Friss halat a halárustól!

A Konyhafőnök versenyzői is elámultak, amikor meglátták a jégágyon fekvő csodás halakat - csak egy jó halárusnál találkozhattak korábban ilyen látvánnyal.

A piros csapat előnye révén saját magának harcsát és tőkehalat, az ellenfél sárgáknak makrélát és szardíniát választott. Az elgondolásuk bevált, valóban ők vitték a nyerő ételt a zsűri elé. A versenyzőknek könnyű dolguk volt, mivel friss és jó minőségű halakat kaptak az ételek elkészítéséhez. Te hogyan választod ki a legtutibb halat a kínálatból? Ha nincs ebben tapasztalatod, most segítünk!

A halvásárlás alapszabályai

  • A legszerencsésebb, ha friss halat vásárolunk.
  • Megbízható forrásból, halkereskedőnél, piaci halárusnál szerezzük be az elképzelt fogás alapanyagát, mintsem nagyáruházak halas pultjaiból, így nagy valószínűséggel nem leszünk átverés áldozatai, és friss hallal térünk haza.
  • Egy másik ok, ami a halbolt mellett szól, hogy itt szinte biztosan hozzáértő árus szolgál ki minket, aki kérésünkre néhány ügyes mozdulattal szívesen konyhakésszé is varázsolja az addig még úszkáló halat. Sőt, még az elkészítésre vonatkozó tippekkel is ellát, ha lenne ilyen igényünk.
  • A friss hal húsa feszes, ruganyos, megnyomva rögtön visszaugrik.
  • A frissesség másik jele a tiszta, élénkvörös kopoltyú.
  • Ha friss a hal, szemei fényesek, csillogók. Az opálos szemű halat ne vásároljunk meg!
  • Az ép pikkelyek is a frissességet támasztják alá.
  • A friss halat legjobb azonnal felhasználni, de 1-2 napon belül mindenképpen készítsük el.
  • Addig is tároljuk hűtőben 0-5 Celsius-fokos hőmérsékleten, benedvesített konyhai törlővel letakarva vagy betekerve.
  • Ha mégis mélyhűtött halat választanánk, a csomagolást vizsgáljuk meg alaposabban: a feltüntetett információ csekély mennyisége gyanúra adhat okot.
  • Nagyon fontos, hogy a mélyhűtött halat szakszerűen engedjük fel, vagyis az elkészítés előtti éjszakára tegyük át a fagyasztóból a sima hűtőbe - ott kíméletesen enged majd fel másnapra.

Tudj meg többet A Konyhafőnök műsoráról itt!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...