Fogyj az ünnepek után salátával!

Karácsonykor fogyózni lehetetlen, és az is biztos, hogy az 1-2 kiló plusz felszalad ránk. Ha ez idén is így volt, akkor most együnk napi egy ízletes, vitamindús, téli salátát!

Alma-körte saláta kéksajt öntettel recept

Nyáron sokkal egyszerűbb salátán élni, hiszen a piacok és a kertek ontják a friss gyümölcsöket és idényzöldségeket. Ráadásul a szervezetünk sem kíván annyi zsíros, nehéz ételt. De ha röpködnek a mínuszok, és beáll a zimankó, egy adag balzsamecetes öntettel locsolt zöldsaláta gondolatára is elmegy az életkedvünk. Hogy fogyózzon így az ember? Eláruljuk a titkot: egyszerűen. A saláta nem egyenlő a jégsaláta-levéllel és parmezánforgáccsal – téli zöldségekből meleg, laktató, egészséges és ízletes salátákat készíthetünk, amelyek fogyasztásával még az alakunk miatt sem kell aggódnunk!

Savanyú káposzta saláta

Régebben - míg nem volt saját piacom - a vecsési fehérboros konzerv savanyú káposztára esküdtem. A piacon a Szarvas Balázs savanyította káposzta mindent felülír! A savanyú káposzta ...

Babos fekete retek saláta

Gyors, egyszerű és egészséges. Színház, mozi vagy randi előtt nem célszerű fogyasztani. A fekete retek igen egészséges alapanyag, kár, hogy viszonylag ritkán kerül az asztalra. Ajánlom ...

Rosolli-finn céklasaláta

Minden finn karácsonyi asztalán megtalálható a rosolli, aminek fogyasztása óriási tradíció. A karácsonyi sonkához tálalják fel sok más finomsággal együtt.

Nemcsak a fogyás lehet szempont, sokszor az is elég, ha a meglévő súlyunkat tartjuk meg, és ügyelünk az egészséges étrendre. Ha heti háromszor sült zöldséggel vagy salátával váltjuk ki a főtt rizst vagy sült krumplit, már sokat tettünk magunkért! Természetes, hogy ilyenkor vágyunk a meleg, tartalmasabb falatokra, de ez nem egyenlő a zsíros, nehéz, gyomorfájdító ételekkel. Sült cékla, dióval vagy kecskesajttal, meleg répasaláta, egy könnyű bab- vagy krumplisaláta – mind olyan fogás, amitől nem szállnak ránk pluszkilók, és még az egészségünket is óvjuk! Bátran kisérletezzünk az ízekkel és öntetekkel, újfajta fűszerezéssel, különleges összeállításokkal – pillanatok alatt rá fogunk jönni, hogy az egészséges étkezés se nem drága, se nem bonyolult.

Körtés zellersaláta

Amikor először, még melegen megkóstoltam nem igazán ízlett. Nem is nagyon foglalkoztam vele. Két nap elteltével jutott eszembe, hogy szegény saláta a hűtőben figyel. Szerencse, hogy adtam ...

Így csináld!

  • Kerüld az import zöldségeket! – a fél világon átutaztatott, nejlonba csomagolt zöldsaláták nem tartalmaznak vitaminokat, és nagyon drágák. Ráadásul, ha a mínuszokban salátalevelet rágcsálsz olívaolajjal, garantáltan kínszenvedés lesz a salátakúra, és abbahagyod, miellőtt eredménye lenne!
  • Válassz szezonális alapanyagokat vagy vásárolj mélyhűtöttet, ezeknek magasabb a vitamintartalmunk – a sütőtök, cékla, zeller, savanyú káposzta, sárgarépa ilyenkor is megtalálhatóak a piacokon, de brokkoliból, zöldborsóból is finom, laktató salátákat készíthetsz!
  • Kerüld a majonézes alapú és a kész salátaönteteket, hiszen gyakran több kalóriát tartalmaznak, mint maguk a saláták – készíts helyette saját öntetet joghurtból, olívaolajból vagy balzsamecetből.
  • Ne felejtsd a gyümölcsöket – egy tál narancsos-almás-kivis saláta igazi vitaminbomba, és még laktat is!

Kísérletezz bártan az ízekkel, és felejtsd el azt a hazugságot, hogy a saláta íztelen és éhes maradsz utána! Ha most elkezded, lehet, hogy a megszokott krumplipüré helyett is csicsókapürével várod a Jézuskát!

Reform céklás waldorf

A zsenge cékla nem tud megválni a vacsoraasztalomtól! Ma vacsorára waldorf saláta készült, a többieknek hagyományosan, nekem pedig így, kisebb módosításokkal!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...