Így főzd meg ezt a 3 tipikusan nyári főzeléket TEJMENTESEN

Tejfehérjét egyáltalán nemfogyasztó alanyként sem kell lemondani a krémes főzelékekről, főleg nem nyáron, amikor minden friss alapanyag az orrunk előtt hever. Így főzök én tejtermék nélkül főzelékeket!

Ha tejmentesen élsz, kilométerekre kerülöd nemcsak a laktózt, de a tejfehérjét is, bizonyára a kisujjadban van, hogyan helyettesítsd eme alapanyagokat. Főzelékeket szoktál készíteni? Ha nem, most segítünk pár tippel, ha a nyári kedvencekről van szó. Szigorúan tejmentesen!

1.) VAJBABFŐZELÉK

Elő a friss zöldbabbal és vajbabbal, legyen sárga vagy zöld színű, mindegy, a lényeg, hogy harsogjon picit a fogad alatt, legyen ress, ne főzd túl, és érezd benne a nyarat. Hogy hogyan lesz finom krémes? Nálam vegán tejfölhelyettesítő megy bele, mert szerintem szuperül áll neki a savanykás ízvilág, de van, aki a semlegesebb ízű rizs- vagy zabtejszínpótlóra esküszik.

Fontos, hogy a fűszerezést is kreatívan variálhatod: az alap fűszerpaprikán, fokhagymán, petrezselymen kívül a majoránna, babérlevél, kapor, tárkony vagy borsikafű is jól állhat neki, főleg, ha frissek.

Kis citromlé, sőt, mustár is mehet, és kész is! A liszt helyett a keményítőt ajánljuk.

2.) ÚJKRUMPLIFŐZELÉK

A krumplifőzelék télen-nyáron isteni, de nyáron azért újkrumpliból az igazi. Sokkal hamarabb kész, és olyan jó könnyed nyári íze van. A krumpliban ezen kívül az a jó, hogy keményítőtartalma miatt besűríti a főzelékedet, így lisztre sincs szükséged, és akár a tejtermékpótlókat is elhagyhatod: ha megfőtt a vízben felrakott krumplid, vegyél ki belőle egy keveset, és turmixold le, majd öntsd vissza a fazékba. Ha krémesítenéd, a vegán tejfölt ajánljuk. Fűszerként illik hozzá a klasszikus pirospaprika + ecet kombó, az ecet helyett rakhatsz citromlevet is, mehet bele mustár is, zöldként pedig petrezselyem, majoránna.

A koriander is csodás ötlet, ha keleties irányba tolod az ízeket – például curryporral vagy currypasztával, kurkumával, sőt, ennél az opciónál kókusztejjel- vagy -krémmel sűrítsd, isteni lesz!

3.) TÖKFŐZELÉK

A tökfőzelék íze nem egyenlő a kaporral, ezt jegyezzük meg. Eléggé semleges, próbáljuk meg mondjuk mentával és kókusztejjel, vagy pirospaprikával, vegán tejföllel, petrezselyemmel, de akár tárkonnyal/borsikafűvel és citromhéjjal + lével is! Ha sűrítenénk, belefőzhetünk még egy krumplit is, és kicsit kivéve a főtelékből, leturmixolva visszaönthetjük a fazékba, de a keményítő vagy az alternatív lisztek is játszanak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több főzelék itt:

Címlapról ajánljuk