Furcsa étkezési szokások, amiket csak mi, magyarok értünk

Minden nemzetnek megvannak a maga furcsa étkezési hagyományai: az amerikaiak szívesen esznek lekváros kenyeret felvágottal, a török konyhában imádják a szőlőlevelet rizzsel töltve, a mediterrán országokban pedig szívesen kombinálják a sárgadinnyét sonkával. Mi magyarok sem vagyunk kispályások, íme a legfurább étkezési szokások, amelyeket csak mi ismerünk.

Felnőttkori étkezési szokásainkat a gyerekkori tapasztalataink erősen befolyásolják, így ha a dinnyéhez kenyeret kérsz, a káposztás tésztát pedig megcukrozod, azt a legtöbb magyar szemöldökemelés nélkül respektálja.

Görögdinnye kenyérrel

A görögdinnye legalább annyira hozzátartozik a nyárhoz, mint a főtt kukorica vagy a fagylalt. Gyerekként nem bajlódtunk a dinnye húsának felkockázásával, helyette terpeszállásba álltunk, és már haraptuk is a lédús gyümölcsöt. Amikor a dinnyeevés végére értünk, mehettünk is a zuhany alá vagy a kertben álló dézsába, mint korabeli jakuzziba, hogy lemossuk magunkról a ragacsos levet. Szüleinket utánozva és a családi, illetve magyar hagyományokat betartva fehér kenyeret is majszoltunk a dinnyéhez, amitől valahogy felnőttesebbnek éreztük magunkat.

Egy szelet kenyér, egy falat dinnye, és máris nem voltunk éhesek

Tökből ananász

Az egzotikus befőttek királynője, a magyar találékonyság netovábbja a tökből készült ananászbefőtt. A képzavar pontosan az, aminek elsőre hallatszik: a rendszerváltás előtt, a nagy banánválság idején ananászhoz jutni különös kiváltság volt, de a magyar anyáknak ez sem jelentett akadályt. Mivel a tök íze önmagában semleges, így főzést követően ananászszörppel leöntötték, befőttes üvegbe zárták, majd a befőttekhez hasonló módon dunsztolták a tökszeleteket, amik átvették az ananászszirup ízét. Mi pedig boldogan kanalaztuk a tököt, mint házi gyártású, magyar ananászkockákat.

Ma már persze rendes ananászból is lehet befőttet készíteni, a régi tökös-szörpös megoldást viszont minden gyerek imádta

Káposztás tészta cukorral

Nemcsak a kínaiaknak van édes-savanyú párosítása, hanem nekünk, magyaroknak is. A káposztához önszántunkból nem sokan tesznek cukrot, mi, magyarok azonban mégis megalkottunk egy fura kombinációt, a cukros káposztás tésztát.

Káposztás kocka Vicikótól

Az egyik leghagyományosabb tésztaételünk. Ki sósan, ki édesen szereti, ki jobban borsosan, ki kevésbé? Ahány ház, annyi szokás... Nekem télen, nyáron, jöhet bármikor... :-)  Ja, a ...

A sót kívánó káposzta cukrot kapott, mi pedig villát, és felemás érzésekkel töltöttük meg a gyomrunkat a menzai étkeztetés egyik leggyakoribb szereplőjével, a cukros káposztás tésztával.

Tészta mákkal, vagyis mákos tészta

Nekünk teljesen természetesnek tűnik, más országokban viszont teljesen ismeretlen, hogy a tésztát cukros mákkal szórják meg és egyék akár főételnek az emberek, sőt, sok külföldi országban nem is lehet nagyobb mennyiségben mákot vásárolni.

Szerző: Petrás Gabriella


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...