Itthon is népszerű ropogtatnivalót tiltott be az EU

Sokak kedvenc füstölt ízesítésű harapnivalói tűnhetnek el a polcokról.

A betiltásról szóló döntés azután született meg, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (rövidítve EFSA) veszélyesnek ítélte a füstölt ízesítésű élelmiszerek, így például a chipsek forgalmazását, számolt be az Agroinform oldala.

Itthon is népszerű ropogtatnivalót tiltott be az EU

Még 2023 végén végzett részletes kutatást az ízesítő aromák egészségre gyakorolt hatásairól az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság, amely során arra a következtetésre jutottak a szakértők, hogy:

...a mesterséges füstaromák káros hatással lehetnek az egészségünkre, mivel növelhetik a rák kialakulásának kockázatát. Emiatt minden olyan terméket betiltanak, amely ilyen ízesítésű

– olvasható a cikkben.

Készíts otthon finom rágcsálnivalókat:

Puha burgonyás pogácsa

Ugyan az összes pogácsák közül a burgonyás néz ki a legszerényebben, mégis ez a verzió rendelkezik az egyik leglégiesebb, legkönnyedebb állaggal. Persze csak akkor, ha jól dolgozzuk ki ...

Stangli, ahogy nagymamám csinálja

Nem tudom, nálatok mi a helyzet, de nálunk a töltött paprikához mindig stanglit süt nagymamám. De nem akármilyet: a világ legfinomabb stangliját! Pedig valójában pofonegyszerű a recept, ...

A kutatás alatt egészen pontosan 8-féle füstaromával kapcsolatban merültek fel komoly egészségügyi aggályok. A tesztek során ugyanis fény derült a füstös ízeket létrehozó vegyi anyagok sejtkárosító hatására.

A sejten belüli genetikai információ megváltozása növelheti a rák és más örökletes betegségek kialakulásának kockázatát, és az ilyen típusú toxikusság esetében nem lehet biztonságos szintet meghatározni

– írja a lap.

Így teljesen száműzni fogják a szóban forgó élelmiszereket az Európai Unió területéről. A betiltásról idén áprilisban született megállapodás, vagyis két éven belül kell kivezetni a füstaromával ízesített élelmiszereket a boltokból.

Forrásaink voltak.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Egyszerű sajttekercs

A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!