Így készítsd el a kedvenc ételeidet növényi alapanyagokból

A húsmentességre és növényifehérje-fogyasztásra épülő, népszerű fogyasztói trendekre és az egyre növekvő igényekre reagálva fejlesztette ki a Nestlé változatos növényi alapú Garden Gourmet termékcsaládját.

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, többségében növényi élelmiszereken alapuló étrendek képesek a szervezet számára elengedhetetlen tápanyagokat biztosítani, de emellett fontos szerepe van a tudatos táplálkozás összeállításának is. Talán emiatt nő itthon is a fogyasztói tudatosság: a magyarok 34%-a rendszeresen fogyaszt növényi alapú ételeket, további 7%-uk pedig szeretne úgy változtatni a jövőben étkezési szokásain, hogy kevesebb hús kerüljön a tányérjára. A megkérdezettek előszeretettel próbálnak ki új növényi alapú húsalternatívákkal is: az elmúlt félévben 37%-uk vásárolt ilyen terméket.[1]

Mit érdemes tudni a Garden Gourmet termékcsaládról?

A fogyasztói trendre és igényekre reagálva a Nestlé Magyarországon is bevezette Garden Gourmet termékcsaládját, mely a növényi alapú alternatívák izgalmas választékát kínálja vegánoknak, vegetáriánusoknak és flexitáriánusoknak egyaránt. A különböző növényi burgerek, grillezett falatkák, zöldséggolyók és egyéb finomságok tökéletesek főételek részeként, de kiváló kiegészítői lehetnek tésztáknak, salátáknak is. A hűtőpultokban található, növényi alapú termékek többsége szójából és búzagluténből készül.

„A vegán és a vegetáriánus étrend mellett egyre elterjedtebb az úgynevezett flexitáriánus táplálkozás, ami előtérbe helyezi a növényi eredetű élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, gabonafélék, olajosmagvak fogyasztását, ugyanakkor lehetőséget ad az állati eredetű alapanyagok mértékletes fogyasztására is. Érdekes adat, hogy a magyar lakosság 10%-a például tudatosan flexitáriánus étrendet folytat, és a tavalyi évhez képest nőtt is az arányuk.1magyarázza Sárga Diána, a Nestlé Hungária dietetikusa.

A legfrissebb tanulmányok szerint az élelmiszertermeléshez globálisan köthető összes üvegházhatású gáz kibocsátást  tekintve az állati-eredetű termékekhez köthető kibocsátás (ideértve a takarmánynövények termesztését is) kétszerese lehet a növényi-alapú termékekének[2]. A kibocsátás csökkentéséhez jelentősen hozzájárulhatna, ha áttérnénk a kevesebb húst és állati eredetű élelmiszert tartalmazó étrendre, és növelnénk a növényi eredetű élelmiszerek fogyasztását, ugyanakkor szükséges átgondolnunk és átalakítanunk a jelenlegi élelmiszertermelési és előállítási rendszerek működését is

– magyarázza Hőgyész Anna, a Nestlé Hungária fenntarthatósági szakértője.   

A Garden Gourmet termékcsalád minden tagja növényi fehérjében gazdag, kitűnő rostforrás, melyek kreatív és ízletes lehetőséget kínálnak mindazok számára, akik szívesen megkóstolnák kedvenc hamburgerjüket, lasagnéjukat vagy éppen kipróbálnák a mexikói tacost vegán vagy vegetáriánus formában.


[1] Az NRC által 2020. októberén végzett kutatás a 18-65 éves hazai lakosság körében, 1000 fős mintán

[2] https://www.fao.org/publications/card/en/c/CB7033EN/

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...