Fokhagymás tészta kezdőknek és italománoknak

Most, hogy végre a nyár is tiszteletét teszi nálunk, szerintem hagyjuk egy időre a főzést. Persze nem teljesen, de rövidíteni ér!

Persze hiába a nyár, a konyhát nem lehet igazán magára hagyni, mert ilyenkor kerülnek sorra az olyan izgalmak, mint a koviubi meg a házi paradicsom, és persze a piac is naponta van tele új és új alapanyagokkal, de valahogy ilyenkor sokkal könnyebben jönnek a random programok, mint a borongós novemberben. Gyakorlatilag bármelyik péntek délben megürülhet egy hely a Balaton felé tartó kocsiban, amibe munka után bele lehet ugrani, és bármikor kiderülhet, hogy valamelyik köztér szabadtéri mozivá alakult, és pont egy óra múlva kezdik játszani a Dirty Dancing-et. Szóval ilyenkor nyáron nehéz előre tervezni.

Az aglio e olio receptjéért ide kattints

Nápoly egyik híres gyermeke, az aglio e olio, vagyis a fokhagymás-olívaolajos tészta pont egy ilyen tökéletes B verzió, mert az ugyan túlzás, hogy egy szalámis szendvicsnél gyorsabb, de egy komplexebb salátánál biztosan.

És tudom, hogy ezt mondom minden más szerelmem olasz tésztára is, de az aglio nem csak gyors, hanem tényleg nem kell hozzá semmi extra alapanyag.

A kedvenc carbonaram vagy cacio e pepém is csak három alapanyagból áll, de nem mindig van a hűtőmben guancale, és az erkélyen sem tartok pecorino fát. De jó minőségű olívaolaj, citrom, chili, fokhagyma meg egy kis petrezselyem majdnem mindig akad.

Az aglio e olio recepjéért ide kattints

Amúgy bevallhatom, hogy mikor azon az ominózus, már kismilliószor emlegetett ohio-i szigeten töltött nyaramon kábé ezen az ételen éltem, és még kommersz olívaolajjal is ezerszer jobb volt, mint bármi, amit az étteremben árultak, ahol dolgoztam. Viszont pont annyi idő alatt készült el, hogy az egy órás ebédidőmben haza tudtam biciklizni, meg tudtam főzni, enni, kicsit emészteni, és még időre vissza is értem a robotba.

Az aglio e olio receptjét itt találod

Ez egyébként egy turbózott recept, a szép emlékű más tészta egykori szerzője, aki azóta sörkirállyá avanzsált, esküszik rá, hogy ha ezt valaki meg tudja csinálni, akkor onnantól két hétig élhet különböző tésztákon, mert ez az alap feldobható kelbimbóval, aquadellával, spenóttal, mézédes, mini sült koktélparadicsommal, és amivel csak akarjuk. Én magában szeretem a legjobban, akkor jön ki igazán a mandulás aroma az olívaolajból, a pimasz fokhagymás íz, a citrom frissessége, és a chili pikantériája. Úgyhogy időhiányban szenvedőknek, tésztamániásoknak, hiányos konyhai tapasztalattal rendelkezőknek is szívből, sok szeretettel, és még több fokhagymával ajánlom.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...