5 tipp, hogy megszabadítsd az ujjaid a fokhagymaszagtól

A fokhagyma a legtöbb konyhában nélkülözhetetlen alapanyag: a magyaros ételekből és sok nemzetközi fogásból sem hiányozhat, de vannak, akik a reggeli pirítóst sem tudják elképzelni nélküle. Egyetlen bosszantó dolgot tudnánk csak felhozni ellene: a szaga könnyen ránk ragad, és alig lehet tőle megszabadulni.

Amikor a fokhagymát vágják, aprítják vagy zúzzák, felszabadul egy csípős, olajos kénvegyület, az úgynevezett allicin, ami nem oldódik vízben. Így ez az olajos vegyület erősen kötődhet a bőr fehérjéihez, és mélyebbre is hatolhat a bőrben. Ez az oka annak, hogy a szagot nagyon nehéz eltávolítani kézmosáskor, az aroma ráadásul órákon, sőt akár napokon át is megmaradhat a kezünkön.

Házi tzatziki

A tzatziki legalább olyan ismert görög recept, mint a görög saláta. Elkészítése roppant egyszerű, és jól lehűtve a nyári forró napokon kiváló hűsítő étel akár magában is. ...

Egyszerű cigánypecsenye

A cigánypecsenye szinte a legtöbb magyarosnak mondott étteremben elérhető, és ennek köszönhetően rengeteg ember egyik kedvenc étele, amit nem biztos, hogy idáig otthon is elkészítettek. ...

Tény, hogy az egyszerű szappan és víz általában nem elég ahhoz, hogy megszabaduljanak a fokhagyma szagától, ám akad néhány egyéb módszer, ami igenis alkalmas arra, hogy lebontsa a vegyületet, és semlegesítse a jellegzetes aromát.

Forrásunk volt.


Még több otthoni tippet és trükköt leshetsz el innen:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...