Néhány élelmiszerre ráírnák, hogy függőséget okoz

A kutatócsoport szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek hasonló hatást váltanak ki, mint a kábítószerek.

Az ultrafeldolgozott ételekre minden hetedik felnőtt és minden nyolcadik gyermek rászokik. Éppen ezért egy kutatócsoport szerint ezeknek a csomagolásán fel kéne tüntetni, hogy addiktívak.

Néhány élelmiszerre ráírnák, hogy függőséget okoz

Azok, akik gyakran fogyasztanak zsírban és szénhidrátokban gazdag élelmiszereket, megfelelhetnek a szerhasználati zavarok diagnózisához szükséges kritériumoknak.

Emiatt intenzív sóvárgás alakulhat ki, de megvonási tüneteket, a fogyasztás feletti kontroll elvesztését is tapasztalhatják. Ráadásul az érintettek gyakran annak ellenére is folytatják ezek fogyasztását, hogy tisztában vannak azok káros következményeivel, mint amilyen ebben az esetben az elhízás, a túlevés, a fizikai és mentális egészség romlása, illetve általában véve az életminőség romlása.

Egy kutatócsoport megvizsgált több ezzel kapcsolatos tanulmányt is, mely alapján megállapítva, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek iránti függőség a felnőttek 14 és a gyermekek 12 százalékánál fordul elő. A szerzők szerint, amennyiben egyes szénhidrátokban és zsírokban gazdag élelmiszereket hivatalosan is addiktívnak nyilvánítanának, azáltal talán enyhíthető lenne a probléma.

Ha tudatosítanánk, hogy bizonyos feldolgozott élelmiszerek olyan tulajdonságokkal bírnak, mint az addiktív szerek, úgy talán képesek lennénk közegészségügyi előrelépéseket elérni

– fogalmazott Ashley Gearhardt, a Michigani Egyetem pszichológus professzora, a tanulmány társszerzője.

Forrásunk volt.


Még több életmód itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...