Először is, szögezzük le, hogy a válasz nem teljesen egyértelmű, hiszen egy szubjektív dologról van szó. Általánosan az látható, hogy az emberek azt kedvelik, amelyiket megszokták, tehát ami mellett felnőttek. Emellett az egyéni döntésekben szerepet játszik a biztonság, az, hogy az illető milyen gyakran főz, illetve hogy melyik típust könnyebb számára használni.
Az alábbiakban néhány olyan változót nézünk mely, amelyek szerint érdemes összehasonlítani a különböző tűzhelyeket, főzőlapokat.
Gáz vagy elektromos: melyik tűzhely jobb főzéshez? Lássuk!
Biztonság
Kétségtelen: ami gázzal működik, az egy kicsit mindig kockázatosabb, mint az elektromos megoldás, és ez a tűzhelyek esetén sincs másképp. Az előbbi esetben ugyanis tarthatunk a gázszivárgástól, illetve attól is, hogy a lánggal esetleg megégetjük magunkat. Bár tény, hogy az elektromos lap is képes nagyon felmelegedni, és elég egy óvatlan pillanat...
Tisztíthatóság
Itt sincs kérdés: az elektromos változatot mérföldekkel könnyebb tisztán tartani. Nem árt viszont tudni, hogy mivel fogjunk hozzá, ha nem szeretnénk benne kárt tenni.
Sokoldalúság
Tény, hogy mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, de ha pusztán csak a főzés szempontját vesszük alapul, akkor a gáztűzhely nyer. Számos olyan dologra képes ugyanis, amire az elektromos főzőlap nem. Például a lángok képesek bevonni a wok oldalait is, de a pirítás és a flambírozás is szebben megy vele.