Ha tetszenek az aktuális ételtrendek, ha nem, egy biztos: meg kell barátkoznunk velük, mert hajlamosak egykettőre utat törni maguknak. 2023-ban láthatunk majd néhány új, izgalmas ételtrendet, miközben néhány 2022-es faktor is velünk marad. Nézzük, mire számíthatunk!
Előtérben az egészség és a tudatosság
Már a pandémia előtt is láthattunk egyfajta egészégtudatos szemléletváltást, ami az utóbbi években csak tovább erősödött. Nem is beszélve arról, hogy minden évvel többen válnak környezettudatossá, ami az étkezési szokásokat is nagyban átalakítja.
Ennek jegyében 2023-ban egyre gyakrabban találkozhatunk majd egészséges, fenntartható alapanyagokkal. Ilyenek például a különleges, alkoholmentes italok.
Egyre több helyen igyekeznek ugyanis úgy elkészíteni a koktélokat, hogy azok mutatósak, ízletesek és érdekesek legyenek, anélkül, hogy az alkohol kellemetlen hatásait magukkal hoznák.
Ebben az esztendőben kikerülhetetlenné válik a hínár is mint adalék: ez a szuperétel ugyanis egyre több nassolnivalóban és alapanyagban bukkan majd fel. Amellett, hogy telis-tele van ízzel, kifejezetten egészséges és még a környezetnek is jót tesz, hiszen a hínártermesztés jó hatással van a bolygó klímájára!
Ezen a vonalon maradva – csak úgy mint 2022-ben – 2023-ban is nagy teret kap majd a növényi étkezés, ennek részeként pedig kifejezetten a növényi alapú tésztáké lesz a főszerep. Legyen az répa, cukkini vagy bármilyen más zöldség, bátran készítsünk belőle ínyenc, vegán tésztaételeket!
Digitális átállás
A TikTok a maga milliárdnál is több felhasználójával mára jóval több lett, mint egyszerű minivideó-megosztó platform. Egyre több trükköt, receptet, gasztrotesztet és konyhai újítást mutatnak be rajta – a fiatalabb generációk pedig szinte kizárólag innen szerzik a gasztronómiai tudásukat. Éppen ezért a brandek sem tekinthetnek el a használatától, ami azt jelenti, hogy a következő években még inkább előtérbe kerülhet ebből a szempontból is.
Előtérben az étel
Mivel a 2020-as évek eleje a bezártságról szólt, nem meglepő, hogy az emberek most már másra sem vágynak, mint hogy utazhassanak.
A kalandok pedig egyre gyakrabban szerveződnek gasztroturizmussá, mivel sok ország épp a saját, különleges konyhájával igyekszik magához csábítani a turistákat. 2023-ban tehát senki nem néz majd furán, ha azt mondjuk, kiugrottunk Londonba egy eredeti fish & chipsért!
Szerző: Szabó Anna
Még több gasztro hír: