Ne is olvass tovább, ha éppen fogyókúrázol! Ez a süti olyan sűrű, hogy diétás étrendbe, akármennyi jóindulattal sem illeszthető. Ellenben érdemes miatta bármilyen fogadalmat megszegni. Rúgd fel a szabályokat gesztenyés sajttortával – ha még idáig ilyen felhívást nem kaptál, most eljuttatjuk hozzád a tuti recptet, ami miatt megéri a kihágás.
Tortaalap
Mint minden sütés nélküli sajttortának, ennek a sütinek is zabkeksz az alapja. A mindenféle ízesítéssel ellátott, vagy akár a cukros zabkeksz is nagyon porladós, és sajnos később, a felhasználás után is az marad. Éppen ezért lehetőleg sima zabkekszet vegyünk, ez nem csak jobban működik az alapban, hanem jóval olcsóbb is. Ráadásul mi tudjuk beállítani az édességét. Az amerikai receptekben a biztonság kedvéért még a legédesebb kekszhez is adnak pár kanál cukrot, ti inkább kóstoljátok meg, ha édesítettet használtok, csak akkor lapátoljatok hozzá plusz cukrot, ha tényleg szükséges.
Krém
Mitől sajttorta? Hát a mascarponétól, ezzel és habosra felvert tejszínnel lágyítjuk a gesztenyekrémet. Ebből is a minél simábbat vegyük, ne a gesztenyepüré feliratú terméket, abban sok minden más is megtalálható a gesztenyén kívül. A natúr, adalékanyagmenetes készítményt mi tudjuk főzött erős kávéval, cukorral, egy csepp vaníliakivonattal ízesíteni. Ha magas minőségű, magas zsírtartalmú tejszínt használunk, akkor ez a sok finomság pár óra alatt jól kidermed és nincs szüksége plusz összetartó erőre. Viszont ha nem szeretnénk a véletlenre bízni a torta együttállását, akkor nyugodtan keverjünk el két kanál agaragart kétszer ennyi vízben, forrósítsuk és hűtsük a felhasználási útmutató alapján, majd keverjük hozzá a krémhez. Így biztosra mehetünk, a nagy pillanatban nem dől össze gesztenyevárunk.
Díszítés
Egy csatos tortaformában a zabos alapra jön a gesztenyés krém, majd egy-két óra elmúltával, ami lehet akár egy egész éjszaka is, csekkolhatjuk, milyen stabil a tortánk. Egy késsel óvatosan, hogy ne sértsük meg a forma felületét, vágjuk körbe a sütit, vegyük ki a formából, helyezzük egy tálra, és kezdődhet a dekorálás. A kávés-gesztenyés ízhez nagyszerű lesz egy kis amaretti keksz egészben és morzsálva. Az étcsokival is jól harmonizál, reszelhetünk sok-sok forgácsot rá, vagy csokicseppeket is ejthetünk a tetejére. Ez tényleg nem számít, a kalória-kalkulátor rég kiakadt már a gesztenyés sajttortánál.
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépség Grétitől: