Tényleg rákot okozhatnak a meleg italok?

Lehetséges, hogy nem szabadna a teát és a kávét forrón fogyasztani, mert ezzel növeljük a rák kialakulásának kockázatát? Orvos válaszol a kérdésre!

Valljuk be, a kávé és a tea akkor az igazi, ha jó meleg, sőt, szinte forró. Bizonyos tanulmányok azonban kimutatták, hogy a forró italok fogyasztása hozzájárulhat a nyelőcsőrák kialakulásához. Sőt, azt is megállapították, hogy bármely gőzölgő étel, legyen szó levesről vagy zabkásáról, növelheti a betegség megjelenésének esélyét.

Tényleg rákot okozhatnak a meleg italok?

Átfogó elemzések és célzott tanulmányok is azt mutatják, hogy a nagyon forró italok összefüggésbe hozhatók a nyelőcsőrák kialakulásával 

– mondta Dr. Julie Thompson gasztroenterológus.

Az orvos még hozzátette: „A megfigyelésen alapuló vizsgálatok bizonyítékai szerint nem csak a nagyon forró italok, de az ételek is károsítják a nyelőcső nyálkahártyáját. Ez jelentősen növeli a laphámsejtes karcinóma veszélyét a nyelőcső felső szakaszán. De az úgynevezett adenokarcinóma, ami a mirigyek hámjából indul ki, az alsóbb régiókban gyakoribb.”

A szakértő azonban szeretné felhívni arra a figyelmet, hogy a nyelőcsőrák kialakulása még így is nagyon ritka. Iránban végezték az egyik legnagyobb kutatást, mivel náluk jellemző a tűzforrón fogyasztott tea hagyománya. Azt figyelték meg, hogy a nyelőcsőrák kockázata 2,4-szer volt magasabb, mint azoknál, akik 75 fokosan isszák a teát.

Ez azt jelenti, hogy 100 ezerből 5,5 embernél alakul ki nyelőcsőrák a forró ital miatt

– összegezte Thompson.

Forrásunk volt.


Még több egészségcikk:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...