Kiderült, hogy miért olyan drága itthon a földi eper

Természetesen több tényező is befolyásolja azt, hogy az egekbe szökött a földi eper ára.

A Telex újságírója a Szegedi Zöldség és Gyümölcs Nagybani Piacon közvetlenül a termelőktől próbálta megtudni, hogy miért olyan méregdrága az eper itthon. Kiderült, hogy a hazai epret már évtizedek óta termesztőknek több nehézséggel is meg kell birkózniuk.

Ezért olyan drága itthon a földi eper

Megemelkedtek a kiadások, trükköznek a kereskedők, és túl sok az import eper

Kezdjük az elején, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az 1990-es 15 ezer tonnának 2021-ben már csak a harmada, vagyis 5 ezer tonna termett meg itthon földi eperből. Tehát folyamatosan fogy a hazai termés. Ezt a problémát tetézi, hogy a 2022-es évben körülbelül 60 százalékkal megemelkedtek a hazai termelők kiadásai, például a műtrágya és a permetezőszerek is sokkal többe kerülnek.

Tavalyi a földi eper ára kedvezőbb volt, de most behozzák az olcsóbb importot, ami letöri a magyar árakat, ez a probléma. A kereskedők a nagybani piacon megveszik 1800-ért, aztán eladják 3500-4000 forintért az útszéleken meg mindenhol. Trükköznek is, mert megvesznek az enyémből két ládát, mellé 8-10 láda importot, de aztán az én nevem alatt, az én számlámmal árulják azt is

– mondta a Telexnek Dudás Ferenc gazda

Szintén hatással van az eper árának alakulására, hogy jelenleg kevesebb árut vásárolnak a kereskedők, amit aztán dupla haszonnal tudnak eladni. Régen azonban sok árut vettek, kisebb haszonnal, így pedig a termesztők és a kereskedők is meg tudtak élni.

Mi is írtunk arról, hogy áprilisban elég magasan kezdték meg az előszezont a hazai földieper-árak, hiszen azok még a drágán fűtött fóliasátrakból származtak. A májusi termések azonban már fűtetlen fóliából érkezik. A probléma csak az, hogy nagyon lecsökkent az áruk, vagyis egy hét alatt a felére esett vissza.

„Ez nagy problémát jelent, mert így a termesztők nem keresnek annyit, hogy a bevétel fedezze a megnövekedett költségeiket" – válaszolta a lapnak a Varga Ker Kft. vezetője. Arról nem is beszélve, hogy a hazai kiskereskedők egyszerűen képtelenek felvenni a versenyt a nagy áruházláncokkal. Már csak ezért is nehéz, mert az emberek többsége ezekben az üzletekben végzi el a teljes bevásárlást.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...