Hideg levesek a meggyen túl: mutatjuk, miből készíthetsz még hűsítő + laktató első fogást

A héten megint jócskán harminc fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála, ilyen melegben nemhogy a sütő, a tűzhely környékére sincs kedve menni az embernek. Enni azért csak kell, ha nem is kívánjuk a főtt, meleg ételeket. Legyen inkább hideg, főzés nélküli leves, ami laktat, hűsít, energetizál.

A mediterrán országokban alap, hogy bizonyos leveseket hidegen fogyasztanak, hiszen tudják, hogy nagy melegben nemcsak időrabló a konyhában szöszmötölni valami meleg fogással, hanem szó szerint egészségtelen is. Inkább könnyen elkészíthető, minimális főzéssel, vagy akár teljesen anélkül összeállítható kánikulai ételeket fogyasztanak: ilyenkor a legjobb egy gazdag, de nem túl nehéz saláta, egy gyors szendvics vagy épp valamilyen hideg leves ebédre – hogy aztán mikor már lement a nap, és kicsit enyhült a hőség, lehessen valami komolyabbat is harapni.

Görög gyümölcsleves

Ezt a receptet attól a szakácsomtól tanultam, aki a sült banán narancsmártással kreációmat ihlette. Lajos, mint azt már leírtam, a végletekig lusta volt, nem csoda, ha ragadtak rá a ...

A jó öreg gyümölcsleves

A magyar konyha is ismeri a hideg levesek intézményét, gondoljunk csak a többféle ízben elkészített gyümölcslevesünkre, amely valódi hungarikum, hisz a világon nem nagyon esznek édes, gyümölcsös levest első fogasként, a külföldiek először nem is igazán tudják értelmezni, hogy miért a desszerttel kezdik a magyarok az ebédet. Pedig egy jól behűtött, savanykás gyümölcslevesnek nincs párja.

Készüljön cseresznyéből, meggyből – amelynek szezonja is van épp – vagy például barackból, a lényeg, hogy ha a hagyományos tejfölös habarós módszerrel készítjük, akkor is szánjunk időt arra, hogy egészen hidegre tudjon hűlni a levesünk.

Érdemes akár előző este összeállítani, hogy aztán másnap csak elő kelljen venni, vagy egész nap rájárni. Gyerekek számára is nagyszerű vakációs finomság, hiszen a folyadékpótlásra nem mindig vehetők rá, ebben a formában viszont észrevétlenül esznek gyümölcsöt, és isznak is.

Mennyei meggyleves

A meggyleves az egyik kedvenc gyümölcslevesünk, savanykás ízvilágával kellemesen frissítő tud lenni a forró nyári napokon.

Főzés nélkül is működik

Ha nincs időnk, vagy épp nem szeretjük a hagyományos megoldásokat, nyugodtan készíthetjük a gyümölcslevest főzés nélkül, ekkor csak egy turmixgépre vagy botmixerre lesz szükségünk: a friss gyümölcs egy részét vízzel pürésítve, egy kevés tej vagy tejföl hozzáadásával máris krémlevest készítettünk és tálalhatjuk is. Ha nincs friss gyümölcs otthon, bármilyen fagyasztott is tökéletes, legalább azonnal hideg lesz az eredmény.

Hideg leves sósan

Ha pedig nem vágyunk édes ízekre, számos nagyszerű magyaros vagy épp mediterrán ízű finomságot készíthetünk. A tejföl megint nagyszerű alapanyagunk lehet, ki tudna ellenállni egy tányér hideg, tejfölös zöldbablevesnek, de a különböző, kovászos uborka levét és felkockázott uborkát, vagy épp a görög tzatzikit továbbgondoló, friss uborkából készülő levesek is készülhetnek tejföllel vagy épp sűrű görög joghurttal. A törökök csodás joghurtos itala, az ayran is remek alapanyag: gazdagíthatjuk egy kis uborkával, fokhagymával, és máris kész a hideg ebéd.

Joghurtleves főzés nélkül

A nyári hőségriadóra nekem ez a recept a válaszom. Főzni sem kell, jégbe hűtve a legjobb, és a fűszerezése is különleges. Olyannyira, hogy elsőre talán még meghökkentő is, de a ...

Hideg tökleves

Amikor megvettem a gyalult tököt, akkor még főzeléknek indult, aztán leves lett belőle. Mindez még tavaly nyáron, úgyhogy igyekszem jól felidézni a receptet. Aki a tökfőzeléket ...

A piacokon megjelent már a nyári cékla, amiből szintén készíthető ízgazdag, frissítő és hideg finomság, érdemes kipróbálni, ha valami újdonságra vágyunk.

Gazpacho

A legismertebb főzés nélküli levesféle kétségkívül a spanyolok kenyér-, paradicsom- és paprikaalapú zöldséglevese, a gazpacho, amelyet rengetegféleképp készítenek. Olyan számukra, mint nekünk a lecsó, így aztán kötelező receptet egyáltalán nem írnánk elő senkinek, azt viszont érdemes megfogadni, hogy mindenképp jó minőségű alapanyagokból dolgozzunk.

Frissítő nyári gazpacho

A gazpacho egy hűsítő spanyol leves, melynek friss zöldségek a fő alkotóelemei - elsősorban a lédús paradicsomok. A leves érdekessége, hogy régiótól függően vannak olyan helyek, ahol ...

Igaz ez a többi felsorolt ételre is, ezekben a kevés összetevős, egyszerű fogásokban érződik leginkább, hogy mennyit ad hozzá az ízekhez, ha tényleg jó minőségű alapanyagokból dolgozunk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több nyárias leves itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...