Meglepően intenzív egészségügyi hatását találták a Western New England University kutatói a szőlőnek: a Foods szaklapban közzétett tanulmányukban megállapították, hogy napi két csészényi szőlő fogyasztása még a tipikus nyugati, magas zsírtartalmú étrend mellett is csökkentette a zsírmáj kialakulásának esélyét és meghosszabbította az élettartamot.
Dr. John Pezzuto, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy már egy ideje vizsgálja a szőlőfogyasztás egészségügyi hatásait, és sikerült megfigyelnie, hogy a gyümölcs konkrétan hatással van a génkifejeződésre.
A szerző azt is megjegyezte, hogy a mostani eredmények alátámasztják azt a régi mondást: az vagy, amit megeszel.
Egy korábbi, az Antioxidants szaklapban megjelent kutatásában Pezzuto azt találta, hogy a szőlőfogyasztás megváltoztatta a génexpressziót az agyban, és pozitív hatással volt a viselkedésre és a kognitív képességekre, amelyeket a magas zsírtartalmú étrend károsított. Egy harmadik tanulmány pedig azt bizonyította, hogy a szőlőevés az anyagcserére is pozitív hatással van.
Még több egészség: