Gál Józsi most a Steak&Love-ban cowboykodik, megmutatja, mennyire ízletes a magyar angus marha

Egy ismert és kedvelt belvárosi olasz étterem alig kihasznált termét a hetekben némiképp átalakították, és pastafajták helyett többet beszélnek itt vágási módszerekről. A Steak&Love-ban jártunk.

Aki szereti a nagy húsokat, otthonosan mozog a steakek világában, az elmúlt 15-20 évben biztosan hallotta Gál Józsi nevét, aki a néhai MészárSteak és bemutató étterme, a MészárSteak Kitchen nagydumás és szakértelemmel jócskán megáldott hentese volt. Órákig képes csillogó szemmel beszélni a különböző marhafajták izomzatáról, a márványozottság mértékéről és bevallottan a kedvence a rostélyos.

Gál Józsi most a Steak&Love-ban cowboykodik, megmutatja, mennyire ízletes a magyar angus marha

Most Gál Józsi új szerepet kapott, méghozzá egy belvárosi, újhullámos steakhouse-ban.

2in1 étterem születése

2018-ban nyitott a La Fabbrica, szemben a Bazilikával. Olasz konyhát és bárt visz, ami a környéken kissé felülreprezentált, de a nyári, teraszos időszakban nincs az a pizzát, pastát, proseccót kínáló hely, amire ne figyelnének oda azok a turisták, akik magasan tesznek a paprikás csirkére és a hortobágyira. A Marczibányi Palota étteremkomplexumában azonban volt egy olyan terem, amit kevéssé használtak és valami új funkciót szerettek volna adni neki. Sok tervezés után úgy határoztak, hogy 2in1 lesz a házban, a La Fabbrica mellé pedig (közös használatú konyhával) megnyitnak egy steakhangsúlyos éttermet.

Nem a megszokott steakhouse hangulat vár

Mondhatjuk steakhouse-nak is, de akkor kétféle dologra asszociálunk: egyrészt a vadnyugati stílusra, famarkolatú étkészlettel, lengőajtókkal és csordultig töltött héjában sült burgonyával, másrészt a felső tízezernek megálmodott, champagne-nyal, kaviárral körített cifrább steakesekre. A Steak & Love eredendően egyik irányba sem indult el.

Gál Józsi szerepe a Steak & Love-ban

Ők úgy döntöttek, hívnak egy szakembert, akinek jó a szövege, hiteles és le tudja nyűgözni a vendégeket: a kicsit furcsán csengő “steak sommelier” titulussal illetik. Színpad helyett egy csinos tőkét kap, nyúl és kalap helyett érlelt marhahúsokkal bűvészkedik. Vagy ahogy maga Józsi mondta: cowboykodik.

Csodás magyar steakeket kóstolhatunk

Azért jóval hitelesebb, ha egy sokat látott hentes fogja le a tomahawk bordacsontját, és vág gyönyörűt, minthogy egy (jó esetben tréningezett) felszolgáló farigcsálja azt.

Magyar marhaságok

Dominánsak a magyar marhák: egyfelől a pásztói Terra Pannonia húsüzemének termékeivel dolgoznak, illetve egy felsőnyárádi gazdaság prémium húsaival is foglalkoznak — ez utóbbi Józsi oldaláról érkezik. 800-1000 marha van az állományban, a gyönyörű csereháti környezetben stresszmentesen élnek az állatok, ez pedig tudvalevő, hogy nagyban hozzájárul a hús minőségéhez, ízéhez.

Ki ne hagyjátok a T-bone steaket

T-bone, New York Strip, T-bone, Ribeye, Fillet Mignon, Rumpsteak, Porterhouse, … és most csak a legfontosabbakat említjük a választékból. Amennyiben argentin vagy amerikai húst kóstolnánk, meg van rá lehetőség, de érdemes inkább a magyar angusokra fókuszálni,

Ezen belül is az étlap “Butcher Cut” szekciójára. Ha szerencsénk van, Gál Józsi éppen a tőke mögött fogja felszelni a vágyott darabot és mesél kicsit az óriási gazdaságról, ahonnan a húsok származnak. Ezután mennek a Josper sütőbe, hogy a legjobb formájukat hozzák a tányéron.

A steakrajongóknak kötelező ide ellátogatni

A Steak&Love kínálatában persze a legfontosabb tételek a steakek, de szeretnék, hogy azok is könnyen megtalálják a számításaikat, akik nem feltétlenül csak a húsok miatt érkeztek. Vegetáriánus és vegán kínálat is elérhető, hogy minden asztaltársaságnak a kedvében tudjanak járni, a húshangsúly ne szegje kedvét a flexitáriánusoknak vagy növényi étrendet követőknek.

Képek: Forgács Zsuzsi

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas hely, ahol jártunk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...