A változatosság kedvéért főzz mogyoróvajjal, mutatjuk, hogyan

Persze tehetjük szendvicsbe vagy süteménybe, de a mogyoróvajnak igenis helye lehet főételeinkben. Pár tanács az elkészítéshez és felhasználáshoz.

A mogyoróvaj az USA-ból indult hódító útjára, és annyira népszerűvé vált, hogy ma már szinte minden élelmiszerboltban találkozhatunk vele. Legismertebb arca a PBJ (peanut butter and jelly) szendvics, amelyben lekvárral párosítva élvezhetjük uzsonnára. A lehetőségek azonban ennél végtelenül sokszínűbbek, szinte minden étkezésre tudnánk olyan fogást találni, amiben van mogyoróvaj. A cikkben sorra vesszük a legjobb főzési technikákat.

Milyet használjunk?

Mivel sós ételekhez fogjuk használni, érdemes olyan mogyoróvajat választani, ami nem édes. A desszertekhez jó lehet az a verzió is, de gyakran mértéktelen mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaz, ami még egy édességnek is túl sok.

A változatosság kedvéért főzz mogyoróvajjal, mutatjuk, hogyan

Készítsd el magad!

Ha elégedetlenek vagyunk a bolti választékkal, és van bennünk kellő elszántság, házi mogyoróvajat is készíthetünk. Ehhez mindössze sótlan földimogyorót kell egy aprítógépben krémes állagúra dolgoznunk. Olajos mag lévén, akár önmagában is képes ezt a konzisztenciát elérni, ellenkező esetben adjunk hozzá egy kevés semleges ízű olajat. Ilyen egyszerű!

Előételek

Önmagában is finom mártogatós lehet nyers zöldségek vagy kenyérrudak mellé. De csinálhatunk belőle sós szendvicset, sőt salátaöntetekbe is tehetjük. Az öntethez párosítsuk valami savanyúval (pl. citromlé) és keverjük lazább állagúra, hogy mindent egyenletesen bevonjon.

Levesek

Télies krémleveseket gazdagíthatunk vele, kellemesen sűrű lesz majd tőle. Tejszín helyett ilyenkor használhatunk kókusztejet, mivel zseniális kiegészítője a mogyorónak.

Főételek

Rengeteg afrikai és ázsiai ország konyhájában mindennapos használatnak örvend a mogyoróvaj.

Hő hatására elolvad, így a zöldségragu vagy húsos étel szaftjának minden cseppjében érezhető lesz komplex íze.

Ázsiában a satay nevű tésztaszósz elengedhetetlen alapja, ebből a receptből többféle verziót is találhatunk.

A főzéshez hasznos tipp lehet, hogy a mogyoróvajat mindig a hagyma megpirítása után, a főbb zöldségek vagy hús előtt adjuk a fazékhoz. Így intenzívebb íze lesz, mert egy kicsit odapirítjuk. Ne aggódjunk, a leragadt részeket feloldhatjuk egy kevés alaplével vagy vízzel, így nem vész kárba a lábas alján semmi.

Desszertek

Ha mégis valami édesre vágynánk, csináljunk a mogyoróvajból pár hozzávalós kekszet. Mivel magas a fehérjetartalma, akár természetes proteinszeletet is készíthetünk vele. Savanykás gyümölcsök (alma, málna, szőlő) mellé különösen jól illik, de a csokoládéval is remek párost alkot.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Különleges ízek itt is:

Forrásunk volt

Címlapfotó: Pexels/Karolina Grabowska

Címlapról ajánljuk