Tévedés, hogy igazán jó rizottót csak rizsből lehet készíteni. Az árpagyöngy, vagy népszerűbb nevén gersli egy méltatlanul elfeledett, pedig jóval olcsóbb és egészségesebb alternatívja lehet a klasszikus rizottóhoz használt rizsnek.
A gabonafélék közözött az árpa tartalmaz legnagyobb mennyiségben nyomelemeket. Gazdag káliumban, kalciumban, magnéziumban és foszforban. Rendkívüli rosttartalma miatt kedvezően hat az emésztőrendszer működésére.
A gerslirizottót is kedvedre variálhatod friss zöldségekkel, gombával, hússal vagy hallal: a különböző alapanyagok bevonása csak nem szab határt a kreativitásodnak.
3 okos tipp a rizottófőzéshez:
- A rizottó nem egy olyan étel, amit csak úgy ott lehet hagyni a tűzhelyen: végig mellette kell állnunk, és kavarnunk, kavarnunk kell, amíg el nem érjük a tökéletes állagot!
- Kiemelt fontossággal bír a lángunk mértéke: tartsuk a hőt közepes szinten, ezzel érhetjük el ugyanis a legjobb eredményt.
- Mint oly sok más ételnél, itt is igaz, hogy minél apróbbra vágjuk a hagymát, annál kellemesebb, egységesebb és ízesebb alapot kölcsönözhetünk a rizottónknak.
Rizottónk a sok-sok zöldfűszertől eszméletlen külsőt kapott, az alaplétől, a bortól, a vajtól és a sajttól krémes lett, a gerslitől pedig pont kellemesen roppanós állagú. Elkészítenétek? Lássuk!
Hozzávalók:
- 50 dkg gersli
- 6 dkg vaj
- 1.5 dl fehérbor (száraz)
- 7 közepes db újhagyma
- 1 csokor medvehagyma (vagy bébispenót)
- 2 csokor petrezselyem
- 1 l zöldség alaplé
- 100 g parmezán sajt (opcionális)
Elkészítés:
A gerslit előző este áztassuk be, így hamarabb megpuhul a főzés során. Ha erre nincs időnk (vagy elfelejtettük), főzés előtt alaposan mossuk át, csepegtessük le. Az előzőleg beáztatott gersli nagyjából 30 perc alatt is fogyasztásra készre fő, míg normál esetben 60 perc szükséges a főzéshez.
Egy csokor újhagymát karikázzunk vékony szeletekre, majd melegítsünk fel 3 dkg vajat és futtassuk meg rajta a hagymakarikákat (nagyjából 3-5 perc alatt).
Ezután öntsük hozzá a beáztatott és átmosott gerslit, majd 5 percig közepes lángon pirítva, folyamatos keverés mellett forgassuk át a vajas, hagymás zsiradékban.
Öntsük rá annyi száraz fehérbort, amennyit felvesz, és hagyjuk elfőve elpárologni.
Keverjük át finoman, majd öntsük fel annyi zöldségalaplével, hogy nagyjából ellepje a gerslit. Ha elpárolgott, vagy többet kíván a gersli, akkor öntsünk még hozzá.
Amíg puhul az alaplében a gersli, vágjuk össze vagy késes aprítógépben vágjuk finomra a zöldeket: használjunk bátran 2 csokor friss petrezselymet, 1 csokor medvehagymát vagy helyette nagyjából 80 g bébispenótot.
Ha megpuhultak az alaplében a gersliszemek, adjunk hozzá újabb 3 dkg vajat, a finomra vágott zöldeket és reszelt parmezánt, majd finoman keverjük át, főzzük össze további 5 perc alatt. Fontos, hogy akkor lesz igazán jó állaga a gerslirizottónknak, ha enyhén leveses marad az alaplétől (tehát ne főzzük/pirítsuk szárazra a gerslit), és szaftos/krémes a vajtól. Higgyétek el, nemcsak a klasszikus olasz, rizsből készült rizottónál működik, hanem a gerslinél is!
Tálaláskor szórjuk meg frissen reszelt parmezánnal, vagy tálaljuk sült libamellel!
Andris további rizottóreceptjeiből:
A "Tavaszi zöldfűszeres gerslirizottó" receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!
Recept és fotók: Hering András
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több recept Hering Andrástól: