Frissensült-kalauz: cordon bleu

A cordon bleu sokunk számára maga az ellenállhatatlan sonkás-sajtos csábítás! Ha szereted a frissensülteket, most közelebbről is megismerkedhetsz a legnépszerűbb sült húsokkal.

Cordon Bleu 3. - csirkemellből

Mindig is szerettem a göngyölt húsokat. Sokat elkészítettem már mindenféle szakácskönyvből, de talán még többet találtam ki én, és azokkal gyakorlatoztam, szórakoztam a ...

Sertés Cordon Bleu

Az erdeti Cordon Bleu recept állítólag Svájcból ered. A Cordon Bleu egy sonkával és sajttal töltött, panírozott borjúszelet, de el lehet készíteni sertéshúsból vagy csirkemellből ...

NoSalty-tipp: A cordon bleu-be nem mindegy, hogy milyen sonka és sajt kerül! A sonkák közül mindenképpen főtt, hajszálvékonyra szeletelt fajtát válassz, a sajtok közül a svájci keménysajtok, az ementáli, a Greyerzer (alias Le Gruyère) vagy a Raclette lehet a legjobb döntés. A sonka és a sajt arányát azonban már az ízlésed határozza meg!

A rovat korábbi cikkeit itt találod! >>

A cordon bleu származása nem teljesen tisztázott történet. Egyes források szerint ez a fenséges frissensült először a Bremen nevű tengerjáró fedélzetén készült, amikor a hajó annak idején a leggyorsabbként szelte át az Atlanti-óceánt, elhódítva ezzel a cordon bleu-t, azaz a Kékszalagot. Mások szerint – és ez a valószínűbb verzió – a sonkával, sajttal sült rántott szelet Svájcból származik, a nevét pedig ugyan kevésbé romantikus körülmények között kapta: a réges régi, francia nyelvű szakácskönyvekben ugyanis az „a la cordon bleu” ugyanazt jelenti, mint a „szakácsné módra”, azaz sajttal, sonkával töltve.

A Kék szalag-szelet legendája

Ebéd a dobozból: spórolj minden nap! >>

Ha a tökéletes cordon bleu-t szeretnéd elkészíteni, a legjobb, ha borjúhúst veszel. De ízlés szerint sütheted sertésből, csirke- vagy pulykamellből is. A vastagabbra szelt húst metsszed be hosszában, mintha egy zsebet vágnál rajta, majd ide töltsd a sajtos és a sonkát, ezután panírozd be, és végül süsd ki a szeleteket forró, olvasztott vajban.

Így készítsd!

A nyárutó ízei: lecsós-sajtos szelet >>

Látszatra a frissensült cordon bleu nem más, mint egy szép vastag rántott hús! Ahogy azonban beleszúrod a villádat, és belevágsz egy éles késsel, feltárul a titok, méghozzá az enyhén olvadt sajt és az átsült sonka kettőse.

Sonkás-sajtos csábítás

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Hókifli

Minden karácsonykor kerül belőle ünnepi asztalra. Nagyon szeretjük!

Fedák-torta

A karácsonyhoz nálunk hozzátartozik egy finom gesztenyés sütemény, vagy éppen torta, így ez a finom, gesztenyés torta is nagy kedvencünk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...