A fordított sütemények készítése kicsivel több, mint sütés: mivel feje tetejére áll minden, van bőven izgalom a folyamatban. Ugyan ez gyakran több stresszt is jelent, én éppen az izgalmak miatt szeretek annyira ilyen édességeket készíteni. Ráadásul szinte bármilyen gyümölccsel eljátszhatunk, nekem a választásom most a vérnarancsra esett, több okból is. Ezeket mindjárt sorolom, utána pedig hozom a fordított sütemény receptjét is.
Fordítsunk süteményt!
Mint a nevéből mind sejthetjük, a fordított sütemény lényege, hogy először a gyümölcs megy a tepsibe, így az kerül alulra, majd másodikként következik a piskótatészta, ezzel fordul meg teljesen a világ.
Ugyan elsőre bonyolultnak tűnhet, egyáltalán nem az, sőt, kifejezetten egyszerű sütemény, amivel ráadásul könnyen lenyűgözhetünk, olyan látványos.
Csupán néhány dologra érdemes odafigyelni, hogy minden úgy sikerüljön, ahogy kell:
- bőségesen vajazzuk ki a tepsit, hogy ne ragadjon bele a gyümölcs
- a cukros-vajas szirupot egyenletesen oszlassuk el, szintén azért, hogy ne legyen rész, ami letapad
- rakjuk sűrűn egymás mellé a gyümölcsöt, hogy minél látványosabb legyen a sütemény
- óvatosan oszlassuk el a piskótatésztát a lerakott gyümölcsön, nehogy szétcsússzon
- miután megsült, hagyjuk 10 percig pihenni, mert forrón megrepedhet a sütemény
- azonban a 10 perc leteltével fordítsuk ki egy tálcára vagy rácsra a süteményt, különben beleragad a tepsibe, ahogy kihűl a szirup
Ehhez a recepthez egy nagy, lapos tepsi kell, ettől kapja egyedi formáját a sütemény: elegáns, falatnyi kockákra, téglalapokra vághatjuk. Persze kerek tortaformában is elkészíthetjük, csak jobban oda kell figyelnünk a sütésre, nehogy nyers maradjon a tészta a kisebb edényben.
Miért a vérnarancs?
Ahogy korábban említettem, a fordított sütemény aljára (mármint tetejére) bármilyen gyümölcsöt tehetünk. Sokan készítik almával, szilvával, banánnal vagy ananásszal, de ezeken a klasszikusnak mondható ízeken túl tényleg mindent kipróbálhatunk.
A vérnarancs nekem több szempontból is kiváló alanynak tűnt:
- így a citrusszezon végén épp aktuálisan kapható, friss gyümölcs
- többszínű gyümölcs: minden narancsba belevágva meglepetés, hogy a sárgától a mélyvörösig bármilyen árnyalatot kaphatunk, sőt, látványosan „márványos” hatású darabok is vannak
- több íz is játszik benne: kellően édes, kellemesen savanyú, sőt, egy kevés kesernyésség is megbújik a gyümölcsben
A narancsokat egészben a legegyszerűbb meghámozni: ha egy éles késsel levágjuk róluk a héjat és a fehér, keserű részt. Az így kapott csupasz gyümölcsöket vékony szeletekre vágva tehetjük a tepsink aljára.
Süssünk vérnarancsos fordított süteményt!
Hozzávalók: 380 g liszt, 1.5 tk sütőpor, 1 tk szódabikarbóna, 1 tk só, 115 g vaj, 200 g cukor, 4 db tojás, 1 tk vaníliás cukor, 1 tk narancshéj, 240 ml joghurt, 8 db vérnarancs (1 kg), 60 g vaj, 100 g cukor
A narancsokat pucoljuk meg egy éles kés segítségével. Vágjuk le a gyümölcsök alját és tetejét, hogy legyen „talpuk”. Így stabilan le tudjuk vágni a héjat a késsel. Fentről lefelé haladva távolítsuk el a héjat és a fehér, keserű réteg nagy részét. Figyeljünk oda, hogy ne vágjunk le sokat a gyümölcshúsból.
Az így megpucolt narancsokat vágjuk vékony szeletekre (egy nagyon éles vagy egy recés kés segíthet), és távolítsuk el a középső fehér részt is.
Kenjünk ki egy 30x40 cm-es tepsit bőségesen vajjal. Olvasszuk fel a 60 g vajat, és keverjük el a 100 g cukorral, majd a masszát oszlassuk el a kivajazott tepsiben. Erre a cukros rétegre fektessük a narancskarikákat, hogy lefedjék az edény nagy részét. Ne maradjon sok hely a gyümölcs között.
Melegítsük elő a sütőt 180℃-ra. Egy tálban keverjük össze a lisztet, sót, szódabikarbónát és a sütőport.
A szobahőmérsékletű vajat kezdjük el habosítani a cukorral. Párszor álljunk meg, és egy spatulával szedjük le a tál oldalára kenődött masszát. Nagyjából 3-4 percig krémesítsük a vajat.
Ezután egyenként adjuk hozzá a tojásokat, és dolgozzuk bele őket a vajas keverékbe, amíg homogén állagot nem kapunk. Csak ekkor törjük bele a következő tojást.
Adjuk a masszához a vaníliás cukrot és a narancshéjat is. Ezek után felváltva keverjük hozzá a lisztes keveréket és a joghurtot. Kezdjük a liszttel, és azzal is fejezzük be.
A kikevert piskótatésztát oszlassuk el a narancs tetején, és egy spatulával óvatosan egyengessük el, hogy ne csússzon szét alatta a gyümölcs.
Tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük 35 percig. Mielőtt kivennénk, mindenképpen végezzünk tűpróbát, lehet, hogy egy kicsit több időre lesz szüksége.
Hagyjuk 10 percig pihenni a süteményt, majd fordítsuk ki egy tálcára, tepsire vagy süteményrácsra. Hagyjuk teljesen kihűlni a rácson. Amikor kihűlt, vágjuk tetszőleges méretű kockákra. Tálalhatjuk fagylalttal, tejszínhabbal, de akár magában is.
A vérnarancsos fordított sütemény teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több izgalmas receptet és ötletet találsz itt: