Szakértők is állítják, hogy ha az ételt aprócska darabokra vágjuk, akkor kevesebbet fogunk enni. A Shaanxi Egyetem kutatói megállapították, hogy az emberek öntudatlanul is nagyobb adagokat esznek, mint amire valóban szükségük lenne, ha viszont kisebb darabokban találkoznak az étellel, úgy érezhetik, hogy többet esznek.
Kutatásuk során 34 résztvevőnek mutattak képeket, szám szerint pontosan hatvanat, amelyeken tíz különböző mennyiségű csokoládé volt látható, 60 grammtól egészen a 200 grammig, különböző számú darabokra vágva. Például készült hat kép egy 100 grammos csokoládéról, amelyet 9 és 16 darabra is osztottak.
Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők a 16 darabos csokoládét nagyobb mennyiségnek gondolták, mint a kilenc darabosat, holott mindkettő egyaránt 100 gramm volt.
Ennek hátterében az úgynevezett kontúrintegráció állhat, ami arra készteti az embereket, hogy az üres területeket is a csokoládé részének tekintsék.
A kutatók tehát arra jutottak, hogy ha az ételt feldaraboljuk, és/vagy a részeket távol helyezzük egymástól, akkor többnek fogjuk érezni az étel mennyiségét, így kevesebbet fogunk enni.
Még több életmódcikk itt: