Csapj fel mentatermesztőnek – így kezdj bele a kertben vagy a lakásban

A menta egészséges, finomabbá teszi az ételeket, ráadásul otthon is tudod termeszteni, akár a párkányodon is. Íme az útmutató, hogyan termeszd, szüreteld és tárold ezt az illatos fűszernövényt!

Persze meg lehet venni az élelmiszerboltokban a kifejlett növényt, de mennyivel jobb érzés otthon mentát ültetni. Leszüretelni a saját kis mentabokrodat, amit magról nevelgettél az erkélyen vagy párkányon más fűszernövények mellett még pénztárcabarátabb is. Nagy előnye, hogy a lakásban is megtermő fűszernövények közül az egyik legkönnyebben kezelhető, így kezdő hobbi balkonkertészként is nyugodtan próbálhatsz otthon mentát ültetni.

Csapj fel hobbi mentatermesztőnek – így kezdj bele

Egyszerű mentatea formájában vagy ételekben felhasználva, a menta nemcsak illatos és ízes, de sok más fűszernövényhez hasonlóan jó hatással van rád: segíti az emésztést, a megfelelő vérkeringést és a reumás fájdalmak ellen is bevethető, illetve fejfájás, migrén esetén is ajánlott.

Hogy nevelj mentát kültéren

Ahogy korábban is írtuk, a menta egy viszonylag igénytelen fajta, az a jég hátán is megél, csak a jeget itt az erkéllyel kell behelyettesíteni.

Tavasszal érdemes a mentát elültetni, és a félárnyékos hely lesz neki a legjobb, a talajra nem különösebben finnyás, így elég évente kétszer komposztot adni hozzá. Érdemes rendszeresen öntözni, mivel azt szereti, ha nedves a földje.

Fontos, hogy ha kertben szeretnél mentát ültetni, akkor érdemes valamilyen tárolóba tenni, hogy ne burjánozzon el, mivel egy kúszónövényről van szó.

Hogy nevelj mentát beltéren

A menta egyáltalán nem szeszélyes, így a lakásban is nyugodtan kísérletezhetsz a termesztésével. Egyszerűen vesd el a magokat egy kis földben, locsold meg, és várd a varázslatot.

Mentás borsóleves ropogós baconnel

Könnyed, de mégis laktató, üde, frissítő leves. Kell ennél több egy hosszú nap után? Én tudom, a recept kellett, hiszen a Blikk Nők Konyha 2014. márciusi számából inspirálódtam.

Részben árnyékos helyet válassz neki itt is, mert a közvetlen napfénytől ki fog száradni a földje. Arra is ügyelj, hogy a föld állandóan nedves legyen. Ha azt szeretnéd, hogy minél bokrosabb legyen a mentád, a rendszeres metszés elengedhetetlen. Évelő növény esetén a harmadára ajánlott visszavágni ilyen alkalmakkor.

Hogyan szüreteld a mentát

A Missouri Botanical Gardens ajánlása alapján akkor érdemes szüretelni a mentát, amikor a bimbók épp kezdenek megjelenni, de még azelőtt, hogy kinyílnának, mivel ekkor a legintenzívebb a levelek aromája. Ebben a fázisban van a legtöbb illóolaj a levelekben, ami a menta karakteres ízét adja.

A szakértők szerint szüretelésnél a napszak is fontos szerepet játszik. Reggel kell erre a műveletre sort keríteni, mielőtt a Nap túlságosan tűzne, mivel a hő hatására elpárolognak az olajok a levelekből, így megváltozik az ízük és az illatuk.

Levendulás-mentás limonádé

A nagy melegben a legjobb hűsítő a víz, de azért néha nem árt egy kis izgalmat vinni a hétköznapokba, és a limonádénkba! ;) Levendulás-mentás limonádé, amivel tuti kibírod a ...

Mentás citromhab

Nagyon citrusos, nagyon mentás, és szuper frissítő tud lenni ebben a hőségben egy jéghideg mentás citromhab! Próbáljátok ki Ti is! ;)

Az Old Farmer’s Almanac szerint a szárat nagyjából 2,5 cm-rel a föld fölött kell levágni. Ha túl sokat vágtál, akkor sem kell azért aggódni, mivel a menta kúszónövényhez méltón a gyökerein keresztül tovább fog terjeszkedni.

Hogyan tárold

Miután lecsipkedted a leveleket a növényről, a felesleget tedd félre későbbre. Érdemes a megmaradt szálakat egy vízzel teli pohárba tenni, majd egy zacskóval beborítani, amit aztán egy gumival a pohárra rögzítesz, ezzel kvázi üvegházszerű körülményeket hozol létre.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Az ablakpárkányból is lehet zöld kert:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...