Furcsa, de logikus ötletekkel indulgatnak újra az éttermek

A mai nappal megszűnt az eddig érvényben levő kijárási korlátozás, az éttermek nagy része fellélegezhet. De vajon hogyan indítják újra az életet a tulajok, és mi változik?

Két héttel a május 4-i vidéki enyhítések után ma, azaz 2020. május 18-a éjféltől Pest megyében és a fővárosban sincs többé kijárási korlátozás: azaz otthonunk szabadon, alapos indok nélkül is elhagyható, nyitnak többek közt az üzletek, az állatkert vagy a szabadtéri fürdők, és sokak örömére és az éttermek, kávézók, presszók, utóbbiak, azaz a vendéglátóegységek viszont kizárólag szigorú kritériumok szerint:bár már nem kell 3-kor bezárniuk, de"fogyasztani csak a teraszon vagy a kerthelyiségben szabad, vagyis a budapesti vendéglátás a következő két hétben még a jó időhöz kötött, ellenkező esetben marad az elvitel és a házhozszállítás" - írja a 24.hu.

A vendéglátóhelyeken maszkban várnak majd minket az ott dolgozók

Vidéken eközben már a belső terekben, helyiségekben is megnyithattak az éttermek, de a pincéreknek, ott dolgozóknak mindig maszkot kell viselniük, és az asztaltársaság tagjainak kivételével mindenkinek gondoskodnia kell az adott helyen a másfél méteres védőtávolságról.

A várt újranyitás - öröm az ürömben - a világon mindenhol feladja most a leckét az éttermeknek (is), hiszen nehézséget is szül bőven - írja a Napi.hu is a Financial Times cikkére reflektálva.

Hogyan csalogassák vissza az étteremvezetők azt a vendégkört, amelyet most 2 hónapig szinte el kellett lökniük maguktól?

Anyukám mondta - korábbi fotó - vírusvédelemre készen

Csak néhány a felvetett ötletekből és újranyitási stratégiákból:

  • van, aki szerint a legprofibb és biztonságosabb megoldás az lenne, ha futószalagon érkeznének a kész ételek a vendégek asztalára, elkerülve ezzel a direkt személyi kontaktust
  • a Yo! Sushi angol étteremlánc vezérigazgatója vállalja a gazdasági rizikót is:nem nyitnak ki addig, amíg a dolgozóiknak maszkban kellene lenniük, mert szerinteennek a látványa eleve elriasztja avendégeket
  • A Michelin-csillagos étteremláncot üzemeltető Jason Athertonétkezőkocsin terveziodatolni a vendégeknek a kártyaleolvasó szerkezetet, fertőtlenítő kendővel együtt, amivel letörölhetik a billentyűzetet
  • Ranjit Mathrani, a londoni Veeraswamy indiai étterem tulajdonosa a betérőknek meg fogja méretni a lázát, és megkérik őket, hogy az asztalhoz ülés előtt töröljék át fertőtlenítő kendővel a kezüket

Az első számú szempont

Abban minden étteremvezető megegyezni látszik, hogy semmi sem úgy folytatódik majd a vendéglátásban, ahogy megszoktuk, és hogy a vendégek első számú kikötése egy ideig az lesz, hogy az adott étterem egészségügyi szempontból legyen 100%-ig megbízható és biztonságos.

NA DE MI VAN A MAGYAROKKAL?

Közben, sokunk örömére a magyarországi helyek is sorra terezik az újranyitást - a témába a Világevő azaz Jókuti András gasztroblogger ásta bele magát tüzetesen, így megtudhatjuk például, hogy:

  • az encsi Anyukám mondta étterem május 20-án nyit újra, némileg szűkített étlappal
  • aPajta étterem Őriszentpéteren szintén nyitva május 15-től, a teraszon + a belső éttermi részbenegyaránt
  • a palkonyaiPalkonyhamájus 22-én indul újra útnak, és szintén a teraszon + a belső térben várja a vendégeket
  • a balatonszemesi Kistücsök étterem május 20-án restartol, immáron vegán menüvel is
A Kistücsök étterem

További vidéki helyek és a pesti éttermekkel bővülő lista a szuper gyűjtésben, a Világevő blogon, itt!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...