Ezért ne távolítsd el soha a földi borostyánt a kertedből

Sokan gaznak hiszik, pedig a kert egyik kincse. A földi borostyán nemcsak védi a talajt, de a rovaroknak is menedéket nyújt – ráadásul még a tányérra is kerülhet.

Amikor a hobbikertészek meglátják, gyakran reflexből metszőollóhoz vagy ásóhoz nyúlnak: a földi borostyánt sokan tévesen bosszantó gyomnak vélik. Pedig ez a szerény, talajt borító növény valójában az egyik leghasznosabb vadon élő faj a kertben – és nemcsak a növények, de a rovarok, sőt, mi magunk számára is.

Földi borostyán
Ezért ne távolítsd el soha földi borostyánt a kertedből
Getty Images

Természetes védelem a kertednek

A földi borostyán sűrű, kúszó növekedésének köszönhetően kiválóan alkalmas természetes talajtakarónak.

Lefedi a talajt, ezzel segít megőrizni annak nedvességtartalmát, és visszaszorítja a nem kívánt gyomokat – mindenféle vegyszer nélkül.

Gyakran bukkan fel gyümölcsfák, bokrok vagy sövények tövében, ami annak is jele, hogy a talaj ott tápanyagban gazdag. Ráadásul jól megfér más növényekkel, nem fojtja el a szomszédait, inkább csendes szövetségesként támogatja őket.

A beporzók titkos kedvence

Ami nekünk gyakran láthatatlan, az a rovarok számára igazi oázis. A földi borostyán már kora tavasszal, akár márciusban virágzik, amikor a legtöbb növény még csak készülődik. Beporzók – különösen vadméhek és poszméhek – számára ilyenkor életmentő nektárforrást jelent. Emellett búvóhelyet is biztosít számukra, hozzájárulva a kert biodiverzitásához.

Aki engedi élni ezt a növényt, aktívan segít az ökológiai egyensúly fenntartásában.

Gyógynövényként is megállja a helyét

A földi borostyán gyógyhatását már a középkorban is ismerték – Hildegard von Bingen többek között „belső szennyeződések” ellen javasolta. A modern fitoterápia szerint a növény illóolajokat, cseranyagokat és keserűanyagokat tartalmaz, amelyek köptető, gyulladáscsökkentő és anyagcsere-serkentő hatással bírnak.

Friss ízek a konyhában

Ízvilága meglepően gazdag: enyhén kesernyés, mentára és kakukkfűre emlékeztető aromája miatt kiváló választás sós ételekhez. Salátákon, leveseken, burgonyás fogásokon frissen aprítva is remekül működik. Emellett gyógynövényvajba, pesztóba is keverhető – különösen jól illik például bodzával vagy fokhagymás mustárral. Akár limonádéba vagy egyszerűen vajaskenyérre is szórható, ha szeretnél valami különlegeset csempészni a mindennapokba.

Forrásunk volt.


Még több növény itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...