Nincs csodásabb alapanyag az epernél, ami az egyik legjobb dolog a késő tavaszban. Mi imádjuk, mindenféle formában: most egy egy fordított epertortát készítettünk, ami a legnagyszerűbb sütemény, amit valaha láttál. Ez a recept nemcsak rendkívül egyszerű, hanem olyan látványt is nyújt, amely elkápráztat mindenkit.
A karamellizált eper beleolvad a könnyű és puha vaníliás-vajas tésztába, amelyhez még mandulát is adhatunk, harmonikusan kiegészíti a friss eper ízét. Ez az epertorta tökéletes desszert a délutáni kávé/tea mellé. Vagy magában. Vagy bárhogy. Bármikor.
Hozzávalók:
500 g eper, 230 g cukor (karamellhez), 3 ek víz (karamellhez), 110 g vaj (puha), 5 ek olívaolaj, 40 g cukor, 100 g barna cukor, 4 db tojás, 3 ek joghurt, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet sáfrány, 1 csipet só, 1 citromból nyert citromhéj, 230 g finomliszt, 1 kávéskanál sütőpor, 1 kk szódabikarbóna, 20 dkg vanília fagylalt (tálaláshoz)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180°C fokra.
Az epreket megmossuk, és félbevágjuk (próbáljunk meg azonos méretű epreket választani). Egy kb. 32x24 cm átmérőjű sütőformát sütőpapírral kibélelünk, majd vágott felükkel lefele, szépen sorban elhelyezzük az epreket.
A karamellhez 230 gramm kristálycukrot egy kevés kis vízzel elkezdünk felolvasztani, majd halvány borostyánszínűre barnítjuk.
Ha szépen, egységesen elolvadt és megbarnult a cukor, gyors de óvatos mozdulattal lefolyatjuk vele az eperszemeket, hogy mindenhol bevonja azokat, majd félretesszük, hogy megdermedjen a karamell.
Egy nagy tálban a vajat és az olívaolajat a kétféle cukorral (robotgéppel) habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, és felhabosítjuk.
Ezután belekeverjük a vaníliás cukrot, a sót, a joghurtot, a citrom héját és a sáfrányt.
Végül egyben hozzászitáljuk a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát a tojásos keverékünkhöz, és alaposan eldolgozzuk vele. Egy sűrű, illatos tésztát kell kapnunk. Miután ezzel megvagyunk, a kész masszát ráöntjük az epres alapra, és elegyengetjük az egészet.
Betoljuk a 170-180 fokos sütőbe, és kb. 40 percig sütjük (félidőnél megforgatjuk), érdemes az első 10-15 percet légkeverésen, de nem szükséges. Tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e.
Miután elkészült, hagyjuk a formában hűlni kb. 10 percet, majd formástul borítsuk rá egy lapos tányérra, tortaállványra, vagy amin tálalni fogjuk.
A sütink gyakorlatilag teljesen magától kijön a formából, és a sütőpapírt is könnyedén lehúzhatjuk róla.
Langyosan tálaljuk, négyzetekre vagy háromszögekre vágva. Egy gombóc vaníliafagyival, de önmagában is isteni, szaftos, omlós sütemény.
Lessétek meg videón is, hogy készíti Flóra:
@nosalty.hu Ti mivel készültök Anyák napjára?🥰 #nosalty #tiktokhungary #cooking #mothersday @gerzsenyiflora
♬ eredeti hang - Nosalty
A fordított epertorta receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!
Fotók, videó és recept: Gerzsenyi Flóra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több csodás recept itt vár: