A köznyelvben csak „tavaszi fáradtságnak” hívott tünetegyüttest ugyan sokan tél végi állapotként ismerik, pedig a szervezetünk a hideg hónapokban is folyamatosan éli fel a vitamin- és ásványianyag-tartalékait. Ennek következtében már az ősz vége felé is fáradékonyabbnak, levertebbnek érezhetjük magunkat, és fogékonyabbá válhatunk a légúti megbetegedésekre. Ráadásul a fűtés és az ebből adódó hirtelen hőmérséklet-változások, a korai sötétedés tovább ronthatják a közérzetünket.
Az egyik legértékesebb alapanyag ebben az időszakban a gyömbér, ami közismert immunerősítő hatásáról. Gazdag A-, C-, E-, B-komplex vitaminforrás, ezen kívül pedig sok magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat, cinket, kalciumot és bétakarotint tartalmaz. Érdemes már reggel fogyasztani belőle, de a tea mellett nyugodtan ízesíthetjük vele a limonádét is. A zamatos ízhatás érdekében érdemes szűrt vízzel elkészíteni a gyömbéres italokat, hogy kiküszöböljük az íz- és illatrontó anyagokat, így emiatt nem kell feltétlenül palackozott vízzel dolgoznunk. Körülnéztünk a BWT vízkezelő vállalat weboldalán, ahol sokféle beépíthető készüléket találtunk, olyat is, ami simán elfér a mosogató alatt. Amit pedig különösen hasznos megoldásnak tartunk, hogy létezik ún. BWT Magnesium Mineralizer vízszűrő ami értékes magnéziumot juttat* a csapvízbe. A magnézium ráadásul egy természetes ízfokozó is, ami akkor ugyancsak jól jön, ha például levest készítünk vagy párolunk.
Citrusos frissítő gyömbérrel
Hozzávalók 1 pohár (0,5l) elkészítéséhez
- 1 db narancs
- 1 db lime
- 1 kávéskanál reszelt, friss gyömbér
- 1 csipet Cayenne-bors
- 400 ml tiszta, szűrt víz
Elkészítés
Facsard ki a narancsot és a lime-ot, majd add hozzá a gyömbért, valamint ízlés szerint a Cayenne-borsot. Keverd össze az összetevőket, öntsd fel a szűrt vízzel, és lehetőleg fogyaszd el még frissen.
* 2,5 liter, átlagos, 17 német keménységű víz esetén a hozzáadott magnézium mennyisége megközelítőleg 60 mg, ami az ajánlott napi magnéziumbevitel 20%-a (a WHO 300 mg magnézium/nap előírását figyelembe véve).