Attól, mert a főtt rizs a lehető legegyszerűbb és leggyakrabban használt köretünk, igazán nem illendő dolog, hogy ennyire elhanyagoljuk szegényt. Főleg annak fényében, hogy szinte semennyi erőfeszítést nem kíván meg tőlünk, hogy fantasztikus ízeket, aromákat csempésszünk a gabonába. Mindegy, mivel esszük épp aktuálisan a főtt rizst, mindig találhatunk egy kiváló fűszert vagy egyéb alapanyagot, ami képes sikerre vinni a köretünket.
Nézd meg galériánkban, milyen alapanyagokkal érdemes ízesíteni a főtt rizst!
6 egyszerű, de nagyszerű íz, amivel feldobhatod a főtt rizst
Citromhéj
Fantasztikus frissesség költözik a rizzsel bármilyen étel mellé, ha citromhéjjal ízesítjük a gabonánkat. A legegyszerűbb, ha krumplipucolóval egy hosszabb csíkot lehámozunk a gyümölcsről (mindenképpen legyen kezeletlen, és mossuk meg alaposan), majd a vízzel együtt a rizshez adjuk. Kiválóan illik indiai ételekhez (ilyenkor kurkumát is szórhatunk a fazékba), de könnyed sült húsokhoz és halakhoz is. Az így ízesített rizsből keverhetünk továbbá salátát is.
Kardamom
Szintén bármilyen indiai étel mellett jól mutat majd a kardamomhüvellyel (érdemes ezt használni az őrölt fűszerrel szemben, mert egyszerűbb kihalászni főzés után) ízesített rizs. Attól függően, mennyire szeretnénk domináns aromát elérni, 1-3 darab fűszert tegyünk a főzővízbe.
Babérlevél
Sokan azt mondják, a babérlevélnek nincs is önmagában olyan jellegzetes, erőteljes íze – na, ha ilyen barátok érkeznek hozzánk ebédre, külön nekik főzzünk egy nagy adag babéros rizst, hogy rájöjjenek, mennyire nincs igazuk. Ezen kívül bármilyen zöldséges egytálételhez, hüvelyes fogáshoz vagy szaftos húsraguhoz kiválóan passzol a levelekkel főzött (2-3 darabot használjunk maximum) gabona.
Mazsola
Talán ismerős lehet a menzáról az aszalt gyümölccsel főzött, enyhén édeskés karakterű rizs. Akkor készítsük ezt, ha valamilyen sült vagy rántott sajt mellé keresünk ideális köretet. Továbbá alkalmas lehet közel-keleti fűszeres raguk tálalásához is. 100 gramm rizshez 1-2 evőkanál mazsolát (vagy bármilyen más, nem túl erőteljes ízű aszalványt) tegyünk.
Norilap
Ázsiai ihletésű köret lehet az algával főzött gabona, de akár tálak (sushi, poke, stb.) alapjaként is bevethetjük. Vágjunk fel ollóval nagyjából egy negyed lapot, majd a csíkokat/szeleteket tegyük a rizs főzővizébe. A megfőtt köretet ízesíthetjük rizsecettel vagy szójaszósszal is.
Próbáld ki valamelyiket az alábbi fogások mellett:
20 perces teriyaki csirke
Az üveges teriyaki szósz vásárlásának napjai rég elmúltak. Ez a finom csirketeriyaki könnyen az új kedvenced lesz, ráadásul 20 perc alatt már az asztalra kerülhet a vacsora. Az ...
Békebeli rántott hús
A vasárnapi ebédek fő attrakciója, a császárzsemlék kedvenc kiegészítője, az osztálykirándulós szendvicsek sztárja és a hentes pultok bestsellere: az örök érvényű és ...
Egyszerű csirkecurry
A csirkecurry számos térségben elterjedt étel, beleértve Indiát illetve Ázsia és a Karib-térség országait. A mi kedvencünk ez az aromás, indiai változat. Ha szeretitek a jó fűszeres ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További izgalmas (néha hajmeresztő) konyhai tippek várnak itt: