FÜGE: az ízletes és karakteres gyümölcs – mutatjuk, mibe rakhatod!

Bizony, eljutottunk a nyár második feléhez, ami többek között azt jelenti, hogy újabb mennyei és karakteres gyümölccsel gazdagodunk: beérik a füge! 

A füge afrodiziákumként és fényűző gyümölcsként számon tartott gyümölcs, ami valójában virág, nagyjából július végétől lehet szüretelni, de ha elegendő napfény érte, akkor még az ősszel is hoz második körös termést. Ilyenkor nyár vége fele viszont a lehető legzamatosabb: édes, mint a méz, és elképesztően egészséges!

Magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, és nem titok, hogy a bőrt is igencsak megszépíti. Hozzájárul az egyenletes barnuláshoz és ha szerencsénk van, akkor az arra hajlamosak esetében megelőzi a pigmentfoltok kialakulását. Ki gondolná, hogy mindez belülről, a füge puszta fogyasztásával, drága kozmetikumok nélkül is lehetséges?

Előétel

Ebéd után pár órával jól esik néhány falat. Csak az íze kedvéért. Ez a fügés-kecskesajtos sonkatekercs egy kiváló délutáni snacklehetőség.

Főétel

A „Tuerredda” Baunei-re jellemző burgonyakenyér, melyet a helyi hagyományokból származó alapanyagokkal egészítenek ki: ezt a specialitást „Maradham”-nek nevezik, ez a pizza eredeti értelmezése Szardínián. Próbáld ki a receptet fügével is!

Saláta

Az illatos kis gumókat egész évben lehet kapni aszalva, így is isteni, persze nyersen és frissen nincsen párja – szinte nemzeti csemegeként tartják számon Európa déli régióiban. Erjesztenek belőle fügepálinkát, a horvátok büszkeségéből szinte mindenki kér, ha valamelyik ismerőse az Adriához utazik. Salátákba is keverik minden más gyümölccsel egyetemben, bármilyen mixnek a korona lehet a tetején több-kevesebb füge, ami mindezek mellett hatvan kalóriát, vasat és kalciumot is tartalmaz szemenként.

Desszertként

Személyes kedvencem a fügés pite vagy a vele készült gyümölcskenyerek, de valójában bármilyen sütemény – és szerintem omlós, vajas tésztával, piteformában az igazi. Az elszántak próbálkozhatnak lekvárfőzéssel, de süthető még délutáni kekszekbe, sőt, sajtokkal is jó kapcsolatba hozható, főleg, ha valamilyen könnyű, nyári borral is keresztezzük őket.

Fügés-diós sütemény

Használjátok ki a fügeszezont, mert a füge nagyon egészséges, tele van vitaminokkal, rosttal és ásványi anyagokkal. Ezúttal egy egyszerű diós süteményt dobtam fel néhány szem lila ...

Gyümölcsökkel rétegezett chiapuding

A chia mag manapság nagyon népszerű alapanyag az egészséges ételek táborában. Szeretnétek megismerkedni vele valamilyen édesség formájában? Akkor próbáljátok ki ezt a receptet!

Csokoládés-fügés pite

Megérkezett a füge szezon. Nincs is jobb, mint kiélvezni azt a kis időt, amíg ehetünk ebből a finom gyümölcsből, főleg, ha az a kertünkben terem. Én is kihasználtam a lehetőséget, és ...

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...