4 fűszer, ami nélkül nem lehet nyárias ételeket főzni

A fűszer az étel (egyik) lelke: ez bizony minden évszakban igaz mondás. Persze a folyamatosan változó alapanyagok mindig más és más fűszereket kívánnak, most vegyük szemre ezek közül a nyáriakat.

A jól kiválasztott fűszer ugyanannyira hozzájárul az étel sikeréhez, mint a kellő odafigyelés főzés közben vagy a megfelelő minőségű alapanyagok használata. Ha jól párosítjuk a hozzávalókat és az ízesítőket, akkor olyan fogásokat alkothatunk, amelyek nem csak finomak, de isteniek lesznek. Nyáron is rengeteg izgalmas fűszert használhatunk, de melyek is ezek pontosan?

4 fűszer, amit használj sokszor nyáron

Menta

A hideg italokban és koktélokban gyakran találkozhatunk vele, így már alapból eszünkbe juthat, mint nyári fűszer. Persze ennél több oka is van a választásnak: rengeteg szezonális zöldséghez, gyümölcshöz jól megy az íze, megannyi receptben használhatjuk.

Friss mentaleveleket használjunk, mert ezeknek van a legerőteljesebb aromája (mondjuk szárított formában nehezebb is fellelni).

Az alábbi ételekben és alapanyagokkal kiválóan működik:

  • joghurtos salátákban, például uborkával
  • friss salátákban, például zöld levelesekkel, kukoricával
  • friss sajtok mellett, például fetával
  • krémlevesekben, hideg levesekben, például sárgadinnyével
  • főzelékekben, például borsóval
  • sült húsokhoz, például bárányhoz

Krémes zöldborsóhummusz

Nagy húsimádó vagyok, bár a zöldségek az abszolút favoritjaim, így ha választanom kellene, rájuk szavaznék – az egészséges és változatos étkezéshez elengedhetetlen a friss ...

Gombagyros tejmentes tzatzikivel

Gombából készítettünk gyrost, és még mi is meglepődtünk, mennyire finom lett! A fűszerkeverék igazán autentikus ízt kölcsönöz a gombának, a shawarma-szerű sütés pedig a szuper ...

Kapor

Ha nem lenne elég, hogy ilyenkor főzünk olyan ételeket, amelyekben elengedhetetlen a kapor jelenléte, nyáron juthatunk hozzá a legfrissebb szálakhoz, mert a fűszernövény ezekben a hónapokban szezonális.

Ezt használjuk ki, tegyük a kaprot mindenbe is:

  • főzelékekbe, a tökön túl például cukkiniba
  • levesekben, tökkel, patisszonnal, hüvelyesekkel, répával
  • salátaöntetekben, joghurttal, sok-sok fokhagymával
  • halakhoz, mártásként vagy egyszerűen rájuk szórva
  • bármilyen túrós ételhez: tészta, gombóc, rétes, pite

Cukkinis tökfőzelék

A cukkini és a szezonális főzőtök ebben a receptben olyanok, mint a borsó meg a héja. Tökéletesen kiegészítik egymás ízeit és színeit akkor is, ha sárga vagy éppen zöld cukkinivel ...

Hideg zelleres uborkaleves

Nyári hőségben a legjobb választás egy hideg uborkaleves, melyet sima és vegán tejföllel is el lehet készíteni, minél sűrűbbre készítjük, annál jobban laktat és nem is kell más ...

Lestyán

Csodafűszer, aminek ízét nehéz leírni: egyszerre petrezselyem, egyszerre zeller, egyszerre minden íz és erőteljes aroma, amit a zöldfűszerek kiadnak magukból. A legtöbb „természetes” ételízesítőben megtalálható alapanyagként, ami nem is csoda.

Ezt a fűszert is sok mindenben használhatjuk nyáron:

  • húsos levesekben
  • zöldséges levesekben
  • egytálételekben és ragukban (módjával)
  • főzelékekben (akár petrezselyem vagy zeller helyett)

Pikáns hajdinás gombócleves

Bevallom, tegnap ettem életemben először hajdinát. Nekem ízlett, de egyesek "fura utóízt" vélnek benne felfedezni. Lehetséges. Mindenesetre ez a leves nagyon kellemes, ...

Bazsalikom

Nem hagyhatnánk el a témát anélkül, hogy szót ejtenénk a bazsalikomról. Ugyan valószínűleg egész évben használjuk (leggyakrabban szárított formájában) mindenféle olaszos ételhez, ilyenkor, nyáron mégis erősebb a létjogosultsága, mint bármikor máskor.

Szinte végtelen ételhez és ízhez passzol:

  • természetesen az összes létező paradicsomos ételhez
  • bogyós gyümölcsökhöz
  • görögdinnyéhez (saláta, koktél, leves)
  • sült csirkéhez (akár grillezve is)
  • tésztákhoz és pizzákhoz (tejszínesen is)
  • borsóhoz (krémleves, főzeléke, püré)

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Nyári inspiráció főzéshez, receptek és ételek itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...