Főételek, melyeket utolsó pillanatban is összedobhatsz ezen a rendhagyó karácsonyon

Mindjárt itt a hétvége, és ötleted sincs, mit készíts, időd sincs elmenni már egy nagyobb beszerző körútra? Holnap jönnek a vendégek, és valami gyors, de villantós étellel várnád őket? Tippeket adunk utolsó pillanatban összeállítható, de mutatós főételekre, karácsonyra is!

Hús + zöldség, az elronthatatlan

Nyert ügyed van, ha van otthon valamilyen nagyobb szelet hús, esetleg egy egész vagy fél csirke, de az is elég, ha csak csirkecombokat találsz épp a mélyhűtőben. A lényeg, hogy egy gyorsan összedobható és mindig ínycsiklandozó főételt állíthatsz össze, ha a húst idényzöldségekkel és / vagy krumplival összepárosítva egy tepsiben vagy tűzálló tálban készíted el. Ha az egészet sütőzsacskóba csomagolod, még gyorsabban is megsül, és a takarítással sem mennek el majd értékes percek. A hús mellett sülő zöldségköret így egyszerre lesz tartalmasan fűszeres és szaftos, mellé pedig elég csak valamilyen savanyúságot, vagy egy egyszerű zöldsalátát kínálni. Az ünnepek előtti hajtás idején igazi mentőötlet bedobni ezt vacsorának, vagy hétvégi gyors ebédnek.

80 fokos csirkecombok

Avagy hogyan érjünk haza a kirándulásból a csábító ebéd illatára. Jól hangzik, ugye? Hétvégén túrázás előtt bedugtam a combokat a sütőbe, és mire fáradtan-éhesen ...

Sós rakottak, piték

Azt gondolnánk, a rakott krumpli, rizzsel kombinált rakott zöldbab, karfiol vagy éppen káposzta nem éppen a gyors elkészítéséről híres, és ebben van is némi igazság. Ám, a legtöbb háztartásban szinte állandóan megtalálhatók a hozzávalók ezekhez az ételekhez, így aztán nem kell sokat agyalni, ha a család valami tartalmasra vágyna. Sőt, akár előző nap is összeállíthatjuk ezeket, a hűtőben másnapig ragyogóan elállnak, aztán csak be kell tenni a sütőbe fogyasztás előtt egy órával.

Ha pedig nincs ötletünk, mivel kínáljuk a családtagokat, vendégeket, készítsünk nekik pásztorpitét például, amit vega és húsos változatban is könnyen megcsinálhatunk – a szaftos ragu és a kérgesre sült krumplipüré réteg nagyszerű párost alkotnak, ehhez az ételhez sem kell már kiegészítő fogás, magában is nagyszerű.

Idén a vírushelyzet miatt más formában találkozunk több szerettünkkel. Ha gondban lennénk, hogy egy szabadtéri koccintásra, közös sétára mégis milyen sós finomsággal készüljünk, ami nem aprósütemény, de kézben fogva is könnyen megehető, vigyünk magunkkal quiche-t, amit szintén számtalan változatban el lehet készíteni. Hidegen is nagyon finom, könnyen szeletelhető, és egy szalvétával is megfogható, nem kell hozzá még csak leülni se, hogy pillanatok alatt elpusztítsunk belőle egy nagy adagot.

Cukkinis quiché (cukkinis francia pite)

Végrevalahára megvettük a hőn áhított pitetálamat! :) Nagyon régóta szerettem volna (anno spenóttal) elkészíteni ezt az ételt, de most mégis a cukkini mellett tettem le voksomat, ...

Legyen desszert az ebéd 24-én!

A mi családunkban december 24-én sosem volt hagyományos értelemben vett családi ebéd, hiszen mindenki a szentestei vacsorára készült. Hogy lett volna ideje ilyenkor még az ebéden is agyalni a szüleimnek? Ilyenkor készült nálunk mindig a mákos guba, amiből éppen annyit ettünk, hogy ne legyünk éhesek, de nem foglalta el a helyet az esti finomságok elől sem. Ha az ünnepet megelőző időszakban, a nagy takarítások és ajándékcsomagolás idején nincs már se ötletünk, se kedvünk nagyokat főzni, dobjunk össze egy mákos vagy diós gubát, csináljunk máglyarakást, vargabélest vagy éppen rizskochot.

Sütőtökös vargabéles

Ismét egy ötlet a sütőtök felhasználására. Anyukámék látogatásakor sütöttem. A hagyományos szeletelés helyett pogácsaszaggatóval nagyobb korongokat készítettem, amire mindenki a ...

Egyszerű rizskoch

A szomszéd néni régen rizskónak hívta. Nekünk mindegy, milyen néven fut, egy könnyű leves után tökéletes második fogás!

Villámgyors mákos guba

Gyermekeim szájából szinte minden nap elhangzik a kérdés: milyen édesség van itthon? Ilyenkor jönnek a villámgyors sütireceptek. Ezt a mákos gubát pillanatok alatt el lehet készíteni ...

Ezek mind egyszerűen beszerezhető alapanyagokból, könnyen elkészíthető ételek, és nem utolsó sorban hihetetlenül finomak is, az édes ízek ilyenkor télen különösen jólesnek mindenkinek.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...