A fröccs, amiért nekiálltam szörpöt főzni: így készül a házi levendulaszörp

A levendulaszüret hamarosan véget ér, szóval még pont időben vagyunk, hogy elkészítsük a nyár legjobb italát...mutatom a legfinomabb levendulaszörp receptjét!

Idén a közösségi oldalakon akovászos kenyérután talán abodzaszörpvolt az, ami a legtöbbször jött föl a különféle feed-ekben, fotó, videó vagy recept formájában.

Hazafelé,az erdőbensétálgatva botlottam ebbe a levendulabokorba, amikor is beugrott, hogy "Hé, dehát én imádom a levendulaszörpöt, főleg ha van mellé egy kis rozé és egy üveg csípős szóda!" – szóval miért is ne csinálnék egy jó levendulaszörpöt?

Mivel a tihanyi levendulamező épp nem esett útba, és recept sem lenne, ha megint akedvenc szörpjeimet készítő etyeki pártólrendelnék, ezért nekiláttam szépen megnyírni a szomszéd levendulabokrát! Na jó, azért ilyet még én sem csinálnék, szóval szépen elbattyogtam a Batyira, ahol egy kedves bácsi pont arra várt, hogy valaki vigye már el azt a pár levendulacsokrot, ami maradt nála, aztán hadd menjen a dolgára...

"Segítettem neki", kedvezményt is adott, és még az is kiderült, hogy Érdtől nem messze, egy volt katonai bázis környékéről szerezte az árut. Mindketten örültünk, ő mehet haza az asszonyhoz, én pedig a konyhába szörpöt főzni!

Így készül a szörp:

A legjobb az egész szörpkészítésben, hogy alig kell hozzá valami az alapanyagon kívül, csak néhány üveg, pár citrom, jó sok cukor, víz és egy kis citromsav.

Itt lesz a recept, ha Te is megcsinálnád a levendulaszörpöt!

Miután minden fontos eszközt (tálak, üvegek, szűrő) előkészítettünk, jöhet is az egész recept legidőigényesebb része, a levendula megtisztítása!Az elején egyesével csináltam, de pár szál után rájöttem, hogy egyszerűbb, ha egyszerre 3-4 virágot veszek a kezembe, és a levendula szárának az alsó részétől felfelé haladva egyszerűen lehúzom a virágokat.

Egy ekkora adaggal (15-20 dkg), kb. 10-15 perc alatt végzünk is!

Amíg a levendulákat tisztítgatjuk, pont fel is tudjuk forralni a cukros-citromos-citromsavas vizet, amivel később leforrázzuk majd a virágokat.Mivel időszűkében voltam, ezért én csak 1 napig tudtam áztatni a levet, de ha van lehetőségetek rá, akkor legalább 2-3 napig áztassátok, úgy még intenzívebb lesz a végeredmény!

Ha megvagyunk a leszűréssel és a felforralással, és az üvegeink is tiszták, akkor nincs más hátra, mint az üvegek feltöltése a még meleg sziruppal.Miután lezártuk az üvegeket, fordítsuk fejjel lefelé őket, hagyjuk így 10-15 percet, majd visszafordítva és egy konyharuhával jól bebugyolálva pihentessük egy éjszakát.

Ha elkészültünk, nincs más dolgunk, mint elővenni egy szép poharat, egy marék jeget, a behűtött rozét, na meg a csípős szódát és a szörpöt, és elkészíteni azt, amiről már a cikk elején meséltem: a nyár legjobb italát, a levendulás rozéfröccsöt!

via GIPHY

Egészségetekre!

Ezeket olvastad már?

Top 11+1 szörp házilag

Színtiszta gyümölcsszörpök színezék és tartósítószerek nélkül házilag! Készíts idén te is csodás szörpöket - ezek nem maradnak a kamrapolcon, majd meglátod!

Gréti

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...