Az ultrafeldolgozott ételekre minden hetedik felnőtt és minden nyolcadik gyermek rászokik. Éppen ezért egy kutatócsoport szerint ezeknek a csomagolásán fel kéne tüntetni, hogy addiktívak.
Azok, akik gyakran fogyasztanak zsírban és szénhidrátokban gazdag élelmiszereket, megfelelhetnek a szerhasználati zavarok diagnózisához szükséges kritériumoknak.
Emiatt intenzív sóvárgás alakulhat ki, de megvonási tüneteket, a fogyasztás feletti kontroll elvesztését is tapasztalhatják. Ráadásul az érintettek gyakran annak ellenére is folytatják ezek fogyasztását, hogy tisztában vannak azok káros következményeivel, mint amilyen ebben az esetben az elhízás, a túlevés, a fizikai és mentális egészség romlása, illetve általában véve az életminőség romlása.
Egy kutatócsoport megvizsgált több ezzel kapcsolatos tanulmányt is, mely alapján megállapítva, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek iránti függőség a felnőttek 14 és a gyermekek 12 százalékánál fordul elő. A szerzők szerint, amennyiben egyes szénhidrátokban és zsírokban gazdag élelmiszereket hivatalosan is addiktívnak nyilvánítanának, azáltal talán enyhíthető lenne a probléma.
Ha tudatosítanánk, hogy bizonyos feldolgozott élelmiszerek olyan tulajdonságokkal bírnak, mint az addiktív szerek, úgy talán képesek lennénk közegészségügyi előrelépéseket elérni
– fogalmazott Ashley Gearhardt, a Michigani Egyetem pszichológus professzora, a tanulmány társszerzője.
Még több életmód itt: