Galuskát a levesbe – keverd, szaggasd, ízesítsd kedvedre

Amikor levesbetétet keresünk, talán nem a galuskára esik az első választásunk, pedig ez egy nagyon könnyen bekeverhető és sokszínűen alakítható tészta, ami képes kellő testességet adni a legunalmasabb levesnek is.

Galuskát sokan csak a pörkölt mellé esznek, ezért a levesben való használata nekik kezdetben furcsán hathat. Alapból örök vita tárgyát képezi, hogy akkor most mi is a nokedli és a galuska közti különbség. Anélkül, hogy ebbe a gödörbe most belemásznánk, vizsgáljuk meg közelebbről, hogyan keverhetjük be a legfinomabb galuskát, és hogyan tehetjük még izgalmasabbá ízesítőkkel, kiegészítőkkel.

Galuskát a levesbe – keverd, szaggasd, ízesítsd kedvedre

Érzésre keverve

A galuska alaphelyzetben tojásból és lisztből áll, esetleges harmadik szereplőként megjelenhet még a víz, ezzel ugyanis hígítani tudunk a túl sűrű masszán. Amikor levesben használjuk a tésztát, külön sózni nem kell, ugyanis a fűszeres lében fog megfőni, aminek aromáját magába szívja.

Állagra a jó galuska sokkal sűrűbb a palacsintatésztánál, de nem olyan masszív, mint egy süteménymassza.

Ha csíkot húzunk a keverőtálban lévő masszába, látnunk kell a tál alját, mert a galuska tésztája nem folyik vissza azonnal. Elég sűrűnek kell lennie ahhoz, hogy szépen-lassan csorogjon le a kanálról.

Ha túl hígnak éreznénk, adjunk hozzá kevés lisztet, amennyiben pedig sűrű lenne, egy kevés vízzel lazítsuk. Plusz tojást már nem érdemes hozzáadni, mert akkor túl sok galuskánk lesz.

Gombaleves galuskával

Szintén egy olyan leves, amit nagyon szeretek a téli hidegben elkészíteni és enni, mert nagyon jól felmelegít. Hogy csavar is legyen benne, galuskát teszünk a gombalevesbe. 

A levesbe szaggatva

Azért nagyon szuper levesbetét a galuska, mert nem kell külön bajlódni a főzéssel. Ha közvetlenül a levesbe szaggatjuk a tésztát, ott fog megfőni, ráadásul átveszi a leves ízeit, és egy kicsit be is sűríti azt.

A szaggatáshoz, vegyünk a kezünkbe egy leveses- és egy teáskanalat. Mindkettőt mártsuk a forró levesbe, hogy ne ragadjon a massza az evőeszközökhöz. A nagykanállal vegyünk ki a tálból egy adagot, majd a kiskanállal kezdjük el szaggatni. Időnként keverjünk egyet a lábas tartalmán, nehogy összeragadjanak a galuskák.

Lehetséges variációk

Arra is van lehetőség, hogy az egyszerű klasszikus verziót feldobjuk valamivel. Erre nagyon jó a friss zöldfűszer, ami felaprítva és a tésztába keverve lendületes aromát és izgalmas színt is ad a levesbetétnek.

Szintén kiváló választás a reszelt sajt: ez különösen tejszínes levesekben mutat jól. Kóstoljuk meg a galuskát parmezánosan vagy bármilyen kemény és félkemény reszelt sajttal.

Persze ezen kívül is bármilyen izgalmas kiegészítővel feldobhatjuk a levesbetétünket, ami csak eszünkbe jut, és nem változtatja meg túlságosan a galuska állagát, működhet, próbáljuk ki bátran.

Bárány-raguleves mentás galuskával

Szép bárányoldalas jött szembe velem a minap, az egyik kedvenc METRO áruházamban. Rögtön összebarátkoztunk. Már ott levesnek képzeltem el, de egy kicsit másképp. Volt otthon mentám...

Tárkonyos raguleves vajgaluskával

Egy régi kedvenc, amit sokféleképpen készítettem már, most végre megosztom, mert nálunk mindig nagy sikert aratok vele. Természetesen gombával is gazdagíthatjuk, de ebben a melegben most ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Otthoni megoldások minden helyzetre:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...