Vegyél le a lábáról valakit lenyűgöző fordított süteményünkkel

Annak ellenére, hogy egy az egyben arra lett kitalálva az íze, hogy édességekben szerepeljen, viszonylag kevés süteményben használjuk a narancsot. Nos, én kész vagyok ezen változtatni, és remélem a kedves olvasók is. Szóval, íme, egy látványosan egyszerű fordított csoda, amivel bárkit könnyedén lenyűgözhetünk.

A fordított sütemények készítése kicsivel több, mint sütés: mivel feje tetejére áll minden, van bőven izgalom a folyamatban. Ugyan ez gyakran több stresszt is jelent, én éppen az izgalmak miatt szeretek annyira ilyen édességeket készíteni. Ráadásul szinte bármilyen gyümölccsel eljátszhatunk, nekem a választásom most a vérnarancsra esett, több okból is. Ezeket mindjárt sorolom, utána pedig hozom a fordított sütemény receptjét is.

A vérnarancsos fordított sütemény receptjét ITT találod

Fordítsunk süteményt!

Mint a nevéből mind sejthetjük, a fordított sütemény lényege, hogy először a gyümölcs megy a tepsibe, így az kerül alulra, majd másodikként következik a piskótatészta, ezzel fordul meg teljesen a világ.

Ugyan elsőre bonyolultnak tűnhet, egyáltalán nem az, sőt, kifejezetten egyszerű sütemény, amivel ráadásul könnyen lenyűgözhetünk, olyan látványos.

Csupán néhány dologra érdemes odafigyelni, hogy minden úgy sikerüljön, ahogy kell:

  • bőségesen vajazzuk ki a tepsit, hogy ne ragadjon bele a gyümölcs
  • a cukros-vajas szirupot egyenletesen oszlassuk el, szintén azért, hogy ne legyen rész, ami letapad
  • rakjuk sűrűn egymás mellé a gyümölcsöt, hogy minél látványosabb legyen a sütemény
  • óvatosan oszlassuk el a piskótatésztát a lerakott gyümölcsön, nehogy szétcsússzon
  • miután megsült, hagyjuk 10 percig pihenni, mert forrón megrepedhet a sütemény
  • azonban a 10 perc leteltével fordítsuk ki egy tálcára vagy rácsra a süteményt, különben beleragad a tepsibe, ahogy kihűl a szirup
A vérnarancsos fordított sütemény receptjét ITT találod

Ehhez a recepthez egy nagy, lapos tepsi kell, ettől kapja egyedi formáját a sütemény: elegáns, falatnyi kockákra, téglalapokra vághatjuk. Persze kerek tortaformában is elkészíthetjük, csak jobban oda kell figyelnünk a sütésre, nehogy nyers maradjon a tészta a kisebb edényben.

Miért a vérnarancs?

Ahogy korábban említettem, a fordított sütemény aljára (mármint tetejére) bármilyen gyümölcsöt tehetünk. Sokan készítik almával, szilvával, banánnal vagy ananásszal, de ezeken a klasszikusnak mondható ízeken túl tényleg mindent kipróbálhatunk.

A vérnarancsos fordított sütemény receptjét ITT találod

A vérnarancs nekem több szempontból is kiváló alanynak tűnt:

  • így a citrusszezon végén épp aktuálisan kapható, friss gyümölcs
  • többszínű gyümölcs: minden narancsba belevágva meglepetés, hogy a sárgától a mélyvörösig bármilyen árnyalatot kaphatunk, sőt, látványosan „márványos” hatású darabok is vannak
  • több íz is játszik benne: kellően édes, kellemesen savanyú, sőt, egy kevés kesernyésség is megbújik a gyümölcsben

A narancsokat egészben a legegyszerűbb meghámozni: ha egy éles késsel levágjuk róluk a héjat és a fehér, keserű részt. Az így kapott csupasz gyümölcsöket vékony szeletekre vágva tehetjük a tepsink aljára.

A vérnarancsos fordított sütemény receptjét ITT találod

Süssünk vérnarancsos fordított süteményt!

Hozzávalók: 380 g liszt, 1.5 tk sütőpor, 1 tk szódabikarbóna, 1 tk só, 115 g vaj, 200 g cukor, 4 db tojás, 1 tk vaníliás cukor, 1 tk narancshéj, 240 ml joghurt, 8 db vérnarancs (1 kg), 60 g vaj, 100 g cukor

A narancsokat pucoljuk meg egy éles kés segítségével. Vágjuk le a gyümölcsök alját és tetejét, hogy legyen „talpuk”. Így stabilan le tudjuk vágni a héjat a késsel. Fentről lefelé haladva távolítsuk el a héjat és a fehér, keserű réteg nagy részét. Figyeljünk oda, hogy ne vágjunk le sokat a gyümölcshúsból.

A vérnarancsos fordított sütemény receptjét ITT találod

Az így megpucolt narancsokat vágjuk vékony szeletekre (egy nagyon éles vagy egy recés kés segíthet), és távolítsuk el a középső fehér részt is.

Kenjünk ki egy 30x40 cm-es tepsit bőségesen vajjal. Olvasszuk fel a 60 g vajat, és keverjük el a 100 g cukorral, majd a masszát oszlassuk el a kivajazott tepsiben. Erre a cukros rétegre fektessük a narancskarikákat, hogy lefedjék az edény nagy részét. Ne maradjon sok hely a gyümölcs között.

Melegítsük elő a sütőt 180℃-ra. Egy tálban keverjük össze a lisztet, sót, szódabikarbónát és a sütőport.

A vérnarancsos fordított sütemény receptjét ITT találod

A szobahőmérsékletű vajat kezdjük el habosítani a cukorral. Párszor álljunk meg, és egy spatulával szedjük le a tál oldalára kenődött masszát. Nagyjából 3-4 percig krémesítsük a vajat.

Ezután egyenként adjuk hozzá a tojásokat, és dolgozzuk bele őket a vajas keverékbe, amíg homogén állagot nem kapunk. Csak ekkor törjük bele a következő tojást.

Adjuk a masszához a vaníliás cukrot és a narancshéjat is. Ezek után felváltva keverjük hozzá a lisztes keveréket és a joghurtot. Kezdjük a liszttel, és azzal is fejezzük be.

A vérnarancsos fordított sütemény receptjét ITT találod

A kikevert piskótatésztát oszlassuk el a narancs tetején, és egy spatulával óvatosan egyengessük el, hogy ne csússzon szét alatta a gyümölcs.

Tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük 35 percig. Mielőtt kivennénk, mindenképpen végezzünk tűpróbát, lehet, hogy egy kicsit több időre lesz szüksége.

Hagyjuk 10 percig pihenni a süteményt, majd fordítsuk ki egy tálcára, tepsire vagy süteményrácsra. Hagyjuk teljesen kihűlni a rácson. Amikor kihűlt, vágjuk tetszőleges méretű kockákra. Tálalhatjuk fagylalttal, tejszínhabbal, de akár magában is.

A vérnarancsos fordított sütemény receptjét ITT találod

A vérnarancsos fordított sütemény teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas receptet és ötletet találsz itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...