Kiderült, miért lehet ártalmas főzőműsorokat nézni a tévében

Talán nem véletlen, hogy a főzőműsorok ilyen nagy népszerűségnek örvendenek mostanában – egy friss brit kutatás szerint azonban vannak hátrányaik is, például az, hogy az ember többet eszik, ha látja, hogyan készül el az étel.

2020 megint a főzőműsorok éve volt, és a népszerűségük a mai napig nem csökkent. Ez nem véletlen talán, hiszen azon túl, hogy nagyon jó főzési és sütési tippeket lehet belőlük nyerni, ezeknek a műsoroknak az élvezeti értékük is magas, hiszen ki ne szeretné azt nézni, ahogy valaki ínycsiklandó fogásokat készít, majd gyönyörűen tálalja is őket? Bár esti kikapcsolódásnak kétségkívül nagyon hasznosak, egészségügyi szempontból nem biztos, hogy szerencsés ezeket nézni, egy friss kutatásból kiderült ugyanis, hogy hajlamosak lehetünk miattuk többet enni.

A Surrey-i Egyetem kutatása szerint egyáltalán nem mindegy, hogy mi készítjük el az ételt, látjuk, ahogy elkészül, vagy evés előtt nem erre koncentrálunk. A kísérletben nyolcvan nő vett részt, akiket három részre osztottak: az első csoport elkészítette a tojásos wrapot, a második csoport megnézte, ahogy videón elkészítik a tojásos wrapot, a harmadik csoportnak pedig figyelemelterelő feladatokat kellett csinálnia. Mindhárom csoportnak végül meg kellett ennie az ételt, miközben a kutatók megfigyelték, mennyit fogyasztanak, és mennyire érzik magukat éhesnek közben.

Kiderült, hogy azok, akik aktívan készítették az ételt, és azok, akik nézték, ahogyan más készíti azt, többet ettek, mint azok, akiknek elterelték előtte a figyelmüket. Az első két csoport éhesebbnek is vallotta magát akkor is, ha egyébként a kutatás előtt nem nyilatkozott ilyesmit.

A szakértők megjegyezték, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen ételről beszélünk: ha ezek hatására valaki egészségtelen ételekből eszik többet, az mindenképpen rossz következmény, viszont ha egészséges ételeket elkészítő embereket nézünk, vagy mi csináljuk meg magunknak a jó ételeket, akár még pozitív hatása is lehet az egészségünkre ennek a jelenségnek.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...