Íme a fordított epertorta, ami fejre állítva még csodásabb

Ha ez a fordított epertorta beszélni tudna, túlcsorduló önbizalma lenne, hiszen gyönyörű, finom, nézegetni való és felejthetetlen. TikTok-videóval segítünk elkészíteni!

Nincs csodásabb alapanyag az epernél, ami az egyik legjobb dolog a késő tavaszban. Mi imádjuk, mindenféle formában: most egy egy fordított epertortát készítettünk, ami a legnagyszerűbb sütemény, amit valaha láttál. Ez a recept nemcsak rendkívül egyszerű, hanem olyan látványt is nyújt, amely elkápráztat mindenkit.

Fordított epertorta, teljes recept a képre kattintva! / Fotók, videó és recept: Gerzsenyi Flóra

A karamellizált eper beleolvad a könnyű és puha vaníliás-vajas tésztába, amelyhez még mandulát is adhatunk, harmonikusan kiegészíti a friss eper ízét. Ez az epertorta tökéletes desszert a délutáni kávé/tea mellé. Vagy magában. Vagy bárhogy. Bármikor.

Hozzávalók:

500 g eper, 230 g cukor (karamellhez), 3 ek víz (karamellhez), 110 g vaj (puha), 5 ek olívaolaj, 40 g cukor, 100 g barna cukor, 4 db tojás, 3 ek joghurt, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet sáfrány, 1 csipet só, 1 citromból nyert citromhéj, 230 g finomliszt, 1 kávéskanál sütőpor, 1 kk szódabikarbóna, 20 dkg vanília fagylalt (tálaláshoz)

Fordított epertorta, teljes recept a képre kattintva! / Fotók, videó és recept: Gerzsenyi Flóra

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180°C fokra.

Az epreket megmossuk, és félbevágjuk (próbáljunk meg azonos méretű epreket választani). Egy kb. 32x24 cm átmérőjű sütőformát sütőpapírral kibélelünk, majd vágott felükkel lefele, szépen sorban elhelyezzük az epreket.

Fordított epertorta, teljes recept a képre kattintva! / Fotók, videó és recept: Gerzsenyi Flóra

A karamellhez 230 gramm kristálycukrot egy kevés kis vízzel elkezdünk felolvasztani, majd halvány borostyánszínűre barnítjuk.

Ha szépen, egységesen elolvadt és megbarnult a cukor, gyors de óvatos mozdulattal lefolyatjuk vele az eperszemeket, hogy mindenhol bevonja azokat, majd félretesszük, hogy megdermedjen a karamell.

Egy nagy tálban a vajat és az olívaolajat a kétféle cukorral (robotgéppel) habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, és felhabosítjuk.

Ezután belekeverjük a vaníliás cukrot, a sót, a joghurtot, a citrom héját és a sáfrányt.

Végül egyben hozzászitáljuk a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát a tojásos keverékünkhöz, és alaposan eldolgozzuk vele. Egy sűrű, illatos tésztát kell kapnunk. Miután ezzel megvagyunk, a kész masszát ráöntjük az epres alapra, és elegyengetjük az egészet.

Fordított epertorta, teljes recept a képre kattintva! / Fotók, videó és recept: Gerzsenyi Flóra

Betoljuk a 170-180 fokos sütőbe, és kb. 40 percig sütjük (félidőnél megforgatjuk), érdemes az első 10-15 percet légkeverésen, de nem szükséges. Tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e.

Miután elkészült, hagyjuk a formában hűlni kb. 10 percet, majd formástul borítsuk rá egy lapos tányérra, tortaállványra, vagy amin tálalni fogjuk.

A sütink gyakorlatilag teljesen magától kijön a formából, és a sütőpapírt is könnyedén lehúzhatjuk róla.

Langyosan tálaljuk, négyzetekre vagy háromszögekre vágva. Egy gombóc vaníliafagyival, de önmagában is isteni, szaftos, omlós sütemény.

Lessétek meg videón is, hogy készíti Flóra:

@nosalty.hu

Ti mivel készültök Anyák napjára?🥰 #nosalty #tiktokhungary #cooking #mothersday @gerzsenyiflora

♬ eredeti hang - Nosalty

A fordított epertorta receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több csodás recept itt vár:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...