Friss halat a halárustól!

A Konyhafőnök versenyzői is elámultak, amikor meglátták a jégágyon fekvő csodás halakat - csak egy jó halárusnál találkozhattak korábban ilyen látvánnyal.

A piros csapat előnye révén saját magának harcsát és tőkehalat, az ellenfél sárgáknak makrélát és szardíniát választott. Az elgondolásuk bevált, valóban ők vitték a nyerő ételt a zsűri elé. A versenyzőknek könnyű dolguk volt, mivel friss és jó minőségű halakat kaptak az ételek elkészítéséhez. Te hogyan választod ki a legtutibb halat a kínálatból? Ha nincs ebben tapasztalatod, most segítünk!

A halvásárlás alapszabályai

  • A legszerencsésebb, ha friss halat vásárolunk.
  • Megbízható forrásból, halkereskedőnél, piaci halárusnál szerezzük be az elképzelt fogás alapanyagát, mintsem nagyáruházak halas pultjaiból, így nagy valószínűséggel nem leszünk átverés áldozatai, és friss hallal térünk haza.
  • Egy másik ok, ami a halbolt mellett szól, hogy itt szinte biztosan hozzáértő árus szolgál ki minket, aki kérésünkre néhány ügyes mozdulattal szívesen konyhakésszé is varázsolja az addig még úszkáló halat. Sőt, még az elkészítésre vonatkozó tippekkel is ellát, ha lenne ilyen igényünk.
  • A friss hal húsa feszes, ruganyos, megnyomva rögtön visszaugrik.
  • A frissesség másik jele a tiszta, élénkvörös kopoltyú.
  • Ha friss a hal, szemei fényesek, csillogók. Az opálos szemű halat ne vásároljunk meg!
  • Az ép pikkelyek is a frissességet támasztják alá.
  • A friss halat legjobb azonnal felhasználni, de 1-2 napon belül mindenképpen készítsük el.
  • Addig is tároljuk hűtőben 0-5 Celsius-fokos hőmérsékleten, benedvesített konyhai törlővel letakarva vagy betekerve.
  • Ha mégis mélyhűtött halat választanánk, a csomagolást vizsgáljuk meg alaposabban: a feltüntetett információ csekély mennyisége gyanúra adhat okot.
  • Nagyon fontos, hogy a mélyhűtött halat szakszerűen engedjük fel, vagyis az elkészítés előtti éjszakára tegyük át a fagyasztóból a sima hűtőbe - ott kíméletesen enged majd fel másnapra.

Tudj meg többet A Konyhafőnök műsoráról itt!

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...