Hús + zöldség, az elronthatatlan
Nyert ügyed van, ha van otthon valamilyen nagyobb szelet hús, esetleg egy egész vagy fél csirke, de az is elég, ha csak csirkecombokat találsz épp a mélyhűtőben. A lényeg, hogy egy gyorsan összedobható és mindig ínycsiklandozó főételt állíthatsz össze, ha a húst idényzöldségekkel és / vagy krumplival összepárosítva egy tepsiben vagy tűzálló tálban készíted el. Ha az egészet sütőzsacskóba csomagolod, még gyorsabban is megsül, és a takarítással sem mennek el majd értékes percek. A hús mellett sülő zöldségköret így egyszerre lesz tartalmasan fűszeres és szaftos, mellé pedig elég csak valamilyen savanyúságot, vagy egy egyszerű zöldsalátát kínálni. Az ünnepek előtti hajtás idején igazi mentőötlet bedobni ezt vacsorának, vagy hétvégi gyors ebédnek.
Sós rakottak, piték
Azt gondolnánk, a rakott krumpli, rizzsel kombinált rakott zöldbab, karfiol vagy éppen káposzta nem éppen a gyors elkészítéséről híres, és ebben van is némi igazság. Ám, a legtöbb háztartásban szinte állandóan megtalálhatók a hozzávalók ezekhez az ételekhez, így aztán nem kell sokat agyalni, ha a család valami tartalmasra vágyna. Sőt, akár előző nap is összeállíthatjuk ezeket, a hűtőben másnapig ragyogóan elállnak, aztán csak be kell tenni a sütőbe fogyasztás előtt egy órával.
Ha pedig nincs ötletünk, mivel kínáljuk a családtagokat, vendégeket, készítsünk nekik pásztorpitét például, amit vega és húsos változatban is könnyen megcsinálhatunk – a szaftos ragu és a kérgesre sült krumplipüré réteg nagyszerű párost alkotnak, ehhez az ételhez sem kell már kiegészítő fogás, magában is nagyszerű.
Idén a vírushelyzet miatt más formában találkozunk több szerettünkkel. Ha gondban lennénk, hogy egy szabadtéri koccintásra, közös sétára mégis milyen sós finomsággal készüljünk, ami nem aprósütemény, de kézben fogva is könnyen megehető, vigyünk magunkkal quiche-t, amit szintén számtalan változatban el lehet készíteni. Hidegen is nagyon finom, könnyen szeletelhető, és egy szalvétával is megfogható, nem kell hozzá még csak leülni se, hogy pillanatok alatt elpusztítsunk belőle egy nagy adagot.
Legyen desszert az ebéd 24-én!
A mi családunkban december 24-én sosem volt hagyományos értelemben vett családi ebéd, hiszen mindenki a szentestei vacsorára készült. Hogy lett volna ideje ilyenkor még az ebéden is agyalni a szüleimnek? Ilyenkor készült nálunk mindig a mákos guba, amiből éppen annyit ettünk, hogy ne legyünk éhesek, de nem foglalta el a helyet az esti finomságok elől sem. Ha az ünnepet megelőző időszakban, a nagy takarítások és ajándékcsomagolás idején nincs már se ötletünk, se kedvünk nagyokat főzni, dobjunk össze egy mákos vagy diós gubát, csináljunk máglyarakást, vargabélest vagy éppen rizskochot.
Ezek mind egyszerűen beszerezhető alapanyagokból, könnyen elkészíthető ételek, és nem utolsó sorban hihetetlenül finomak is, az édes ízek ilyenkor télen különösen jólesnek mindenkinek.
Ezeket olvastad már?
Barnamártás: a legjobb dolog, ami a megmaradt hússzafttal történhet
Kicsit odakaptak a zöldségek a hús mellett a tepsiben? Semmi gond, készíts a fűszeres, sós szaftból és a sült zöldségekből csodálatos barnamártást! Nem fogod megbánni!
Szekeres DóraÜnnepi menü jó áron: pénztárcabarát ötletek a karácsonyi időszakra
A karácsonyi közös, ünnepi étkezések, vendégvárások alkalmával általában igyekszünk különleges, egyáltalán nem hétköznapi ételkölteménnyekkel előrukkolni. Ez így is van jól, de egyáltalán nem kötelező, hogy ezek méregdrága alapanyagokból készüljenek. Mutatunk pár különleges, de pénztárcabarát karácsonyi fogást.
Szekeres DóraHa karácsony, akkor GESZTENYE: ezekben a receptekben használd!
A hazai karácsonyi menüben hagyományosan nem szerepel a gesztenye, de ez a nagyszerű, ízgazdag gyümölcs remekül beilleszthető a karácsonyi alapanyagok sorába, hiszen rengetegféle finomság készíthető belőle.
Szekeres DóraMinden, amit a DISZNÓSAJTRÓL tudni kell
A fűszeres, sós, füstölt disznósajt legfinomabb, házi változatait ezekben a téli, hideg napokban találjuk meg a piacokon, és készíthetjük el magunk is. Most megmutatjuk, mi a jó disznósajt titka!
Szekeres Dóra