Tényleg többet fogyhatsz az időszakos böjttel, mint diétával?

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy időszakos böjtöléssel vagy folyamatos diétával képesek-e többet fogyni az emberek. Itt a válasz!

Egy tanulmány megállapította, hogy szinte teljesen mindegy, hogy a folyamatos diéta vagy az időszakos böjt mellett döntünk, mert egyaránt hatékonyak, és ugyanolyan mértékű fogyáshoz vezethetnek. Hosszabb távon azonban van köztük némi különbség. tehát érdemes lehet ez alapján eldönteni, melyikkel adnánk le túlsúlyunkat.

Tényleg többet fogyhatsz az időszakos böjttel, mint diétával?

Az emberek bármelyik diétát követve hat hónap alatt testsúlyuk mintegy 6 százalékát veszítették el. A folyamatos diéta során minden nap körülbelül ugyanannyi kalóriát viszünk be – ez egy klasszikus diéta. Az időszakos böjt során egy ideig erősen diétázunk, majd egy ideig abbahagyjuk.

A kutatás

A tudósok a kutatásuk során 100 elhízott felnőttet osztottak több csoportra. A csoport egyik része egyik nap 75 százalékkal csökkentette a kalóriabevitelét, majd másnap a szokásos kalóriabevitele 25 százalékával többet lakmározott. A másik csoport ezzel szemben minden nap csak 25 százalékkal korlátozta a kalóriabevitelét. Tehát gyakorlatig majdnem ugyanannyit ettek hosszútávon mindannyian.

Az eredmények azt mutatták, hogy mindkét csoport nagyjából ugyanannyit fogyott.

Ennek a randomizált klinikai vizsgálatnak az eredményei azt mutatták, hogy a váltakozó napi böjt nem eredményezett jobb betartást, súlycsökkenést, súlytartást vagy a szív- és érrendszeri betegségek kockázati mutatóinak javulását a napi kalóriakorlátozáshoz képest. Az emberek azonban a hagyományos folyamatos diétát könnyebbnek találták, mint az időszakos böjtöt, így sokak számára ez jobb választásnak bizonyulhat

– írták a tanulmány szerzői.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a váltakozó napi böjt a napi kalóriaszűkítéshez képest hosszú távon kevésbé fenntartható a legtöbb elhízott egyén számára. Tehát lényegében a fogyás és egészség szempontjából szinte mindegy, mely diétát választod. Inkább azt mérlegeld a döntésedben, melyiket tudod hosszú távon betartani.

Forrásunk volt.


Időszakos böjt témában olvasd el korábbi írásainkat:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...