Nagyon kedves nevű mentaféle lett 2025 Évelő Növénye

A hegyi menták egyik fajtája lett a 2025-ös év hivatalos évelője, lássuk, mit kell tudni róla.

Pycnanthemum muticum - ez a 2025-ös év hivatalos évelő növénye, melyet az amerikai Perennial Plant Association választott meg. Na de mit is kell tudni róla? Nem más ő, mint egy hegyimenta-féle, teljes nevén fürtös hegyi mentának hívják, és Észak-Amerikából származik.

Fürtös hegyi menta méhecskével
A fürtös hegyi mentát a beporzó rovarok is imádják

Természetes élőhelyei a bozótosok, rétek, ahol nedves vagy közepesen nedves a talaj. Szuper választás, ha méheket és további beporzó rovarokat szeretnénk a kertbe csalogatni: icipici fehéres-rózsaszínes virágaival ősz elejéig vonzza a virágporkedvelőket.

Fürtös hegyi menták
Ezüstös levelei csodásak

Ezüstös levelei miatt jól mutat élénk színű növényekkel

Levelei isteni aromásak, a szárak végén pedig ezüstössé válnak a virágok közvetlen közelében, mintha deresek lennének, ami nyáron igencsak különleges látvány.

Tavasszal élénkzöldek a friss hajtásai, de ahogy idősödnek a levelek, úgy válnak egyre sötétebb zölddé. Ősszel levele aranysárga lesz.

A fürtös hegyi menta vízáteresztő, nedves talajban érzi jól magát, mely lehet homokos, vályog, meszes vagy agyagos. Napos, félárnyékos helyeket kedvel, és magról vagy tavaszi tőosztással is szaporítható.

Az USA 1990-ben kezdte a Perennial Plant of the Year (Az Év Névelő Növénye) programját, melynek lényege, hogy többféle klímában is megélő, kevés törődést igénylő, mutatós, növénybetegségekre szinte immunis évelő példányokat válasszon évről évre.

Forrásunk volt.

Forrásunk volt.


Még több növényes érdekesség itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...