Természetesen novemberben sem hagyunk titeket gasztroprogramok nélkül, főleg, hogy millió helyen várnak rátok a Márton-napi libás vigasságok. Az év utolsó előtti hónapja picit sem lesz unalmas. Kivételesen hosszúra sikerült idén az ősz, használjuk ki, hogy nincs még rettentő hideg, szépek a színek, hullanak a levelek, és sötétedésig kint kolbászolhatunk a természetben, a szabad levegőn. Lessétek meg, mik várnak rátok 2022 novemberében, katt a galériára!
2022. novemberi gasztroprogramok
IX. Nagy Orfűi Szalonna- és Kolbászfesztivál
2022. november 5.
Nagyszerű hangulatú, kóstolókkal körített disznótoros fesztivállal várjuk a vendégeket november első hétvégéjén, Orfűn a Mecsek Háza előtti területen. Ezen a napon a csapatok hajnali 6 órakor átveszik a fél sertéseket, amelyek feldolgozásából készülnek a zsűrizésre szánt és a nagyközönségnek kóstolóul szolgáló ételek.
A látogatók 1800 Ft-os kóstolójegyek megváltásával, kedvükre ínyenckedhetnek a választékból. Így kérhetnek egy adag hurka-kolbászt, pörköltet, vagy éppen disznótoros kóstolót. Még több infó itt!
Szent Márton Újborfesztivál és Libator a Szentendrei skanzenben
2022. november 12-13.
Őszi-téli népszokások, borkóstolás, kézműveskedés és libalakoma a Skanzenben november 12-én és 13-án.
Az őszi időszak legismertebb jeles napja a Márton-nap, amelyhez számos népszokás, hiedelem, az újbor kóstolása és a libalakoma szokása kapcsolódik. Márton-napi népszokások, lámpás felvonulás, kézműveskedés, borkóstoló, a Skanzen Étteremben libaételek várják a látogatókat. Még több info itt!
Bánhorváti krumplis lángos fesztivál
A település hagyományőrző gasztronómiai rendezvénye a Bánhorváti Krumplis Lángos Fesztivál, mely idén már 14. alkalommal kerül megrendezésre 2022. november 26-án. A program a régi paraszti világ ízeit mutatja be, ezek közül is középpontba a dédanyáink receptje által készített krumplis lángos kerül. A rendezvény látogatói megismerkedhetnek különböző népi ételekkel, úgy mint a: görhő, herőce, laksa, valamint a farsangi fánk. Még több infó itt!
Tali Tállyán 2022
2022. november 11-13. között második alkalommal rendezik meg a Tali Tállyán gasztroprogramot, a nyitott pincék hétvégéjét.
A Tokaji borvidék szívében, Európa mértani középpontján újra megnyílnak a kapuk és a palackok. Több száz év hagyománya elevenedik meg, amikor az itt élő borászok és kézművesek, vendéglátók gasztronómiai és kulturális programokra, kóstolókra hívnak. Még több infó itt!
Novemberi Libadalom – Etyeki Piknik 2022
2022. november 12-én 10 órától Novemberi Libadalom – Etyeki Piknik.
Ínycsiklandó libakülönlegességekkel és újborral várja az érdeklődőket Etyek. Még több infó itt!
Márton-nap 2022 Noszvaj
Vidám Márton-napra várják az érdeklődőket 2022. november 12-én Noszvajon. A hagyományőrző rendezvényre a belépés díjtalan. Gasztrobemutató: kemencében sült lúdnyak (krumplinyak), szilvalekváros gombóc és lúdgégetészta készítése (csigacsinálás)
Kézműves és helyi termékek vására a Gazdaház udvarán.
Kemencés libás finomságok az udvari kemencéből.
Pitypang családi táncház a Tekergő Zenekarral. Még több infó itt!
Márton-napi pincejárás Palkonyán
„Kóstoljátok végig és koccintsatok velünk vezetett túránk során Palkonya Gasztrofalu pincészeteinek éppen kiforrott újboraival!
A pincejárás során négy pincészetben összesen 8-10 tételt (pincészetenként 2-3 fajta) kóstolhattok, melyek mellé házias borkorcsolyákat kínálunk."
MÁRTON-NAP SAS-HEGY 2022
Sas-hegyi Szent Márton Napi Lampionos Felvonulás énekszóval, Márton-játékkal, tábortűzzel, kivilágított ösvényekkel, meleg teával 2022. november 12-én 17:00 órától. Ugye Te is várod már? Még több infó itt!
Ha pedig kedvet kaptatok a libázáshoz, válasszatok innen receptet:
Ropogós libacombok tepsiben sült zöldségágyon
Ha nincs idő hosszas főzőcskére, viszont azért szeretnénk valami tartalmas és látványos ételt villantani Márton-napra, ez lesz a tuti recept. Ropogós libacombok sült, mázas ...
Konfitált libacomb
Lassú tűzön, saját zsírjában sült libacombok, amik garantáltan nem száradnak ki!
Libatöpörtyű
Libazsírra volt szükségem, jó sokra, és gondoltam, miért ne csinálnám meg én? Ráadásnak így még egy adag finom, frissen sült töpörtyűvel is gazdagabb lettem.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: