A forralt borban fürdőző körték csokikenyérben alusszák téli álmukat

Vannak olyan sütemények, amelyek egy falatban képesek megidézni egy teljes időszak hangulatát, és úgy érzem, hogy ez a lent olvasható recept is így sikerült. A tél hidege ellen dolgozó melengető aromák mind egy helyre gyűltek, és ember legyen a talpán, aki képes nekik ellenállni.

Sok minden van, ami hangulatossá tehet egy időszakot. Lehet, hogy ez nálam szakmai ártalom, de nekem elsősorban az ízek ilyenek: ha valamilyen aromát érzek a számban, rögtön elkap az éppen adott évszak, ünnep vagy esemény sodra. Éppen ezért törekszem is arra, hogy amikor a konyhában alkotok, olyan ételeket hozzak létre, amelyek akár egyetlen falattal képesek másokat is ugyanilyen módon elragadni. Remélem, hogy ezzel a forralt boros körtekenyérrel is sikerült hasonlót alkotnom, persze, aki nem hiszi, kénytelen lesz megsütni a süteményt.

A forrlat boros körtekenyér receptjéért kattints a képre!

Körték a forralt borban

A posírozás egy olyan elegánsnak hangzó folyamat, ami tulajdonképpen borzasztóan egyszerű, és fantasztikus ízeket érhetünk el vele. Jelen esetben a meghámozott, kimagozott körtéket forralt borban kell fürdetni, ettől ízben és színben teljesen átváltoznak.

Mivel ízesített borban főzzük őket alacsony lángon, a körték húsa átveszi a fűszeres ital aromáját, és bordóban játszó árnyalatát is.

Nem egyszerű ízesítésről van szó: a forralt bor aromája eggyé válik a gyümölccsel, így érezni fogjuk akkor is, ha a csokoládés sütemény részeként harapunk bele.

Olvadt csokoládé a körtékben

A legtöbb posírozott körte általában mindennemű kimagozás nélkül készül, és ez engem esztétikailag illetve funkcionális szempontból is eléggé zavar. Ki akar egy magházzal találkozni, amikor belevág a süteményébe?

A forrlat boros körtekenyér receptjéért kattints a képre!

Ezért eltávolítottam a gyümölcsök magházát, a helyükre pedig egy sokkal élvezetesebb dolgot, aprított étcsokoládét helyeztem. Az apró darabok gyönyörűen megolvadtak a körték belsejében, így a szeleteléskor csokoládéláva hömpölygött a tányérra.

Csokoládés körték a süteményben

Persze a körtéket körülvevő süteményt sem hagyhattam magára: a gazdag, csokoládés kevert tésztát frissen reszelt narancshéjjal ébresztettem fel egy kicsit, persze csak épp annyira, hogy kellemesen szenderegjen a sütőformában.

Egy alapos porcukros hintés, minden szelet mellé egy-egy bögre forrón gőzölgő tea, és jó társaság: ezekkel egyszerűen megélhetjük a téli időszak hangulatát. Kellemes falatozást!

A forrlat boros körtekenyér receptjéért kattints a képre!

Süssünk forralt boros körtekenyeret!

Hozzávalók:

1 üveg vörösbor, 3 ek méz, 0.5 db narancs, 1 db fahéjrúd, 1 tk szegfűszeg, 3 db körte, 40 g étcsokoládé, 200 g finomliszt, 50 g cukrozatlan kakaópor, 1 tk szódabikarbóna, 1 csipet só, 165 ml tej, 75 g tejföl, 100 g vaj, 180 g barnacukor, 2 db tojás, 1 db narancs reszelt héja

A bort, mézet, szeletelt narancsot, fahéjat és szegfűszeget egy fazékba tesszük, majd felforraljuk. A körtéket megmossuk, a magházukat egy kis késsel alulról kivájjuk, majd meghámozzuk őket.

A megtisztított körtéket a lobogó forralt borba helyezzük, majd alacsony lángon, fedő alatt 20 percig posírozzuk, a főzés felénél megfordítjuk őket. Amikor megpuhultak, kivesszük őket, és hagyjuk egy kicsit hűlni.

A forrlat boros körtekenyér receptjéért kattints a képre!

Egy tálban összekeverjük a lisztet, szódabikarbónát, kakaóport és sót. Egy másik tálban elkeverjük a tejet a tejföllel. Egy harmadik, nagyobb tálban elkezdjük kézi mixerrel habosítani a cukrot a vajjal és narancshéjjal. Amikor már világos színű és habos, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és alaposan elkeverjük.

A tojásos-cukros-vajas alaphoz felváltva hozzáadjuk a lisztes és tejes keverékeket: először a száraz keverék harmadát szitáljuk bele, majd jöhet a nedves keverék fele. Addig folytatjuk a hozzáadást, amíg el nem fogynak a keverékeink.

A sütőnket előmelegítjük 180 fokra, egy kenyérformát pedig kivajazunk, majd sütőpapírral kibélelünk (csak a hosszabb oldalát fedje a papír, hogy könnyen ki tudjuk majd emelni a süteményt). Az étcsokoládét felaprítjuk, majd megtöltjük vele a posírozott körték lyukait.

A sütőforma aljára kanalazunk egy réteg masszát, majd belehelyezzük a körtéket egy sorban (hagyjunk köztük némi helyet). Belekanalazzuk a maradék masszát is, hogy egységesen elfedje a körték egy részét.

A forrlat boros körtekenyér receptjéért kattints a képre!

Betesszük a sütőbe, és nagyjából 40 percig sütjük. Mielőtt kivennénk, végezzünk tűpróbát, de figyeljünk arra, hogy a körték közepében olvadt csokoládé van, ez ne tévesszen meg minket. Mivel a gyümölcs nedves, körülötte lassabban sülhet a massza.

A kész süteményt rácsra tesszük hűlni, majd még langyosan meghintjük porcukorral, és szeletelve tálaljuk.

A forralt boros körtekenyér teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a finomságokat is készítsd el otthon:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...