A mediterrán országokban alap, hogy bizonyos leveseket hidegen fogyasztanak, hiszen tudják, hogy nagy melegben nemcsak időrabló a konyhában szöszmötölni valami meleg fogással, hanem szó szerint egészségtelen is. Inkább könnyen elkészíthető, minimális főzéssel, vagy akár teljesen anélkül összeállítható kánikulai ételeket fogyasztanak: ilyenkor a legjobb egy gazdag, de nem túl nehéz saláta, egy gyors szendvics vagy épp valamilyen hideg leves ebédre – hogy aztán mikor már lement a nap, és kicsit enyhült a hőség, lehessen valami komolyabbat is harapni.
A jó öreg gyümölcsleves
A magyar konyha is ismeri a hideg levesek intézményét, gondoljunk csak a többféle ízben elkészített gyümölcslevesünkre, amely valódi hungarikum, hisz a világon nem nagyon esznek édes, gyümölcsös levest első fogasként, a külföldiek először nem is igazán tudják értelmezni, hogy miért a desszerttel kezdik a magyarok az ebédet. Pedig egy jól behűtött, savanykás gyümölcslevesnek nincs párja.
Készüljön cseresznyéből, meggyből – amelynek szezonja is van épp – vagy például barackból, a lényeg, hogy ha a hagyományos tejfölös habarós módszerrel készítjük, akkor is szánjunk időt arra, hogy egészen hidegre tudjon hűlni a levesünk.
Érdemes akár előző este összeállítani, hogy aztán másnap csak elő kelljen venni, vagy egész nap rájárni. Gyerekek számára is nagyszerű vakációs finomság, hiszen a folyadékpótlásra nem mindig vehetők rá, ebben a formában viszont észrevétlenül esznek gyümölcsöt, és isznak is.
Főzés nélkül is működik
Ha nincs időnk, vagy épp nem szeretjük a hagyományos megoldásokat, nyugodtan készíthetjük a gyümölcslevest főzés nélkül, ekkor csak egy turmixgépre vagy botmixerre lesz szükségünk: a friss gyümölcs egy részét vízzel pürésítve, egy kevés tej vagy tejföl hozzáadásával máris krémlevest készítettünk és tálalhatjuk is. Ha nincs friss gyümölcs otthon, bármilyen fagyasztott is tökéletes, legalább azonnal hideg lesz az eredmény.
Hideg leves sósan
Ha pedig nem vágyunk édes ízekre, számos nagyszerű magyaros vagy épp mediterrán ízű finomságot készíthetünk. A tejföl megint nagyszerű alapanyagunk lehet, ki tudna ellenállni egy tányér hideg, tejfölös zöldbablevesnek, de a különböző, kovászos uborka levét és felkockázott uborkát, vagy épp a görög tzatzikit továbbgondoló, friss uborkából készülő levesek is készülhetnek tejföllel vagy épp sűrű görög joghurttal. A törökök csodás joghurtos itala, az ayran is remek alapanyag: gazdagíthatjuk egy kis uborkával, fokhagymával, és máris kész a hideg ebéd.
A piacokon megjelent már a nyári cékla, amiből szintén készíthető ízgazdag, frissítő és hideg finomság, érdemes kipróbálni, ha valami újdonságra vágyunk.
Gazpacho
A legismertebb főzés nélküli levesféle kétségkívül a spanyolok kenyér-, paradicsom- és paprikaalapú zöldséglevese, a gazpacho, amelyet rengetegféleképp készítenek. Olyan számukra, mint nekünk a lecsó, így aztán kötelező receptet egyáltalán nem írnánk elő senkinek, azt viszont érdemes megfogadni, hogy mindenképp jó minőségű alapanyagokból dolgozzunk.
Igaz ez a többi felsorolt ételre is, ezekben a kevés összetevős, egyszerű fogásokban érződik leginkább, hogy mennyit ad hozzá az ízekhez, ha tényleg jó minőségű alapanyagokból dolgozunk.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több nyárias leves itt: