Első olvasásra biztosan szemöldökráncolás lesz a válasz a bolognaihoz hozzáadott alapanyag miatt, de higgyétek el, ennél krémesebb, lágyabb textúrájú végeredményt még nem láttatok a bolognai szószok történetében.
A szülők sokszor igyekeznek minél jobban elrejteni a zöldséget a bolognai szószban, hogy legalább ilyen formában zöldséget egyen a gyerek.
Ez az extra összetevő ugyan nem zöldség, de egészséges mivoltát illetően nem merülhetnek fel kérdések, viszont az is egészen biztos, hogy a maga kendőzetlen formájában tányérra téve még sok felnőtt is undorodik tőle.
Ez az alapanyag nem más, mint a csirkemáj.
A máj nem a legkedveltebb alapanyag, de a bolognai szószhoz adva észre sem lehet venni. Legalábbis az ízén biztosan nem.
Amiben teljesen megújul a szósz, az a textúrája lesz.
Krémes, lány állagot kölcsönöz a szósznak, és még a vastartalmát is jócskán megdobja.
A csirkemájat hosszan kell főzni, így eltűnik a „májíze”, állaga a főtt tojássárgájához hasonlít, és krémes, gazdag ízvilágú lesz. Ügyeljünk arra, hogy jó minőségű májat vásároljunk, és lehetőleg minél hamarabb használjuk fel. Egyébként jól fagyasztható, ezért, ha gyakran vásárolsz mondjuk egész csirkét, akkor apránként összegyűlik egy nagyobb adag.
Ezek a receptek is érdekelhetnek: