Alma-körte saláta kéksajt öntettel recept
Nyáron sokkal egyszerűbb salátán élni, hiszen a piacok és a kertek ontják a friss gyümölcsöket és idényzöldségeket. Ráadásul a szervezetünk sem kíván annyi zsíros, nehéz ételt. De ha röpködnek a mínuszok, és beáll a zimankó, egy adag balzsamecetes öntettel locsolt zöldsaláta gondolatára is elmegy az életkedvünk. Hogy fogyózzon így az ember? Eláruljuk a titkot: egyszerűen. A saláta nem egyenlő a jégsaláta-levéllel és parmezánforgáccsal – téli zöldségekből meleg, laktató, egészséges és ízletes salátákat készíthetünk, amelyek fogyasztásával még az alakunk miatt sem kell aggódnunk!
Nemcsak a fogyás lehet szempont, sokszor az is elég, ha a meglévő súlyunkat tartjuk meg, és ügyelünk az egészséges étrendre. Ha heti háromszor sült zöldséggel vagy salátával váltjuk ki a főtt rizst vagy sült krumplit, már sokat tettünk magunkért! Természetes, hogy ilyenkor vágyunk a meleg, tartalmasabb falatokra, de ez nem egyenlő a zsíros, nehéz, gyomorfájdító ételekkel. Sült cékla, dióval vagy kecskesajttal, meleg répasaláta, egy könnyű bab- vagy krumplisaláta – mind olyan fogás, amitől nem szállnak ránk pluszkilók, és még az egészségünket is óvjuk! Bátran kisérletezzünk az ízekkel és öntetekkel, újfajta fűszerezéssel, különleges összeállításokkal – pillanatok alatt rá fogunk jönni, hogy az egészséges étkezés se nem drága, se nem bonyolult.
Így csináld!
- Kerüld az import zöldségeket! – a fél világon átutaztatott, nejlonba csomagolt zöldsaláták nem tartalmaznak vitaminokat, és nagyon drágák. Ráadásul, ha a mínuszokban salátalevelet rágcsálsz olívaolajjal, garantáltan kínszenvedés lesz a salátakúra, és abbahagyod, miellőtt eredménye lenne!
- Válassz szezonális alapanyagokat vagy vásárolj mélyhűtöttet, ezeknek magasabb a vitamintartalmunk – a sütőtök, cékla, zeller, savanyú káposzta, sárgarépa ilyenkor is megtalálhatóak a piacokon, de brokkoliból, zöldborsóból is finom, laktató salátákat készíthetsz!
- Kerüld a majonézes alapú és a kész salátaönteteket, hiszen gyakran több kalóriát tartalmaznak, mint maguk a saláták – készíts helyette saját öntetet joghurtból, olívaolajból vagy balzsamecetből.
- Ne felejtsd a gyümölcsöket – egy tál narancsos-almás-kivis saláta igazi vitaminbomba, és még laktat is!
Kísérletezz bártan az ízekkel, és felejtsd el azt a hazugságot, hogy a saláta íztelen és éhes maradsz utána! Ha most elkezded, lehet, hogy a megszokott krumplipüré helyett is csicsókapürével várod a Jézuskát!