Frissensült-kalauz: cordon bleu

A cordon bleu sokunk számára maga az ellenállhatatlan sonkás-sajtos csábítás! Ha szereted a frissensülteket, most közelebbről is megismerkedhetsz a legnépszerűbb sült húsokkal.

NoSalty-tipp: A cordon bleu-be nem mindegy, hogy milyen sonka és sajt kerül! A sonkák közül mindenképpen főtt, hajszálvékonyra szeletelt fajtát válassz, a sajtok közül a svájci keménysajtok, az ementáli, a Greyerzer (alias Le Gruyère) vagy a Raclette lehet a legjobb döntés. A sonka és a sajt arányát azonban már az ízlésed határozza meg!

A rovat korábbi cikkeit itt találod! >>

A cordon bleu származása nem teljesen tisztázott történet. Egyes források szerint ez a fenséges frissensült először a Bremen nevű tengerjáró fedélzetén készült, amikor a hajó annak idején a leggyorsabbként szelte át az Atlanti-óceánt, elhódítva ezzel a cordon bleu-t, azaz a Kékszalagot. Mások szerint – és ez a valószínűbb verzió – a sonkával, sajttal sült rántott szelet Svájcból származik, a nevét pedig ugyan kevésbé romantikus körülmények között kapta: a réges régi, francia nyelvű szakácskönyvekben ugyanis az „a la cordon bleu” ugyanazt jelenti, mint a „szakácsné módra”, azaz sajttal, sonkával töltve.

A Kék szalag-szelet legendája

Ebéd a dobozból: spórolj minden nap! >>

Ha a tökéletes cordon bleu-t szeretnéd elkészíteni, a legjobb, ha borjúhúst veszel. De ízlés szerint sütheted sertésből, csirke- vagy pulykamellből is. A vastagabbra szelt húst metsszed be hosszában, mintha egy zsebet vágnál rajta, majd ide töltsd a sajtos és a sonkát, ezután panírozd be, és végül süsd ki a szeleteket forró, olvasztott vajban.

Így készítsd!

A nyárutó ízei: lecsós-sajtos szelet >>

Látszatra a frissensült cordon bleu nem más, mint egy szép vastag rántott hús! Ahogy azonban beleszúrod a villádat, és belevágsz egy éles késsel, feltárul a titok, méghozzá az enyhén olvadt sajt és az átsült sonka kettőse.

Sonkás-sajtos csábítás

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...