Sokan félnek a pókoktól vagy éppen a bohócoktól, de az ételektől való iszony sem olyan ritka, mint gondolnánk. A fóbiák kialakulása általában valamiféle rossz gyerekkori élménynek köszönhető, így nem elképzelhetetlen, hogy valaki azért féljen a brokkolitól, mert kiskorában rákényszerítették az elfogyasztására. Lássuk, mi az az 5 ételfóbia, ami egészen bizarrul hangzik!
Kattints a galériára a bizarr ételfóbiákért!
1. Csokoládéfóbia
Formálisan bemutatva a xocolatophobia már az igazán megdöbbentő kategóriába tartozik, hiszen az még egy dolog, hogy valaki nem szereti a csokoládét (bár ez sem hétköznapi jelenség), na de hogy valakit rendesen leverjen a víz a csokoládé látványától, az már egészen más kategória. Vagy az íze, az állaga vagy a színe hivatott arra, hogy félelmet váltson ki egyesekből.
3. Cukorfóbia
Másnéven szacharófóbia, ami a cukortól való félelmet jelöli. Már csak azért is nagyon meglepő, hiszen az édes íz az egyik, ha nem a kedvenc íze sokaknak. Akiknek cukorfóbiája van, sok esetben a cukorbetegség kialakulásától félnek, vagy szimplán undorodnak a cukortól, és mindentől, ami cukros lehet. Nem is fogyasztják semmilyen formában, ezzel azonban komoly egészségügyi problémákat okoznak maguknak, például hipoglikémiát.
4. Sófóbia
Még egy alap íz, amit nehéz elsőre megérteni, pedig ha arra gondolunk, hogy mit vált ki a sós ételek fogyasztása, akkor kicsit közelebb kerülünk a megoldáshoz. Ugyanis vannak, akik képtelenek elviselni, ha szomjasak. Maga az érzés annyira kellemetlen, hiába lehet vízivással csillapítani, hogy inkább kerülik minden formában a sós ételeket.
5. Mogyoróvaj-fóbia
Ugyan itthon kevésbé népszerű, mint mondjuk az Egyesült Államokban, azért csak előkerül egy-egy zabkása feltéteként vagy egy szelet kenyérre kenve a mogyoróvaj. Vannak azonban, akik sem a látványával, sem az állagával nem barátkoznak meg, de az illatától egyenesen kiborulnak. Aki allergiás rá, annak a fulladástól való félelem miatt válhatott fóbiájává.
Még több gasztroérdekesség: