Ezekre kell figyelni, amikor főzőlapot vásárolsz

A Tudatos Vásárlók Egyesülete ismét egy nagyszabású projektbe vágta a fejszéjét: 23 márka 73 indukciós főzőlapját tesztelte.

A gyártók állítása szerint az indukciós főzőlapok gyorsak, biztonságosak, és kevés energiát fogyasztanak, ami vonzóvá teszi ezt az alternatívát, ha éppen főzőlapválasztás előtt állunk. Első pillantásra azonban a legtöbb indukciós főzőlap egyformának tűnik. A Tudatos Vásárlók Egyesületének legfrissebb tesztjéből kiderül, hogy ez közel sem igaz, mert teljesítményüket tekintve nagyok lehetnek a különbségek. Nézzük, melyik a legjobb!

Ezekre kell figyelni, amikor főzőlapot vásárolsz

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 23 márka - AEG, Beko, Bosch, Candy, Domo, ECG, Electrolux, Elica, Esperanza, Gorenje, Hyundai, Ikea, Indesit, Miele, Neff, Rommelsbacher, Samsung, Sencor, Severin, Siemens, Smeg, Vigan, Whirlpool - 73, a hazai piacon is kapható indukciós főzőlapját tesztelte nemzetközi laboratóriumban. A hagyományos beépíthető verzió mellett beépített páraelszívós és hordozható típusokat is vizsgáltak.

Többek között ezekre voltak kíváncsiak:

  • megfelelően betöltik-e funkciójukat,
  • mennyire felhasználóbarát a kialakításuk,
  • mennyi energiát fogyasztanak,
  • mennyire zajosak,
  • illetve kellően biztonságosak-e.

Néhány érdekesség a teszteredményekből:

Típustól és a főzőzóna méretétől függően 1 liter víz felforralása például 2, de akár 7 percig is eltarthatott. Általánosságban tehát nem mondható el, hogy minden indukciós főzőlapon gyorsan megy majd a főzés. Viszont a jól kiválasztott főzőlap esetén akár meg is lehet spórolni a vízforraló-vásárlást.

Az egységnyi vízforraláshoz 106-135 W közötti fogyasztást mértek a különböző modelleken.

4 palacsinta elkészítéséhez szükséges idő a serpenyő előmelegítésével együtt 7,5 és 12,5 perc közötti eredményeket mutatott.

A vizsgált termékek közül 40 rendelkezett flexi zóna funkcióval, és ezeknek a negyedénél tapasztalták, hogy érzékelhetően jól működik. A többiről elmondható, hogy ez a terület nem kezelhető összefüggő főzőfelületként.

A sült krumpli sütésével meggyűlt a baja néhány terméknek

A leggyengébben például a Miele KMDA 7473 FL-U (átlagára 1,2 millió Ft) beépített elszívóval rendelkező indukciós főzőlapja teljesített, amelyen a tesztidő 45 perce alatt - mely magában foglalta az olaj kellő hőmérsékletre való melegítését - egy adag (500g) sült krumplit sikerült sütni. A legjobban teljesítők között végzett egyik AEG főzőlapon (átlagára 144 000 Ft) például ugyanannyi idő alatt 4 adagot is lesütöttek a tesztelők.

A használhatósági szempontokból érdekes kiemelni, hogy az összes zóna egyidejű használatával minden harmadik terméknek problémája akadt, ezért, ha nagyon gyakran és sok mindent egyidejűleg szeretne elkészíteni a vásárló, akkor különösen érdemes utánajárni, hogy a kiszemelt termék meg tud-e birkózni az ilyen jellegű kihívásokkal.

Hőbiztonságról több termék esetében sem lehet beszélni. A Miele KM 7897 FL-1 Diamond ára alapján csúcskategóriás termék (átlagára 1,5 millió Ft) esetében igencsak óvatosnak kell lenni, mert a kezelő panel akár 78 °C-ra, míg a kerete 90 °C-ra is felmelegedhet. Ezzel szemben a hordozható indukciós főzőlapokról kiderült, hogy ez az erősségük és ilyen szempontból sok termék biztonságos.

Energiafogyasztás szempontjából 28 tesztelt terméket értékeltek átlagon alulinak. Vagyis mindenképp érdemes ellenőrizni a fogyasztási adatokat vásárlás előtt.

A hordozható indukciós főzőlapok közül kerültek ki a legzajosabb termékek. Például a Sencor SCP 4201GY és a Hyundai IND 233. Az egyik legcsendesebb darab pedig a Ikea Smaklig (504.678.83) beépíthető indukciós főzőlapja lett, ami összességében is átlagon felüli eredményt ért el.

A főzőlappal rengeteg energiát spórolhatunk meg

A termékek átlagárai a teszt publikálásakor 32 000 Ft és 1 660 000 Ft között mozogtak. Ehhez képest a teljesítményük nem mutatott ekkora szórást. Összesítésben a legjobb a Bosch PIV975DC1E indukciós főzőlapja lett 421 000 Ft-os átlagárával, viszont a maga 90 cm-es szélességével ez nem egy bárhova könnyedén beilleszthető darab. Jó hír, hogy a sorban már a legtöbb konyhára jellemző 60 cm széles termékek követik: AEG, Electrolux, Ikea, Siemens, Bosch termékek végeztek még az élen, melyek 126-404 000 Ft közötti áron érhetőek el.

Nem kell feltétlenül egy vagyont költeni arra, hogy egy kiemelkedően teljesítő indukciós főzőlap kerüljön a konyhába. Viszont mindenképp ajánlott alaposan utánajárni egy-egy termék valós teljesítményének és nem csak márka vagy ár alapján dönteni, mert ezek egyike sem garancia a jó választásra. Mindegyik terméknek megvan a maga erőssége és gyengesége is. Kompromisszumra szükség lesz, ezért fontos tájékozódni, hogy végül a legmegfelelőbb darabot költöztessen a konyhába.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt.

Miért fizetős az eredmény?

Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön. A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát. A TVE tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...