Rossz hírünk van azoknak, akik nagyon szeretik a földimogyorót: egy friss kutatás szerint fogyasztása nagyobb mennyiségben elősegítheti a daganatok terjedését a szervezetben. Ha túl sokat eszünk ugyanis belőle, akkor a benne megtalálható mogyoró-agglutinin (PNA) nevű fehérje elősegíti a szervezetben két olyan molekula termelődését is, amely segíthet a rák terjedésében. Ezeket citokineknek hívjuk, és egyébként szerepük van a sejtkommunikációban és a szervezet immunválaszában – ezért is hallottunk annyit róluk a koronavírus-járvány alatt. Érdemes tehát átgondolni a túlzott földimogyoró-fogyasztást.
Veszélyes lehet a túlfogyasztás
Az IL-6 és MCP-1 elősegítik a rákos áttétek megjelenését, és fokozzák az adhéziós molekulák kiválasztódását az endothelsejtek felületén. Ezek a sejtek a vérerek falaiban találhatók, és a molekulák miatt sokkal nagyobb eséllyel tapadnak meg rajtuk azok a tumorsejtek, amelyek egyébként a vérben keringenek. Így lesz nagyobb az áttétek kialakulásának esélye.
A Liverpooli Egyetem kutatói szerint ugyan a bizonyítékok meggyőzőek, további kutatásokra lesz szükség, hogy pontosan fel lehessen tárni az összefüggést.
Aggodalomra semmi ok
De mennyi az annyi? A kutatók úgy gondolják, hogy a mérsékelt mogyorófogyasztással nincs baj – korábbi kutatások csak akkor találtak megemelkedett mértékű mogyorófehérjét a szervezetben, ha az ember nagyon nagy mennyiségű, mintegy 250 grammnyi mogyorót evett meg. Az ajánlott mennyiség naponta 28 gramm, ami 28 szem földimogyorónak felel meg nagyjából.
A PNA egyébként a mogyoró súlyának 0,15 százalékáért felel, szénhidráthoz kötődik, és nagyon gyorsan bekerül a véráramba, miután az ember megeszi a magvakat. A főzésnek és az emésztésnek is ellenáll.
Fontos azt is megemlíteni, hogy korábbi kutatások nem találtak összefüggést a rákban történő elhalálozás és a mogyorófogyasztás között. Annyit azonban megjegyeznek a kutatók, hogy aki rákban szenved, az inkább ne fogyasszon nagyobb mennyiségű földimogyorót – biztos, ami biztos.
Olvass tovább az egészséges táplálkozásról: