Fűszerek nélkül elég szomorú képet mutatna a legtöbb étel, nem lennének ugyanolyan finomak, aromásak vagy színesek. Amikor pedig hús nélkül alkotunk a konyhában, ezekre bizony mind szükségünk van, tehát nem engedhetjük meg magunknak az egyszerű sóval, borssal való ízesítést. Sőt, vannak olyan fűszerek, amelyek kifejezetten jól jönnek a zöldséges ételek főzése során, nézzük is, melyek ezek.

Fűszerkömény
A kömény az egyik legerőteljesebb fűszer, amit bevethetünk annak érdekében, hogy „húsosabbá” tegyük a zöldséges ételeinket. Persze nem konkrét húsízről van itt szó, csupán egy mély, karakteres aromáról, amit szinte lehetetlen nem felismerni.
Nem véletlen, hogy rengeteg konyha alkalmazza a kömény erejét a magyartól kezdve a közel-keletieken át egészen az indiaiig.
Tegyük bőségesen ragukba, zöldséges pörköltekbe, de használjuk fűszerkevérekben, amikor grillzöldséget vagy salátát ízesítünk. A hummuszba és más krémekbe mindig kerüljön. Használhatjuk az egyszerű fűszerköményt, de az egy fokkal erőteljesebb római köményt is.
Köleskörözött
A köles a legszuperebb túróhelyettesítő, amit csak el lehet képzelni! Túrógombóc, túrórudi és egyéb édességek is szuperül készíthetők belőle, de a mi legnagyobb kedvencünk a ...
Vöröslencse dahl
Tipikus indiai kaja, dahl névre hallgat, és ahány ház, annyi recept. Barátom anyukájától kaptam ezt a verziót, azóta heti rendszerességgel elkészítem. Ami a legjobb, gluténmentes és ...
Ropogós külsejű falafel
Párszor már próbáltam csinálni falafelt, az igazit, amit olajban kell kisütni, tojás hozzáadása nélkül. Mindig szétesett... idáig! Most végre sikerült. A titok az, hogy tényleg be ...
Füstölt paprika
Szerencsénk van a paprikával, hogy szinte a legtöbb magyar ételben szerepel, ugyanis fantasztikus ízt képes átadni bármilyen ételnek. Akár egy kevés is elég belőle ahhoz, hogy magasabbra emelje az ételek élvezetét (még egy egyszerű rántotta esetében is).
Ugyanezek mind elmondhatók a füstölt paprikáról is, csupán kétszeres intenzitással. A füstös íz, a harsány szín elengedhetetlen akkor, ha komoly ízeket szeretnénk a zöldséges ételeinkbe csempészni. Kifejezetten érdemes grillételekre tenni, mert extra füstösséget ad nekik.
Fűszeres rizspiláf ropogós csicseriborsóval és kesudióval
A piláf közel- és távol-keleti étel, egy (leggyakrabban) rizsből vagy bulgurból készült köret vagy egytálétel. Elkészíthetjük egészen egyszerűen csak rizsből hagymával és ...
Húsmentes lencsés székelykáposzta
A székelykáposzta az egyik kedvenc egytálételünk, a hús azonban egyáltalán nem kötelező eleme! A legtöbb vega verzió gombával készül, ezt a receptet azonban egy polcon árválkodó ...
Csicseripörkölt
Íme a mi ultimate csicseriprököltünk! Ha vegán vagy, ha nem, ha unod a húst, ha nem, érdemes kipróbálni, mert nagyszerű fehérjeforrás, az íze pedig csodálatos! Akárcsak egy jó ...
Kurkuma
Nemcsak az íze, hanem a fantasztikus színe miatt is imádott fűszer, amivel feldobhatunk rengeteg fogást. Mert míg az íz nagyon fontos, közben ugyanolyan fontosságot élvez az étel színe is.
Indiai és más ázsiai receptekben gyakran találkozunk vele, csakúgy, mint egyes észak-afrikai leírásokban. De használjuk bátran bármilyen, ahol szerintünk jól mutatna a fűszer íze és rikítóan sárga színe.
Vegán vöröslencse dhal
Ha szeretjük a főzelékeket, érdemes időnként kikacsintani az indiai konyha felé, nekik ugyanis rengeteg csodás és fűszeres egytálételük van, amik nagyon hajaznak állagukban a mi ...
Villámgyors padlizsáncurry
A curry, és a padlizsán az örök páros. Pofonegyszerű recept, mégis különleges, egzotikus ízvilágú étel. Nem kell hozzá sok minden. Nézzünk körbe a fagyasztónkban és hűtőnkben ...
Fahéj
A fahéj sok mindenhez kötelező: ilyen a mézeskalács, almás pite, fahéjas csiga. Mind sütemények, nemde? Nos, igen, azonban az édességek világán túl is akadnak olyan receptek, amelyekből nem hiányozhat az „édes” fűszer.
Ilyen például a chilis bab, ami egy egészen kevés fahéjtól teljesen más világba lép, a gyakran vegetáriánus indiai raguk egész jelentős mennyiségeket alkalmaznak a fahéjból, de ázsiai levesekben is találkozhatunk vele. Olyan ételekbe tegyük, amelyekben viszonylag sok más, erőteljesebb ízesítő található, és mindig csak fokozatosan adagoljuk, mert nagyon erőteljes.
A fűszerpaprikának és köménynek a fahéj kiváló barátja.
Fűszeres töltött burgonya
Nem túl gyors, ám annál finomabb télies egytálétel. Szerintem a fűszerezéstől lesz különleges, de nyugodtan lehet rajta variálni, ha soknak érzitek a koriander. :) Recept Reza Mahammad ...
Vegán chilis bab
A chilis bab az egyik legegyszerűbb és legfinomabb egytálétel, amit lehetetlen megunni. Természetesen ezt is tökéletesen el lehet készíteni vegán módra, ráadásul az a legjobb benne, hogy ...
Vegyes sült zöldség barna rizzsel
A legegyszerűbb, enyhén fűszeres sült zöldség, ami villámidő alatt elkészül. Bármilyen zöldséggel készülhet, a végeredmény mindig isteni. Köretként barna rizs kerül a tányérra, ...
Fokhagyma
Ugyan technikailag nem egy fűszer, de mindenesetre hasonló célzattal főzünk a fokhagymával: ez nem más, mint az erőteljes, karakteres ízesítés. Nem is kell magyarázni, hogy milyen ételbe tehetünk fokhagymát, mert a válasz csupán egy szó: mindenbe.
Ázsiai paradicsomos tojás
A paradicsomos tojás egy nagyon elterjedt kínai étel, de mindenki másképp készíti. A leggyakrabban paradicsomos tojásrántottának tűnik, de a mi változatunk inkább mártásként vagy ...
Mentás borsós rizottó
A krémes, mégis enyhén roppanós rizottót, nem is oly nehéz elkészíteni, csupán egy kis odafigyelést, és törődést igényel. A lelke az alaplé, amit érdemes forrón adagolgatni hozzá. ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Itt megtalálod az összes segítséget a húsmentes főzéshez:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!