A fokhagyma a magyar konyhaművészet egyik alfája és ómegája: aki igazán szereti, és a gyomra is bírja, annak sosem elég belőle. Cigánypecsenye, lángos, fokhagymakrémleves? Nem állunk meg 1-2 gerezdnél! Eltökélt fokhagymarajongó lévén könnyítsük meg a pucolgatás nehézségeit, és termesszünk elefántfokhagymát, melynek óriás hagymái akár a két kilót is elérhetik - írja a Sokszínűvidék.
Bár az elefántfokhagyma külsőre a fokhagymához hasonlít, a póréhagymával van közeli rokonságban, íze enyhe, édeskés, megfelelően tárolva pedig hosszabb ideig, akár 10 hónapig is eltartható, és szinte mindenben isteni finom.
Receptajánló fokhagymával:
Kattints a galériára, és tudd meg, hogyan érdemes nekifogni az elefántfokhagyma termesztésének!
Így termessz otthon elefántfokhagymát
A növekedési időszak alatt adjunk neki komposztot vagy szerves trágyát. Tavasszal és kora nyáron nitrogénben gazdag műtrágyával is segíthetjük a fejlődést. Ügyeljünk a levélrozsdára és a hagymalégyre.
Rendszeres öntözést is igényel, különösen a növekedési időszakban. Tartsuk a talajt egyenletesen nedvesen, de ne áztassuk el, és gyomláljunk körülötte rendszeresen!
Úgy tűnik, a hazai szakácsok is rajongják
Szabi, a pék a napokban posztolt Instagram-oldalára egy képet egy hasonlóan hatalmas gerezd fokhagymáról, igaz, Olaszországból, Sienából. Nézzétek!
Kertes cikkeinkből: