Meglepő következménye lehet a túlzott földimogyoró-fogyasztásnak

A földimogyoró, mint minden más magféle, nagyon egészséges – kivéve, ha sokat fogyasztunk belőle, derült ki egy friss kutatásból. Ilyenkor ugyanis nemcsak sok kalóriát viszünk be, de a földimogyoró esetében akár még a daganatok terjedését is segíthetjük a testünkben.

Rossz hírünk van azoknak, akik nagyon szeretik a földimogyorót: egy friss kutatás szerint fogyasztása nagyobb mennyiségben elősegítheti a daganatok terjedését a szervezetben. Ha túl sokat eszünk ugyanis belőle, akkor a benne megtalálható mogyoró-agglutinin (PNA) nevű fehérje elősegíti a szervezetben két olyan molekula termelődését is, amely segíthet a rák terjedésében. Ezeket citokineknek hívjuk, és egyébként szerepük van a sejtkommunikációban és a szervezet immunválaszában – ezért is hallottunk annyit róluk a koronavírus-járvány alatt. Érdemes tehát átgondolni a túlzott földimogyoró-fogyasztást.

Ezért ne egyél túl sok földimogyorót

Veszélyes lehet a túlfogyasztás

Az IL-6 és MCP-1 elősegítik a rákos áttétek megjelenését, és fokozzák az adhéziós molekulák kiválasztódását az endothelsejtek felületén. Ezek a sejtek a vérerek falaiban találhatók, és a molekulák miatt sokkal nagyobb eséllyel tapadnak meg rajtuk azok a tumorsejtek, amelyek egyébként a vérben keringenek. Így lesz nagyobb az áttétek kialakulásának esélye.

A Liverpooli Egyetem kutatói szerint ugyan a bizonyítékok meggyőzőek, további kutatásokra lesz szükség, hogy pontosan fel lehessen tárni az összefüggést.

Aggodalomra semmi ok

De mennyi az annyi? A kutatók úgy gondolják, hogy a mérsékelt mogyorófogyasztással nincs baj – korábbi kutatások csak akkor találtak megemelkedett mértékű mogyorófehérjét a szervezetben, ha az ember nagyon nagy mennyiségű, mintegy 250 grammnyi mogyorót evett meg. Az ajánlott mennyiség naponta 28 gramm, ami 28 szem földimogyorónak felel meg nagyjából.

A PNA egyébként a mogyoró súlyának 0,15 százalékáért felel, szénhidráthoz kötődik, és nagyon gyorsan bekerül a véráramba, miután az ember megeszi a magvakat. A főzésnek és az emésztésnek is ellenáll.

Fontos azt is megemlíteni, hogy korábbi kutatások nem találtak összefüggést a rákban történő elhalálozás és a mogyorófogyasztás között. Annyit azonban megjegyeznek a kutatók, hogy aki rákban szenved, az inkább ne fogyasszon nagyobb mennyiségű földimogyorót – biztos, ami biztos.


Olvass tovább az egészséges táplálkozásról:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...