Személyes véleményem, hogy sokan azért ódzkodnak a húsmentes, zöldséges étkektől, mert úgy kóstolták őket, hogy azok fűszerezése el volt baltázva. Persze nemcsak ez állhat a „nemszeretem” mögött, mindenesetre sokkal gyakrabban fordul elő, hogy a húsokkal szemben a zöldségek fűszerezése, annak igénye a háttérbe szorul. Hogy hanyagságból, a kudarc miatti aggodalomtól vagy esetleg az edukáció hiányából kifolyólag, azt nem tudom – de mivel az utolsó aspektuson legalább tudok változtatni, megpróbálok pár tanácsot adni az alábbi cikk soraiban.
Nézd meg a galériában, mely fűszerek hozzák ki a legjobban egyes zöldségek ízét!
6 fűszer, ami kihozza a zöldségek legjobb oldalát
Burgonya – tárkony
Az egyik legszerényebb, mégis leggyakrabban használt zöldségünkhöz megannyi fűszert használhatunk megannyi különböző ételben. Mégis, ami szinte bármikor-bárhol illik hozzá, és egyben fantasztikusan aromássá teszi az amúgy viszonylag egysíkú gumót, az nem más, mint a tárkony. Használjuk az ágat friss vagy szárított formájában, ha főzeléket, levest, pürét vagy bármilyen egyéb fogást alkotunk a burgonyával.
Ezt a tárkonyos levest például biztos imádnád!
Paradicsom – oregánó
Amikor javában dúl a paradicsom szezonja, jól tesszük, ha tényleg a lehető legmaximálisabban kihasználjuk a röpke időszakot. Ilyenkor a piros, lédús paradicsom mellé sokféle ízesítőt társíthatunk az egyszerű borstól kezdve a karakteres bazsalikomig. Mindezek persze mind eltörpülnek a szurokfű, avagy oregánó mellett, ami arra született, hogy minden pizzát, tésztát, paradicsomos-szószos fogást a mennyekbe repítsen.
Kóstold meg a kombinációt ebben az olasz rakott krumpliban!
Cékla – római kömény
Van a lila gyökérzöldségnek egy karakteres és utánozhatatlan ízvilága: édeskés, „földes”, enyhén vasas aroma, ami minden belőle készített étekben megcsillan. Legalábbis akkor, ha segítünk neki csillogni, például római köménnyel, ami egyszerre felerősíti a cékla ízeit (a saját maga „földességével”), másrészt enyhe kontrasztot is állít mellé szinte savanyúnak is nevezhető aromájával.
Ebben a céklakrémben például csak úgy ragyognak az ízek!
Zöldborsó – menta
A friss zöldfűszer levelei ritkán kerülnek az európai konyhák étkeibe, magyaros fogásokban pedig még ritkásabban landolnak. Pedig akad egy olyan hüvelyes zöldség, amit mi is előszeretettel fogyasztunk, és amelynek hogy, hogy nem épp a menta a legjobb barátja. Ízesítsük zöldborsófőzelékünket, –krémünket vagy –salátánkat ilyen módon, megéri!
Kiváló példát statuál ez a borsós rizottó!
Karfiol – kurkuma
Talán az egyik legszomorúbb íz, amit zöldséges ételben kóstolhatunk, a nem megfelelően ízesített karfiol unalmas, semmilyen, üres aromája. Ahhoz, hogy eltöröljük ezeket a borzongató emlékeket, valami igazán erőteljes új élményre lesz szükségünk – például egy kurkumával fűszerezett (és beszínezett) karfiolos ebédre. Legyen az leves, egytálétel vagy rakottas.
Ebben a karfiolkrémlevesben bizony van íz bőven!
Gomba – citromlé
Utoljára maradt ez a furcsa páros, hiszen a gomba nem teljesen zöldség, a citrom pedig nem éppen fűszer, de sebaj, mégis teljesen jogos, hogy itt vannak most ezek az alapanyagok. Mégpedig azért, mert a legtöbb gombás ételben szükség van némi savasságra, amivel egyrészt ellensúlyozhatjuk a kalaposok karakteres és erőteljes aromáját, másrészt kicsit fel is frissíthetjük őket a citrus levével.
Kóstold meg ebben a vadasgombában!
Még több fűszeres zöldségétel vár itt:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További tippek az igazán ízes főzéshez: