A sajtos tészták királya franciául csábít el minket, örökre

A francia Alpok ikonikus tésztájának receptje számunkra sem titok többé, ha pedig már unod a sima, trappista sajtos, tejfölös változatot, próbáld ki ezt az utánozhatatlan fogást, amelynek ízét egy életen át sem lehet elfelejteni.

Ahány ország, annyi különböző sajtos tészta. Míg mi, magyarok általában trappistát reszelünk a spagettire, addig az olaszok nem érik be kevesebbel, mint a pecorino, a grana padano vagy a parmezán, a német anyanyelvű országokban pedig az edami és ementáli sajt sem hiányozhat a klasszikus Käsespätzle-ről. Na de mi a helyzet Franciaországgal, ahol nem győzzük megjegyezni a jobbnál jobb sajtok neveit?

Itt jön a képbe a coquiflette (ejtsd: kokiflet), mely egy francia, csőben sült tésztaétel húsos szalonnával és reblochon-nal, ami a camembert-hez hasonló, lágy, tehéntejből készült sajtféle. A következő fogás egy nagyon krémes, tejszínes, minden finomsággal ízesített, csőben sült tészta, amely garantáltan kedvenc lesz, ráadásul igazi komfort kaja, mindennel együtt is kevesebb mint egy óra alatt elkészül.

Mi kell hozzá?

2 evőkanál vaj, 2 evőkanál olívaolaj, 100 gramm bacon, 1 közepes fej fehér hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1.5 dl száraz rosé (vagy fehérbor), 3 dl főzőtejszín, 50 gramm kéksajt, só és bors, valamint szerecsendió ízlés szerint, 200 gramm szarvacska tészta (kifőzve), 1 csokor petrezselyem (plusz a tálaláshoz), 1 darab tojássárgája, 250 gramm camembert sajt (Le Rustique)

Kattints a képre a coquiflette teljes receptjéért!

A vajat és az olajat felmelegítjük, lepirítjuk rajta a szalonnát, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd tovább dinszteljük. Felöntjük a borral, kissé kiforraljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt is.

Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval. Pár percig főzzük, majd hozzáadjuk a kifőtt szarvacskatésztát, az apróra vágott friss petrust és egy tojássárgáját.

A már így is ínycsiklandó tésztát két kis hőálló tálkába kanalazzuk, majd a közepükben mélyedést alakítunk ki.

Félbe vágunk vízszintesen egy jó minőségű, érlelt camembert sajtot, majd a kis tészta mélyedésébe helyezzük. Meglocsoljuk olívaolajjal, és szórunk rá kevés frissen őrölt borsot.

Kattints a képre a coquiflette teljes receptjéért!

Sütőben 180-190 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.

Tálaláskor megszórjuk petrezselyemmel, a lágy, olvadt camembert-t pedig alaposan elkeverjük a tésztával, és úgy fogyasztjuk.

Egy pohár borral isteni bekuckózós lakoma.

A coquiflette teljes receptjéért kattints ide, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Kattints a képre a coquiflette teljes receptjéért!

Képek és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a finomságokat is próbáld ki:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...