A jól kiválasztott fűszer ugyanannyira hozzájárul az étel sikeréhez, mint a kellő odafigyelés főzés közben vagy a megfelelő minőségű alapanyagok használata. Ha jól párosítjuk a hozzávalókat és az ízesítőket, akkor olyan fogásokat alkothatunk, amelyek nem csak finomak, de isteniek lesznek. Nyáron is rengeteg izgalmas fűszert használhatunk, de melyek is ezek pontosan?
Menta
A hideg italokban és koktélokban gyakran találkozhatunk vele, így már alapból eszünkbe juthat, mint nyári fűszer. Persze ennél több oka is van a választásnak: rengeteg szezonális zöldséghez, gyümölcshöz jól megy az íze, megannyi receptben használhatjuk.
Friss mentaleveleket használjunk, mert ezeknek van a legerőteljesebb aromája (mondjuk szárított formában nehezebb is fellelni).
Az alábbi ételekben és alapanyagokkal kiválóan működik:
- joghurtos salátákban, például uborkával
- friss salátákban, például zöld levelesekkel, kukoricával
- friss sajtok mellett, például fetával
- krémlevesekben, hideg levesekben, például sárgadinnyével
- főzelékekben, például borsóval
- sült húsokhoz, például bárányhoz
Kapor
Ha nem lenne elég, hogy ilyenkor főzünk olyan ételeket, amelyekben elengedhetetlen a kapor jelenléte, nyáron juthatunk hozzá a legfrissebb szálakhoz, mert a fűszernövény ezekben a hónapokban szezonális.
Ezt használjuk ki, tegyük a kaprot mindenbe is:
- főzelékekbe, a tökön túl például cukkiniba
- levesekben, tökkel, patisszonnal, hüvelyesekkel, répával
- salátaöntetekben, joghurttal, sok-sok fokhagymával
- halakhoz, mártásként vagy egyszerűen rájuk szórva
- bármilyen túrós ételhez: tészta, gombóc, rétes, pite
Lestyán
Csodafűszer, aminek ízét nehéz leírni: egyszerre petrezselyem, egyszerre zeller, egyszerre minden íz és erőteljes aroma, amit a zöldfűszerek kiadnak magukból. A legtöbb „természetes” ételízesítőben megtalálható alapanyagként, ami nem is csoda.
Ezt a fűszert is sok mindenben használhatjuk nyáron:
- húsos levesekben
- zöldséges levesekben
- egytálételekben és ragukban (módjával)
- főzelékekben (akár petrezselyem vagy zeller helyett)
Bazsalikom
Nem hagyhatnánk el a témát anélkül, hogy szót ejtenénk a bazsalikomról. Ugyan valószínűleg egész évben használjuk (leggyakrabban szárított formájában) mindenféle olaszos ételhez, ilyenkor, nyáron mégis erősebb a létjogosultsága, mint bármikor máskor.
Szinte végtelen ételhez és ízhez passzol:
- természetesen az összes létező paradicsomos ételhez
- bogyós gyümölcsökhöz
- görögdinnyéhez (saláta, koktél, leves)
- sült csirkéhez (akár grillezve is)
- tésztákhoz és pizzákhoz (tejszínesen is)
- borsóhoz (krémleves, főzeléke, püré)
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Nyári inspiráció főzéshez, receptek és ételek itt: