Friss kontra konzerv

Látott már bárki bébikukoricát vagy bébirépát a piacon? Vagy ezek tényleg csakis a konzervdobozban születnek?

Mi főként a friss árut preferáljuk, így a mérlegünk az egyik oldalra dőlne, ha… és igen, itt van az a kis szócska, a HA. Ha meg lehetne vásárolni ezeket a csöppségeket frissen is. De ez olyan ritka, mint a fehér holló, így jobb híján jöhetnek a konzervek és befőttek.

Csípős zöldséges spagetti

Úgy jöttem haza, hogy fogalmam sem volt, mit fogok főzni holnap ebédre, de gondoltam, valami majdcsak kerül a kamrából... hát, került, így készítettem egy zöldséges spagettit. ...

Nem kell túl drámázni, nem fogunk belehalni, ha egyszer-egyszer tartósított élelmiszert vásárolunk. Utána jártunk, miért is teszik ezt a zöldségekkel, és rájöttünk, ez így jó, hiszen a zsenge kukoricának – habár édes – nincs még olyan jellegzetes íze, mint nagy testvérének. Az ecetes lé – amiben ázik – adja meg azt a kellemes ízt, amit annyira kedvelünk.

A legjobb nyári savanyúságok >>

Sokan azt hiszik a bébikukoricáról, hogy ez egy különleges fajta, pedig semmi különleges nincs benne, mindössze annyi, hogy – bár elég morbidul hangzik – nem hagyják felnőni. Ez a sorsa! Sajnos, minél nagyobbra nő, annál kevesebb a cukortartalma, így annál kevésbé lesz édes.

Miután 5–8 centiméteresen leszedik, egy napig sós vízben hagyják állni, majd lemossák, lecsepegtetik, 5–6 percig főzik, üvegbe vagy konzerves dobozba teszik, és végül ráöntik az ecetes vizet.

Savanyúság télire >>

Főként az ázsiai konyha használja előszeretettel, levesekhez, wok-ételekhez, tésztákhoz és rizsekhez, de azért mi magyarok sem vetjük meg a savanyított változatát, egy jó kis sült húshoz.

Felhasználhatjuk egyébként köretnek, savanyúságnak, beletehetjük salátákba, de magában fogyasztva is remek választás egy forró nyári napon, sőt akár grillezhetjük is. Ha valaki még mindig idegenkedik a konzerv változattól, érdemes ültetni belőle egy talpalatnyi zöld területen, és ha elérte a kellő méretet, már szüretelhetjük is a saját bébi zöldségeinket.

Így készülj a befőzésre! >>

A bébirépa a sárgarépa egy más, jóval édesebb fajtája. Ez a gyökérzöldség nem nő nagyobbra 5–8 centinél, azonban legalább annyi karotin, B-, C- és K-vitamin van benne, mint nagy testvérében. Felhasználható salátákhoz, levesekhez, főzelékekhez, köretekhez.. Hasonló pici répát vásárolhatunk a piacon, de nem teljesen azt, amit az imént említettünk. (Amit ott kapunk, annak kissé más az íze és formája.) Egy próbát minden esetre tehetünk vele.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatjátok! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...