Fogyni szeretnék: este 6 után már nem eszem!

Vajon tényleg sikerül elérni a céljainkat azzal, ha este 6 után nem eszünk?

Azt ma már mindenki tudja, hogy fogyni úgy lehet, ha kevesebb energiát viszünk be, vagy több energiát égetünk el (jobb esetben ezek együtt működnek). Ehhez jellemzően életmódváltásra van szükség, ami magában foglalja az egészséges táplálkozást és a rendszeres testmozgást is. Persze ezt nem könnyű megvalósítani, ezért időről időre felbukkannak olyan tuti ötletek, amelyek nagy része féligazságokon alapul, és szélvészként terjed a fogyni vágyók körében.

Este 6 után nem eszem!

Az egyik ilyen, viszonylag régóta fennálló hiedelem, hogy ha nem eszünk este 6 (vagy tetszés szerint 7, 8) óra után, akkor fogyni fogunk.

Az elgondolás abból indult ki, hogy ha este későn eszünk és aztán tele gyomorral megyünk aludni, akkor a testünk már nem égeti el a bevitt energiát, hanem zsírként raktározza el, és hízni fogunk. Ez a feltételezés azonban csak részben fedi a valóságot.Az tény, hogy az anyagcserénk lassul alvás közben, de nem áll le, az este elfogyasztott étel is feldolgozásra kerül. Ha a mindennapos táplálkozásunk nem megfelelő, és az aktivitásunk kimerül az íróasztal előtti ücsörgésben, akkor teljesen mindegy hogy az utolsó étkezésünk délután 5-kor vagy este 7 órakor van.

Sütőben sült fűszeres karfiol

Mostanában elég gyakran szerepel nálunk az étlapon a karfiol. Részben mert nagyon egészséges, szeretjük az ízét, és jelenleg ebben a kicsit esősebb, nyálkásabb időben ideális étel a ...

Amiért többeknél mégis működhet a dolog, az az, hogy összességében kevesebb energia kerül bevitelre.

A 6 órai vacsora azonban nagyon keveseknél megvalósítható, sokan haza sem érnek addig a munkából, így egész egyszerűen kimarad egy étkezés. Ha sokáig nem jut táplálékhoz, a szervezetünk “éhező” üzemmódba kapcsol, anyagcserénk lelassul. A következő étkezésnél pedig nagy valószínűséggel túlesszük magunkat, így nem fogyás, hanem esetleg súlynövekedés lesz az eredmény. Az is könnyen belátható, hogy az már igazi szenvedés, ha valaki 1 órakor ebédel, és a következő étkezése a másnapi 7 órás reggeli. Az is törvényszerű, hogy ezt nem lehet hosszú távon csinálni, nagy eséllyel becsúszik egy tényleg késői hűtőfeltépős vacsora, vagy valami nem igazán egészséges (egész délután tartó) nassolás.

Olvastad már?

3+1 hatékony tipp a formás hasért bikiniszezonra!

De hogy csináljuk jól?

A vacsora idejét úgy érdemes megválasztani, hogy az lefekvés előtt előtt kb. 3 órával legyen, így aki 11 óra körül bújik ágyba annak belefér egy fél 8-as vacsora. Azért érdemes időt hagyni, mert teli gyomorral az alvásunk jó eséllyel nyugtalan lesz, emésztési panaszok, puffadás is megkeserítheti az éjszakánkat, a refluxosok tüneti rosszabbodhatnak.

Amit és amennyit eszünk jóval meghatározóbb, mint az étkezés időpontja

Az egészséges táplálkozásban és a testsúlycsökkentés idején is alapvető fontosságú a napi rendszeres, lehetőleg 3 főétkezés és két kisétkezés, melyek a kiegyensúlyozott étrendet követik.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...