Így főzd meg ezt a 3 tipikusan nyári főzeléket TEJMENTESEN

Tejfehérjét egyáltalán nemfogyasztó alanyként sem kell lemondani a krémes főzelékekről, főleg nem nyáron, amikor minden friss alapanyag az orrunk előtt hever. Így főzök én tejtermék nélkül főzelékeket!

Ha tejmentesen élsz, kilométerekre kerülöd nemcsak a laktózt, de a tejfehérjét is, bizonyára a kisujjadban van, hogyan helyettesítsd eme alapanyagokat. Főzelékeket szoktál készíteni? Ha nem, most segítünk pár tippel, ha a nyári kedvencekről van szó. Szigorúan tejmentesen!

1.) VAJBABFŐZELÉK

Elő a friss zöldbabbal és vajbabbal, legyen sárga vagy zöld színű, mindegy, a lényeg, hogy harsogjon picit a fogad alatt, legyen ress, ne főzd túl, és érezd benne a nyarat. Hogy hogyan lesz finom krémes? Nálam vegán tejfölhelyettesítő megy bele, mert szerintem szuperül áll neki a savanykás ízvilág, de van, aki a semlegesebb ízű rizs- vagy zabtejszínpótlóra esküszik.

Fontos, hogy a fűszerezést is kreatívan variálhatod: az alap fűszerpaprikán, fokhagymán, petrezselymen kívül a majoránna, babérlevél, kapor, tárkony vagy borsikafű is jól állhat neki, főleg, ha frissek.

Kis citromlé, sőt, mustár is mehet, és kész is! A liszt helyett a keményítőt ajánljuk.

2.) ÚJKRUMPLIFŐZELÉK

A krumplifőzelék télen-nyáron isteni, de nyáron azért újkrumpliból az igazi. Sokkal hamarabb kész, és olyan jó könnyed nyári íze van. A krumpliban ezen kívül az a jó, hogy keményítőtartalma miatt besűríti a főzelékedet, így lisztre sincs szükséged, és akár a tejtermékpótlókat is elhagyhatod: ha megfőtt a vízben felrakott krumplid, vegyél ki belőle egy keveset, és turmixold le, majd öntsd vissza a fazékba. Ha krémesítenéd, a vegán tejfölt ajánljuk. Fűszerként illik hozzá a klasszikus pirospaprika + ecet kombó, az ecet helyett rakhatsz citromlevet is, mehet bele mustár is, zöldként pedig petrezselyem, majoránna.

A koriander is csodás ötlet, ha keleties irányba tolod az ízeket – például curryporral vagy currypasztával, kurkumával, sőt, ennél az opciónál kókusztejjel- vagy -krémmel sűrítsd, isteni lesz!

3.) TÖKFŐZELÉK

A tökfőzelék íze nem egyenlő a kaporral, ezt jegyezzük meg. Eléggé semleges, próbáljuk meg mondjuk mentával és kókusztejjel, vagy pirospaprikával, vegán tejföllel, petrezselyemmel, de akár tárkonnyal/borsikafűvel és citromhéjjal + lével is! Ha sűrítenénk, belefőzhetünk még egy krumplit is, és kicsit kivéve a főtelékből, leturmixolva visszaönthetjük a fazékba, de a keményítő vagy az alternatív lisztek is játszanak!

Vegán tökfőzelék

Életem első vegán tökfőzeléke volt ez, de olyan jól sikerült, hogy még biztos sokat készítem majd. A tök harsanóan friss marad benne, így ennél könnyedebb nyári főzeléket el se ...

Tökfőzelék babáknak

A hiedelemmel ellentétben a legtöbb baba jóízűen eszi a tökfőzeléket. Nyáron friss, télen pedig a nyárról eltett, legyalult, fagyasztott tökből készítsük.

Lecsós tökfőzelék

Glutén(liszt)-mentes ételeket próbálok főzni. A kókusztej a tejföl helyett szerintem igen jól helyettesíthető, bár nem ugyanolyan lesz az állaga. Nagyon szeretem ezt a fajta ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több főzelék itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...