Valljuk be, a kávé és a tea akkor az igazi, ha jó meleg, sőt, szinte forró. Bizonyos tanulmányok azonban kimutatták, hogy a forró italok fogyasztása hozzájárulhat a nyelőcsőrák kialakulásához. Sőt, azt is megállapították, hogy bármely gőzölgő étel, legyen szó levesről vagy zabkásáról, növelheti a betegség megjelenésének esélyét.
Átfogó elemzések és célzott tanulmányok is azt mutatják, hogy a nagyon forró italok összefüggésbe hozhatók a nyelőcsőrák kialakulásával
– mondta Dr. Julie Thompson gasztroenterológus.
Az orvos még hozzátette: „A megfigyelésen alapuló vizsgálatok bizonyítékai szerint nem csak a nagyon forró italok, de az ételek is károsítják a nyelőcső nyálkahártyáját. Ez jelentősen növeli a laphámsejtes karcinóma veszélyét a nyelőcső felső szakaszán. De az úgynevezett adenokarcinóma, ami a mirigyek hámjából indul ki, az alsóbb régiókban gyakoribb.”
A szakértő azonban szeretné felhívni arra a figyelmet, hogy a nyelőcsőrák kialakulása még így is nagyon ritka. Iránban végezték az egyik legnagyobb kutatást, mivel náluk jellemző a tűzforrón fogyasztott tea hagyománya. Azt figyelték meg, hogy a nyelőcsőrák kockázata 2,4-szer volt magasabb, mint azoknál, akik 75 fokosan isszák a teát.
Ez azt jelenti, hogy 100 ezerből 5,5 embernél alakul ki nyelőcsőrák a forró ital miatt
– összegezte Thompson.
Még több egészségcikk: