A gesztenye olyan sokoldalú termés, hogy szinte minden ünnepi asztalon jól mutat. Fagyasztott massza változata lehetővé teszi, hogy ne csak az őszi, szezonális időszakban élvezzük, hanem az év bármely napján. Ezzel a cuki gesztenyeszívvel bárkit könnyedén meglephetsz, hiszen amellett, hogy gyorsan összeállítható, mutatós és persze nagyon finom. Akár egyedül, akár együtt készítitek, Valentin-napon garantáltan ilyen édességre van szükségetek!
Recept a gesztenyeszívhez:
A gesztenyemasszát kivesszük a mélyhűtőből, és hagyjuk, hogy a konyhapulton szobahőmérsékleten teljesen felolvadjon. Ha jobban szereted saját magad ízesíteni, akkor érdemes natúr masszát választani. A recept édesített változattal készült, így nem szükséges bele hozzáadott cukor.
A felengedett gesztenyét villa segítségével összetörjük egy tálban, hozzáadjuk a kekszmorzsát, majd meglocsoljuk egy kis rummal és vaníliakivonattal.
A gesztenyegolyók közepébe gyakran kerül meggy, ezért ebbe a receptbe is belecsempésztük. Nyugodtan használhatjuk a fagyasztott és a befőtt változatot is. Természetesen ez egy opcionális hozzávaló, de higgyétek el, az íz mellett a szívek textúráját is megbolondítja. Érdemes hozzáadás előtt a meggyekből kinyomkodni a felesleges levet, és pár percre egy kis rumba áztatni őket. Ha kevesebb rumot öntöttünk rá, akkor mehet egyenesen a masszához, ha többet, akkor csepegtessük le róla, nehogy túlságosan eláztassa a gesztenyét.
Amikor a massza már teljesen összeállt, formázzunk belőle cseppalakokat, amelyeknek a fejét kicsit nyomkodjuk be. Én nagyobb méretűre formáltam a cseppeket, de természetesen lehetnek kisebbek is, attól függően, hogy hány darabot szeretnénk belőle. A nagyobbakból így 20 darab jött ki. Készíthetjük őket valóban szívalakúra vagy gömbölyded, gesztenyére emlékeztető formára.
Az elkészült szíveket hagyjuk egy kicsit pihenni, míg gőz fölött felolvasztjuk az étcsokoládét. A csokit törjük apróra, így könnyebben lesz cseppfolyós, és elsőre csak a háromnegyedét tegyük a tálkába. Alacsony lángon, sűrűn kevergetve figyeljük, ahogyan felolvad. Miután elzártuk a lángot, hozzáadhatjuk a maradék csokit is. Addig keverjük, míg azok is felolvadnak benne. A pihentetett formákat fogpiszkáló vagy fondue-villa segítségével az étcsokiba mártjuk, majd sütőpapírra helyezve a hűtőbe rakjuk őket 15 percre.
Ez idő alatt felolvasztjuk a fehércsokoládét is ugyanilyen módszerrel. A hűtőből kivett, megdermedt gesztenyeszívekre csíkokat húzunk a fehér csokival, de a szabadon maradt csúcsokat is belemárthatjuk, a díszítés rajtunk áll.
Miután visszatettük őket 10 percre hűteni, már készen is állnak a falatozásra. Mutatós tányéron, sorba rendezve, pezsgővel kínáljuk.
Az isteni gesztenyeszív receptjét itt találod. Küldd el annak, akinek szüksége van egy gyors desszertre, miután te magad is letesztelted!
Fotók és recept: Kristyán Fanni
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket is olvasd el: