Fokhagyma: vámpírok réme, az egészségőr

Tudtad, hogy a fokhagyma jellegzetes aromája a hasznodra is lehet? Minden konyhában legyen pár gerezd belőle! Randit későbbre halasztani, fokhagymára fel!

A fokhagyma, ételeink megízesítője, egészségünk karbantartója, sokkal több annál, mint pár gyors esti tésztavacsora megbolondítója. Azon kívül, hogy számos étel elképzelhetetlen jellegzetes aromája nélkül, még nem sok szót ejtettünk felbecsülhetetlen immunerősítő, értisztító hatásairól. Tudtad, hogy az apró gerezdek természetes antibiotikumok, egyben vírus- és gombaölő tulajdonságaikról is ismertek?

Levesreceptekért ide kattints >>

Guacamole

A guacamole egy avokádóból készült mexikói (azték) mártogatós (dip), s hogy mi is ismerjük, a spanyol conquistadoroknak köszönhető. Titka a tökéletesen érett avokádóban van.

Fokhagyma esetében a kisebb cikkek sokkal erőteljesebb ízűek. Az alliin nevű anyag a növény fontos alkotóeleme, szagtalan ugyan, de felszabadulva, a hagymát felaprítva, allicin keletkezik belőle, ami a jellegzetes fokhagymaszagot produkálja, ugyanakkor nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a gerezdek jótékony hatásukat ki tudják fejteni. Éppen ezért, ha egészségünk karbantartása érdekében fogyasztjuk, ne egészben nyeljük le az egyébként csípős kis szemeket, mert ilyen formában szinte semmit sem hasznosít a szervezetünk az immunerősítő tulajdonságokból (főzés közben szintén elvesznek a hatóanyagok, ezért sokan csak a főzés végén aprítjuk az ételbe).

Tésztaételek receptjeit itt találod >>

A fokhagyma nátha esetén szempillantás alatt segít helyre jönnünk a vírusörvényből, mézzel elkeverve, felaprítva, nem mondjuk, hogy ínyenc csemege, de a betegség következtében ízeket úgysem érzünk, mégis jelentősen lerövidülhet a gyógyulási idő. Körömfertőzések esetében sokan fokhagymadunsztot kötnek az érintett területre, bár először viccesnek tűnhet, de a népi gyógyászat régen méregdrága gyógyszerek helyett csak ezzel a könnyen kivitelezhető gyógymóddal kezelte az ilyen betegségeket.

Fokhagymamártás receptekért kattints ide >>

A fokhagyma szinte kisöpri az erek faláról a lerakódásokat, nem hiába állítják, hogy akár hét évvel is meghosszabbítja a várható élettartamot. Rákmegelőző, bőrszépítő, gyulladásgátló hatásai közismertek, C-vitamin-tartalmáról se feledkezzünk meg. Koleszterinszintünket karban tartja, immunstimuláló, vírusölő, így például hadba száll a sokaknak kellemetlen pillanatokat szerző, leküzdhetetlen herpesszel. Érdemes belevágni fokhagymakúrába, akár tinktúrát készíteni a növényből, amit megadott utasítások alapján kell adagolni. Ebben kérjük a háziorvosunk vagy egy természetgyógyász segítségét, de idősebb rokonaink, ismerőseink is gyakran birtokában vannak tuti biztos recepteknek.

Pár gerezd fokhagymával nem tévedhetsz! >>

Társ a konyhában: séfkések terítéken >>

Lélekmelengető levesek >>

Az Egészséges életmód rovat további cikkeiért kattints ide >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...